Vágólapra másolva!
Írók fürdőnadrágban sorozatunk folytatódik: most a magyar írókat és költőket mutatjuk meg nyaralás közben. Móricz szégyenlős volt, Babits Mihály meg bohókás. Kiderül, kinek áll legjobban a fürdődressz.
Vágólapra másolva!

Móricz Zsigmond

Móricz Zsigmond (Légy jó mindhalálig, Rokonok, Úri muri) nem volt lelkes strandoló, a képen is mintha kicsit feszült lenne. Lehet, hogy túl szégyenlős volt a fürdődresszhez? "Ha (...) ruha nélkül láttam meg magamat, olyankor mindig valami borzalmas megrázkódtatás következett be hiúságomon" - vallotta be Önarckép című írásában. A fenti kép a Duna-parton készült a harmincas évek elején, leghátul az író lánya, Móricz Virág látható. Ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, Leányfalu közelében készülhetett a kép, hiszen az író 1912-ben házat épített a Duna-menti településen, és onnantól kezdte Leányfalun töltötte a nyarakat, 1936-ban oda is költözött végleg (via).

* * *

Kosztolányi Dezső

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Kosztolányi Dezső (A szegény kisgyermek panaszai, Édes Anna, Esti Kornél) a velencei Lidón ejtőzik feleségével, Harmos Ilonával és kisfiukkal, Ádámmal (anyukája térdére hajtja a fejét), valamint ismeretlen gyerekekkel 1924 augusztusában, egy kabin árnyékában. Kosztolányi imádta Velencét, nem véletlenül mentek ide nászútra 1913-ban. Műveibe is gyakran beszűrödött a város emléke: az Esti Kornél egyik novellája arról szól, hogy a Velencébe vonatozó fiatal Esti hogyan pillantja meg először a tengert, az Aranysárkány-ban a főszereplőnő utazik mindig Velencébe édesapjával, a Pacsirtá-ban meg a vitrin van tele velencei szuvenír csecsebecsékkel. (Itt Kosztolányinak külön a Velencéről szóló írásai vannak kötetbe gyűjtve.) Kosztolányi legütősebb strandos novellája azonban nem Velencében, hanem a Balatonnál játszódik, de muszáj elolvasni, pár percnyi remekbe szabott horror (via).

* * *

Karinthy Frigyes

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Karinthy Frigyes (Így írtok ti, Tanár úr kérem, Utazás a koponyám körül) már nem annyira szégyenlős természet: feleségével, Böhm Arankával egy csomószor hülyültek a Gellért fürdő szobrainál pózolva. Mivel közel laktak a Gellérthez (a Verpeléti - ma Karinthy Frigyes - úton), gyakran jártak ide strandolni, ez a kép is ott készül 1929. június elején. (Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Karinthy Frigyes egy nyári csoportképen kinyúlt fehér atlétatrikóban. Előtte felesége, Böhm Aranka ül egyenes derékkal és csinos fekete fürdőruhában. Figyeljük a derekára kötött divatos fehér övet! Böhm Aranka szexuális vonzereje hírhedt volt a korban, egy csomó férfinak elcsavarta a fejét, többek között a fiatal Déry Tibornak és állítólag Gratzer Józsefnek, a Sicc írójának is. Kortársai okos, de kegyetlen és kacér nőként emlékeznek rá, Karinthyval sokat veszekedtek. A házaspár a Klug- és Békessy-családdal látható a fotón, 1925 nyarán, ismeretlen helyen. (via)

* * *

Radnóti Miklós

Fanni annyira aranyos és szép, hogy beleszeretünk mi is rögtön. Irigylésre méltó pár lehettek, a fenti fotó 1935. augusztusában készült, három nappal az esküvőjük után. Radnóti Miklós egyébként a fennmaradt képek tanúsága szerint sokat kirándult, szeretett síelni, kajakozott, kerek napszemüvegben napozott, jelmezbálba járt, homokból épített életnagyságú versenyautót, fagyival marháskodott, szóval minden tekintetben életvidám és modern fickó volt (ez ügyben érdemes a Fényképek címmel megjelent Radnóti Miklós-fotógyűjteményt lapozgatni, remek könyv) (via).

* * *

Babits Mihály

Babits a képen egy kedves és bohókás bácsi idétlen fürdősipkában, szórakozott professzoros kerek szemüvegben. Úgy érdemes nézegetni, hogy közben Babits szájába képzeljük az alábbi sorokat: "Gyülöllek: távol légy, alacsony tömeg!" (In Horatium). A fotó 1936-ban készült Esztergomban, Babits felesége, Török Sophie kattintotta. Ekkor már Babits nyolc éve a Nyugat főszerkesztője, az irodalmi élet tekintélyes vezéralakja. Egy évvel később diagnosztizálják nála a gégerákot (via).

* * *

Balázs Béla

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Balázs Béla nevét leginkább a Valahol Európában forgatókönyve és Bartók-librettói révén őrizte meg az utókor, ugyanis az ő művei alapján készült Bartók Béla Kékszakállú herceg vára című operája és a Fából faragott királyfi című balettje. Filmesztétikai műveit most is tanítják. A kép ismeretlen helyen és időben készült. (Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)

* * *

Örkény István

Örkény István (Egyperces novellák, Rózsakiállítás, Macskajáték) második felesége, Nagy Angéla társaságában vitorlázik a Balatonon, az ötvenes évek elején. 1956-ban váltak el. A szép arcú feleség később F. Nagy Angéla néven legendás szakácskönyvíró lett. (via)

* * *

Déry Tibor

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Másik vitorlázó írónk Déry Tibor (Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról). A kép 1929-ben készült ismeretlen helyen. (Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)

* * *

Ottlik Géza

A modern magyar irodalom ikonja, Ottlik Géza (Iskola a határon) ellenállhatatlan eleganciával élvezi a strandolás áldásait Biarritzban, a kedvelt francia fürdőhelyen (via).


Korábban: Írók fürdőnadrágban - első rész