A kétkerekűeket is megritkította a válság - 2010 motoros újdonságai

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság a motorgyáraknak sem tett jót; az eladások csökkenésével párhuzamosan a fejlesztések is jelentősen visszaestek, így a korábbi évektől eltérően 2010-ben jóval kevesebb újdonság közül válogathatunk. Panaszra azért így sem lehet okunk, hiszen jobbnál jobb motorok kerülnek idén is a szalonokba, csak legfeljebb a közeljövőben nem kétévente cserélik le a japán márkák a legújabb sportmotorjukat. Összegyűjtöttük a legfontosabb motoros újdonságokat.
Vágólapra másolva!

Aprilia

Forrás: Aprilia

Olcsóbb, de továbbra is 180 lóerős az RSV4 R változata


Az olasz motorgyár végre bemutatta az RSV4 Factory olcsóbb változatát, így 2010-ben még több motoros számára lesz elérhető V4-es szupersportmotor. A kizárólag fehér vagy fekete színben rendelhető R változat egyszerűbb, Showa márkájú futóművet és olcsóbb felniket kapott, ám ezeken kívül is könnyen megkülönböztethető a Factorytól, mivel a méregdrága szénszálas alkatrészeket műanyagra és alumíniumra cserélték. Szerencsére a motor teljesítménye nem változott, az olcsóbb, R kivitelben is 180 lóerős, a blokk helyzetén azonban nem lehet változtatni a vázon belül, bár ez nyilván nem létkérdés egy átlagmotoros számára. Az RSV4 R ára egyelőre ismeretlen, ám valószínűleg lényegesen olcsóbb lesz, mint az ötmilliós Factory. Az Aprilia háza táján meg kell még említeni a Dorsoduro nevű supermoto igényesebb, Factory változatát, valamint a 2010-es évre finoman felfrissített Mana 850-t, GT 850-t és a 750-es Shivert.

BMW

ForrA!s: BMW

Külsőleg alig változott valami az R 1200 RT-n


A bajor motorgyár legnagyobb dobása kétségtelenül a hathengeres Concept 6 volt 2009-ben, ám - mint azt a motor nevéből is kiderül - ez még csak egy kis ízelítő volt, hogy mi is készül BMW-nél, megvenni sajnos még nem lehet 2010-ben. Ami viszont már újdonságként ott csilloghat a szalonokban idén, az a felfrissített R 1200 RT túramotor és a legendás R 1200 GS enduró, illetve annak világjáró változata, az Adventure. Aki a külső alapján nem lát különbségeket az eddigi modellekhez képest, nem téved nagyot, hiszen minimális dolgokon változtattak csak: az R 1200 RT-nek például egy kicsit átrajzolták az elejét a kedvezőbb légellenállás miatt, és kikevertek hozzá pár új színt - mint például a képen is látható tetszetős metálszürkés árnyalatot - de alapvetően nem változott egyik motor karaktere sem.

Ami miatt mégis újdonságként kell tekinteni ezekre a modellekre, az az, hogy gyakorlatilag új motorokat kaptak, amely a HP2 Sport nevű modellből lehet ismerős. Mindez a gyakorlatban 110 lóerőt és 120 newtonméteres nyomatékot jelent, ami többek között annak is köszönhető, hogy a szelepeket nem egy, hanem két vezérműtengely mozgatja, így növelni tudták a maximális fordulatszámot. Ahogy azt a BMW-től már megszokhattuk, továbbra is számtalan extrával lehet még praktikusabbá tenni a motorokat, amelyek közül az új Enduro ABS nevű blokkolásgátlót kell kiemelni, mivel ez az útviszonyok függvényében képes változtatni a beállításokon. Szintén fejlesztettek az ESA II nevű elektronikusan állítható futóművön, a kormányról, gombok segítségével változtathatunk a rugózás keménységén.

Forrás: BMW

Meglehetősen radikálisra sikerült a BMW első szupersportmotorja


Igaz, hogy már 2009 közepén bemutatkozott, de mivel csak a motoros szezon végére vált elérhetővé, meg kell említeni a 2010-es újdonságok között a bajorok vadonatúj szupersportmotorját, az S 1000 RR-t is, amely új fejezetett nyitott a márka életében. Bár a BMW korábban még nem készített ennyire radikális sornégyes sportmotort, mégis sikerült rögtön a kategória élére ugrania a műszaki adatok alapján: a feltankoltan is mindössze 204 kilós (szárazon 183 kg) S 1000 RR négyhengeres, 999 köbcentis motorjából 193 lóerőt préseltek ki. A teljesen új fejlesztésű motor megépítésénél állítólag a Forma-1-ben szerzett tapasztalataikat is kamatoztatták, és a lehető legkisebb és legkönnyebb alkatrészekből alkották meg a csupán 59,8 kilogrammos blokkot.



Ducati

Forrás: Ducati

Formailag és technikailag ismét egyedi lett az új Multistrada


Bár az olasz Ducati mérete és forgalma alapján messze elmarad a nagy japán márkáktól, a bemutatott újdonságok számát tekintve mégis az élre ugrott a válságtól megtépázott 2009-es évben. Az új modellek közül az új Multistrada nevű túramotort kell kiemelni elsőként, amely külsejével vélhetően ugyanúgy megosztja majd a motoros társadalmat, mint ahogyan ezt tette 2003-ban bemutatott elődje. Az új Multi legjellegzetesebb formai megoldása a csőrként előreugró endurós sárhányó, ami egyben a motor légbeömlője is. Természetesen az olaszok nem csupán a formában, de a térhálós acélváz alatt lapuló technikában is az egyediségre törekedtek, és olyan finomságokkal szerelték föl a túramotort, mint elektronikusan - négy állásban - állítható motor és futóműkarakterisztika, kulcsnélküli indítás, kipörgésgátló és rádiós guminyomás ellenőrző rendszer. Némileg árnyalja a képet, hogy a fenti technikai arzenál csak a drágább S változathoz jár szériaként. A megfelelő teljesítményről a 1198 szupersportmotor áthangolt blokkja gondoskodik 150 lóerővel és 121 newtonméteres nyomatékkal.

Forrás: Ducati

Végre kisebb és olcsóbb változatban is megjelent a Hypermotard


Szintén vadonatúj modell Hypermotard 796 nevű városi supermoto, amely külsejével megszólalásig hasonlít a már jól ismert 1100-as változatra, ám annál jóval olcsóbban kerül majd a szalonokba. A név némileg csalóka lehet, ugyanis az acélcső vázba egy 803 kéthengeres motort találunk, amelyből 81 lóerőt és 76 newtonmétert hoztak ki az olaszok, ami a 167 kilós száraz súly fényében egyáltalán nem tűnik rossznak. A kis Hypermotard mellett frissítették a már jól ismert 1100-as változatot is, amelynek megjelent egy Evo és egy Evo SP változata. Röviden összefoglalva: a váz és a blokk átdolgozása miatt könnyebbek és erősebbek lettek a motorok, ezentúl az Evo SP lesz a csúcsváltozat, amely igényesebb felnijeivel, fékeivel, futóművével valamint számos szénszálas kiegészítőjével tér el az olcsóbb változattól.

A 2010-es Ducati-újdonságok közé tartozik még számos "apróság" is: ilyen például, hogy finoman frissítettek a 848-as sportmotoron, amely egy új, mattfekete fényezést is kapott. Szintén újdonság a kínálatban, hogy a 1198S-nek kiadtak egy limitált Corse SE nevű változatát, amely vadító versenyfényezéssel és alumínium tankkal fájdítja az erre érzékenyek szívét.

Harley-Davidson

Forrás: Harley-Davidson


Szinte az utolsó csavarig feketére festették az XR1200X-t


A legendás amerikai márka csak "apróságokkal" készült a 2010-es évre, teljesen új modellel nem. Az XR1200X-t, ha másért nem, legalább a színe miatt ki kell emelni a kupacból, ugyanis az egész motor mattfekete színben pompázik a kipufogótól kezdve a felnikig. A speciális színen túl minden paraméterében állítható rugóstagokat is kapott az XR, amely mellett a felfrissített Electra Glide, a Fat Boy és a Dyna Wide Glide jelent még újdonságot a Harley-Davidson kínálatában.

Honda

Forrás: Honda

Új mércét állít a túramotorok elé a V4-es, 170 lóerős VFR 1200 F


A világ legnagyobb motorgyárát alaposan megtépázta a válság, 2010-re elmarad a korábbi években megszokott újdonságdömping. Végre előrukkoltak régóta várt VFR 1200 F-fel, amely V4-es motorjával és 170 lóerős teljesítményével új mércét állít a túramotorok elé. A vadonatúj VFR árnyékában szinte fel sem tűnik, hogy a CBR 1000 RR Frireblade is átment egy enyhe ráncfelvarráson, amely során finomítottak a blokk működésén, átrajzolták a kipufogó védőlemezét, és könnyebben leszedhető rendszámtartót raktak a motor fenekére a pályamotorosok kedvéért. Mindezek örömére számos új színkombinációkat is kevertek a sportmotorhoz, amely - radikális módosítások híján - nem lesz könnyű helyzetben a nyakába szakadt BMW S 1000 RR-rel szemben.

Forrás: Honda

A tartalomhoz illő csomagolást kapott végre a CBF 1000


Örömteli hír, hogy 2010-re a CBF1000 nevű túramotorjukat végre a tartalomhoz illő formába csomagolták, és a korábbi, kissé bambára sikeredett fejidom helyett egy sportmotorszerű idomot tettek a motorra. Természetesen nem csupán a külső változott, áthangolták az immár 106 lóerős sornégyes blokkot, új a váz, a futómű, a műszerfal, és nem elhanyagolható részlet, hogy a blokkolásgátló mostantól a szériafelszereltség része.

Kawasaki

Forrás: Kawasaki

Megőrízte az előd stílusát, de jóval vadabb lett az új Z1000


Egy internetes online sajtótájékoztató keretei között mutatta be 2010-es újdonságait a Kawasaki, ami betudható az új idők szelének és a gazdasági válságnak is - így nem kellett több száz újságírót méregdrágán utaztatni, etetni és elszállásolni. A legizgalmasabbnak darabnak az új Z1000 számít, amelynek ezúttal tényleg minden csavarját kicserélték. A motor külseje alapvetően megőrizte az előd stílusát, de annál jóval hegyesebb és agresszívebb lett. A régi acélcső váz helyett egy - sportmotorokéhoz hasonló - alumínium deltavázat kapott, amelyben egy vadonatúj, immár 1043 köbcentis soros négyhengeres motor dolgozik a korábbi 953 köbcentis helyett. A teljesítmény 13 lóerővel, 138-ra nőtt, de ami ennél fontosabb, hogy 110 Nm a csúcsnyomaték, amit már viszonylag korán, 7800-as fordulatnál lead a motor.

A legvadabb Kawasaki sportmotor, a ZX-10R igazi megújulására a jelek szerint még egy évet várni kell, mivel 2010-re csak apróságokat változtattak a japánok. Ilyen például, hogy a fejidom formáját és kialakítását a tavaly bemutatott ZX-6R-hez igazították, ám ezt leszámítva a műszaki részletek nem változtak, hacsak nem számoljuk ide, hogy új kormánylengéscsillapítót és egy kicsit átdolgozott, állítólag finomabban kapcsolható váltót kapott a legnagyobb Ninja. A kéthengeres Versys túramotor új fejidommal, visszapillantókkal, színekkel, LED-es hátsó lámpával és immáron gumírozott lábtartókkal vág neki a 2010-es évnek, de drámai beavatkozással itt sem találkozni.

Forrás: Kawasaki

Nagyobb légbeömlőket és plexit kapott a GTR1400


Látszólag alig változott valami a GTR1400 nevű túrabatáron, ám ha egymás mellé tesszük a régi és az új modellt, rögtön kiderül, hogy alaposan átszabták. Nagyobb lett a plexi és újak az oldalidom légbeömlői, hogy még hatékonyabb legyen a hatalmas blokk hűtése. Nem elhanyagolható részlet, hogy a GTR megkapta a japán gyár továbbfejlesztett traction control rendszerét, amellyel könnyebb kordában tartani a 155 lóerős teljesítményt. Újdonság még, hogy fűthetőek a markolatok, áthelyezték a kesztyűtartót és egy kicsit feszesebbre hangolták a futóművet.