[origo]
Nyomtatás

Szupernagyi és Ronald Reagan
2007. január 31., szerda, 17:19


Már itthon is rendeznek az Eminem 8 Mérföld című filmjéből is ismert freestyle-hiphop-versenyeket. A dj Györemix-féle Grab The Mic! bulisorozat Freestyle Kupájának döntőjét február 9-én, nagyszabású hiphopparty keretében tartják, az Üllői úti Kashmirban. A harmadik elődöntőn, a Szódában ott járt a party.[origo].hu tudósítója is.


Így fest ma az underground hiphop

A média fősodrának tükrében ugyan az Animal Cannibalsnél kezdődik, és Ganxsta Zolee, Majka, Dopeman, valamint Sub Bass Szabi érintésével a Bëlgánál fejeződik be a hazai hiphop, azért érdemes szétnézni a föld alatt. "Odalent" jóval színesebb kép tágul a megfigyelő elé; nem véletlen, hogy magyar zenetévé Viva Hip című műsora is felfigyelt az underground hiphop fontosabb eseményeire.

Országszerte egyre több fiatal rapper tűnik föl: mozgolódnak Tatabányán (Siska), Veszprémben (Hősök), Pécsett (Punnany Massif), Győrött (Tibbah), és még sok helyütt. Budapesten persze egymást érik a brigádok, így a Tilosos Mango Gimmeshotja, a Wacuumairs, a mostonában csendesebb Swatch This, és még sorolhatnánk.

A Bomb The Jazz széria évek óta nagynevű külföldi dj-ket és mc-ket hoz Magyarországra, a minap például az amerikai J. Rawls-féle Liquid Crystal Project koncertezett a Merlinben. Legközelebb Tre Hardson Live Bandjét látják vendégül a Trafóban.

Aztán ott van a Györemix-féle, két és fél éve működő kedd esti Freestyle-klub, a Grab The Mic, ahol szabad a mikrofon bárki számára. A rendezvény első rezidenciája ugyan Szilvuplében volt, de a Tűzoltó utcai Jailhouse-ban vált igazán ismertté, ahonnan a hely őszi zárása után a Filterbe távozott.

Január 16-ától már a Wesselényi utcai Szódában tanyáznak keddenként a Grab The Mic dj-i (Györemix, Ba10 és Slow), illetve a körülbelül ötven-száz főre tehető törzsközönség, no meg a hozzájuk csapódó hiphopdrukkerek. Az új helyszínen már szervezett formában tesztelik az ambiciózus amatőr szószátyárokat, akik közül egy a GTM! Freestyle Kupa végére lemezszerződéses mc is lehet.

A freestyle már a hetvenes évek közepe óta ismert a stílus őshazájában, az Egyesült Államokban, de a versenyek igazán csak kilencvenes évek elejére váltak népszerűvé. Ebbe a világba tekint be az Eminem fiatal koráról szóló, 8 Mérföld című film is.

Forrás: [origo]

Magyarországon sem újdonság a szájtépő-vetélkedő: ki ne emlékezne Animal Cannibals-féle rap jamekre, amelyek mögött egy neves sportszergyártó cég állt, 1995-től egészen 2000-ig. Ezek azonban nem freestyle-megmozdulások voltak, hanem mc-csapatok kész produkcióit versenyeztették.

Az utóbbi két évben viszont az egyik nagy üdítőital-gyártó egy freestyle-verseny mögé állt, ez lett Hiphop.hu által rendezett It's Rite Freestyle Battle. A szervező portál főszerkesztője, Soka szerint a vetélkedő összehozta a tehetséges, fiatal hiphop-arcokat, és a két szezon győztesei (mc Gőz és mc DC) ma már ismertek a szakmában.


"Reagan korában sem volt még öngyújtó"

A hazai freestyle-osok között nincs olyan ellenségeskedés, mint amerikai kollégáik között, sőt: "Nem probléma, hogy több freestyle-verseny van egymás mellett, mert így a fiatalok nagyobb rutint szereznek, és ez elősegíti fejlődésüket" - magyárázta Soka. Hozzátette, az idén májusban rendezik az It's Rite-ot, amelynek döntőjét az Almássy téri Szabadidőközpontban tartják majd.

A tavasz viszont még messze van, úgyhogy most a GTM! Freestyle Kupát figyeli a szcéna. Az esemény lelke, Györemix - az ő neve a hajdani Est FM-ről, vagy az MTV Nagy Vita című műsorából is ismerős lehet - már az ezredforduló tájékán is rész vett egy freestyle-bajnokság szervezésben. A Mikrofon Party az ország nagyvárosait járta tehetséges mc-ket keresve.

Györemix számára tehát nem új feladat egy ilyen torna megrendezése. Sikerült egy szponzort is megnyernie, amely az első három helyezett összesen kétszázezer forint összegű díját is állja. Emellett a zsűri két tagja, Azur és Balek Emszí kiadója, az S-10 lemezpromócióval járó különdíjat ajánl föl az egyik döntősnek, mint ahogy a Györemixet is szponzoráló ruhakereskedés is megjutalmaz valakit.

A kedden tartott harmadik elődöntő előtt a fellépők és a drukkerek adrenalinszintje még csak a csocsóasztal környékén csapdosta a Szóda pincéjének plafonját. De mikor Györemix felsorolta a bátor jelentkezők neveit, az addig csocsózó és higgadtan iszogató fiatalok máris a színpad előtt tülekedtek.   

A nyolc indulónak három témát kellett kifejtenie egy-egy percben. Az első kulcsszó a "Szupernagyi" volt. Az indulók közül néhányan a szuperhős vonatkozását fogták meg a témának, mások saját süteménysütő nagyijukról emlékeztek meg, de a hasonló című ifjúsági sorozatra csak egy versenyző utalt közvetlenül, Pernahajder Campbell nevének említésével.

A második kulcsszó, az "öngyújtó" már vadabb asszociációkat szült a résztvevőkben, egyikük szerint például "Ronald Reagan korában sem volt még öngyújtó", de a következő szájtépő is belefűzte mondandójába az egykori amerikai elnököt.

A harmadik, "diszkréció" címszó alatt elbeszélt fejezet után feleződött a mezőny. Eközben a közönség soraiban rémhír terjedt, miszerint a zsűri részrehajlik. Persze néhányak fröccsében savanyodott már a szőlő, hiszen kedvencük kiesett.

Végül következett a két, az Eminem-filmből ismert párbaj: a srácok egymásnak feleselgetve fejtették ki a "kellemes-kellemetlen" problémakört. Az összeszólalkozás a budapesti Shadowmannek és Indianának lesz kellemes emlék, hiszen ők jutottak be a február 9-i döntőbe.

Forrás: [origo]

A korábbi elődöntők győztesei, azaz a szintén pesti ALB és Snow, valamint a pécsi Dózi és a mezőtúri DC (a tavalyi Frestyle Battle győztese) már megváltották jegyüket a Kashmirba, jövő hét péntekre. Az eddig kiesetteknek viszont még lesz módjuk javítani, ha keddi, utolsó elődöntőre is lenéznek a Szódába.

A Kashmirban Györemixék komoly bulit gründolnak a döntő köré, a Raptorz, mc Deego és Fhészek közreműködésével. A nagytermi lemezjátszók mögött persze a GTM! ismert csapata, így Györemix, Ba10 és Slow pakol. A kisterembe Zilió és Sundance Kid varázsol egy kis Jamaicát, dancehall-reggae-lemezek segítségével.

Peter Poppara


[origo]