[origo]
Nyomtatás

Kényeztető receptek
2003. január 24., péntek, 14:38


Ki ne szeretné a tejberizst vagy a gyümölcsrizst? Bizonyára kevesen vannak. A téli vitaminszegény napokon jól jön egy kis rizses édesség, mely ugyan kalóriákban nem szegény, de jobb, mint bármilyen különleges csokoládé vagy cukrászsütemény.


Klasszikus tejberizs, Kandírozott rizs vaníliasodóval, Mazsolás rizssütemény

Klasszikus tejberizs

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 4 dkg vaj, tej, cukor, só.

Forrás: Magyar KonyhaA kiválogatott rizst felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, hozzáadjuk a vajat, gyengén sózzuk, és lassú tűzön (időnként megkeverve) addig főzzük, amíg a rizs fel nem szívja a vizet. Ekkor felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, s lassan tovább főzzük - ha a folyadék előbb főne el, minthogy a rizs megpuhul, adjunk még hozzá tejet. Amikor a rizs már puha, és az összes tejet felszívta, cukorral édesítjük, és jól összekeverjük. Kakaóval, fahéjjal, lekvárral vagy befőttel tálaljuk.

Kandírozott rizs vaníliasodóval

Hozzávalók: 30 dkg rizs, 30 dkg kristálycukor, 3 cl rum, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 6 dkg porcukor
a vaníliasodóhoz: 2 db tojássárga, 1 db egész tojás, 5 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dl tej

Forrás: Magyar KonyhaA megtisztított és megmosott rizst bő vízbe téve puhára főzzük, majd leszűrjük és jól lecsepegtetjük. A cukorból 2 dl víz hozzáadásával sűrű szirupot főzünk. A megfőtt rizst a szirupba keverjük, hozzáöntjük a rumot, és addig főzzük, ameddig sűrűvé válik. Egy megfelelő formát, vagy ennek hiányában porcelán csészét kikenünk vajjal, és beletesszük a rizst. Amikor kihűlt, üvegtálra borítjuk és körbeöntjük a vaníliasodóval, majd cukorral ízesített tejszínhabbal díszítjük. A vaníliasodó készítésekor egy keverőtálba ütjük a tojássárgákat és az egész tojást. Hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot és a vaníliáscukrot. Habverővel az anyagokat simára keverjük, majd állandó keverés mellett lassan hozzáöntjük a forró tejet. Takaréklángra állítva, folytonos keverés mellett sűrűsödésig főzzük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2335 kJ/556 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 6 puttonyos


Mazsolás rizssütemény

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 tasak vaníliás cukor, 8 dl tej, 6 db tojás, 5 cl rum, 10 dkg mazsola, 15 dkg porcukor, 1 db citrom, 10 dkg mandula, 5 dkg vaj, 1 dl málnaszörp

Forrás: Magyar KonyhaA rizst a vaníliás cukorral ízesített tejben puhára főzzük és kihűtjük. A tojások sárgáját a rumba áztatott mazsolával, porcukorral, a citromlével, a citrom lereszelt héjával és a darált mandulával jól elkeverjük. Hozzáadjuk a rizshez, végül a tojás habját is könnyedén beleforgatjuk. Vajjal kikent formába, vagy megfelelő nagyságú tűzálló tálba tesszük, és mérsékelt hőmérsékletű sütőbe téve készre sütjük. Tálra téve porcukorral meghintjük, sűrű málnaszörppel kínáljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni édes


Barackos rizsfánkocska, Narancsos rizs, Angol hideg rizs zöld mezőben

Barackos rizsfánkocska

Hozzávalók: 30 dkg rizs, 8 dl tej, 15 dkg porcukor, 4 db tojássárga, 10 dkg liszt, 2 db tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 dl étolaj, 30 dkg sárgabarack

Paula néni főzőiskolája

Nem tudod, mi az a habarás, vagy mekkora egy közepes tojás? Paula néni, a Rama Receptklub háziasszonya készséggel segít minden sütéssel-főzéssel kapcsolatos kérdésben. Írj neki!

A megtisztított és megmosott rizst cukros tejben megfőzzük. Amikor már kihűlt, lassan belekeverjük a tojások sárgáját, majd az egészet lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
Kis pogácsákat szaggatunk belőle, amelyeket tojásban és szitált zsemlemorzsában forgatunk meg. Forró, bő olajba téve szép rózsaszínűre sütjük. Mindegyik fánkocska tetejére egy-egy félbevágott, lehéjazott sárgabarackot ültetünk. Tálra téve frissen kínáljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2268 kJ/540 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 5 puttonyos


Narancsos rizs

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 3 dkg vaj, 4 db narancs, 12 dkg porcukor, 3 db tojássárga, 2 dl tejszín

A rizst vízben feltesszük főni, hozzáadunk egy kevés vajat, majd amikor a rizs kellőképpen megpuhult, hozzáteszünk egy narancs reszelt héját és két narancs kinyomkodott levét, a porcukrot és a tojássárgát. Nem erős tűzön 8-10 percig gyakori keverés mellett tovább főzzük. A tűzről levéve kihűtjük és lazán belekeverjük a lehéjazott narancs kockára darabolt húsát és a kemény habbá vert tejszínt. Tálalásnál narancscikkekkel díszítjük az üvegpoharakba töltött készítményünket.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2378 kJ/566 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 3 puttonyos


Angol hideg rizs zöld mezőben

Forrás: Magyar KonyhaHozzávalók: 25 dkg paraj, 20 dkg rizs, 15 dkg porcukor, 5 dl fehér bor, 4 db tojás, 2 dl tejszín

Ehhez a különleges recepthez a megmosott, megtisztított parajlevelet vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd apró, pépszerűvé vágjuk. A rizst a cukorral édesített fehér borban puhára főzzük. Hozzákeverjük a parajt, a tojások sárgáját, majd a keményre felvert tojáshabot. Az így elkészített rizst ízes formákba tesszük, majd amikor kihűlt, üvegtálra borítjuk, és édes tejszínhabbal díszítjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2407 kJ/573 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Balatonboglári Sauvignon Blanc


[origo]