[origo]
Nyomtatás

2004-ben csatlakozhatunk
2002. október 4., péntek, 12:19


Magyarország 2004-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz. Az Európai Bizottság október 9-én ugyanis azt terjeszti elő javaslatában, hogy 10 tagjelölt országot vegyenek fel 2004-ben. A javaslat szerint Románia és Bulgária 2007-ben léphetne be az EU-ba, a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások kezdetére viszont nem tűznek ki dátumot. A brüsszeli értesülést ugyanakkor az Európai Unió bővítési biztosa nem volt hajlandó megerősíteni, a hivatalos állásfoglalás jövő héten várható.


A korábbi terveknek megfelelően október 9-én az Európai Bizottság javasolja Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia 2004-es felvételét a közösségbe. A csatlakozási javaslatot az október 24-i EU-csúcstalákozón tárgyalják meg a tagállamok vezetői. Az ajánlás szerint Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozhatna az Európai Unióhoz.


Ajánlat


Az Európai Unió honlapjaAz uniós forrásból származó hírt az Európai Bizottság pénteken nem volt hajlandó hivatalosan megerősíteni. Günter Verheugennek, az Európai Unió bővítési biztosának szóvivője, Jean-Christophe Filori újságíróknak kijelentette: nem kommentálhatja a hírt. "A bizottság a jövő héten hozza meg döntését. Javaslatára még várni kell" - mondta.

Több EU diplomata tart attól, hogy a jelöltek még a csatlakozást követően sem lesznek képesek megfelelni az unió szigorú normáinak számos kérdésben, kezdve az élelmiszerhigiéniától az állami segélyekig. A Bizottság keresi a lehetőséget, hogy védőintézkedéseket vezethessen be a mostani tagországok piacainak védelmére az új tagság első 2-3 évében, ha a belépés néhány termék esetében torzítja az EU belső piacát. Az EU forrás szerint a Bizottság rendszeres ellenőrző jelentést nyújt be az EU-minisztereknek a felvételig, rámutatva a jelöltországokban a végrehajtás sajátos problémáira.

A brüsszeli értesülés szerint a bizottság semmiképpen sem foglal állást a Törökországban novemberben esedékes parlamenti választások előtt. A nyilatkozó EU-illetékes szerint Törökország nagyobb haladást ért el az elmúlt néhány hónapban, mint az elmúlt néhány évtizedben, ilyen volt többek között a halálbüntetés eltörlése békeidőben, vagy a kulturális jogok szélesebb körű biztosítása a kurd kisebbségnek. Az Egyesült Államok már régóta szeretné, ha az EU felvenné Törökországot, amely a NATO-ban kulcsfontosságú szövetséges, annál is inkább, mert geostratégiai jelentősége az iraki válság miatt ismét előtérbe került. Ugyanakkor a testület tagjai szerint Törökországban sem a gazdasági, sem az emberi jogi helyzet nem érett meg a csatlakozásra.

Az Európai Bizottság a tervek szerint jövő szerdán teszi közzé utolsó országjelentését a belépésre váró tíz országról, s ennek alapján teszi meg ajánlását a felvételekre vonatkozóan. A bizottság a felvétel után is szigorúan ellenőrizni kívánja, hogy az új tagok betartják-e az uniós előírásokat, s további reformokat ír elő.

A kitűzött dátum ellenére Írország még megakadályozhatja csatlakozásunkat. Ugyanis a bővítésre minden tagállamnak rá kell bólintania, és ezt Írország még nem tette meg, sőt, el is utasította azt. Az ügyben október 19-én tartanak népszavazást.


[origo]