[origo]
Nyomtatás

MSZP: Államtitkokat hozott nyilvánosságra Boros Imre
2002. július 11., csütörtök, 17:28


Öt évre titkosított információkat hozott nyilvánosságra Boros Imre MDF-es képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján, ezért Veres János szocialista politikus eljárást kezdeményezett ellene. Boros egy olyan 1981-es közel-keleti ügyletről beszélt, amelyet két napja titkosított öt évre az Országgyűlés költségvetési bizottsága.


Eljárást kezdeményez az Országgyűlés Hivatalánál Veres János, a költségvetési bizottság MSZP-s alelnöke Boros Imre ellen, ugyanis úgy véli: az MDF-es képviselő törvénysértést követhetett el azzal, hogy a sajtó nyilvánossága előtt a parlamenti testület által titkosnak minősített információkról beszélt.

"Mély megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy Boros Imre MDF-es képviselőtársam, a költségvetési és pénzügyi bizottság tagja, a mai napon egy olyan ügyről beszélt részletesen a sajtó nyilvánossága előtt, amely üggyel kedden a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága zárt ülésen érdemben foglalkozott, és ezen ülését, annak jegyzőkönyvét 5 évre titkosnak minősítette" - áll Veres János közleményében.

Boros Imre sajtótájékoztatóján egy 1981-es ügyről szólva, a költségvetési bizottság legutóbbi, zárt ülésére hivatkozva elmondta, hogy egy olyan kereskedelmi ügylet zajlott Magyarország és az egyik közel-keleti arab ország között, amely üggyel kapcsolatban most 7,5 milliárd forintot kellene 30 napon belül fizetnie az ÁPV Rt.-nek.

Boros Imre sem az ügyeletet, sem a vállalatot, sem az országot nem nevezte meg, de hangsúlyozta: 1981-ben a Pénzügyminisztériumnak köze volt az ügylethez. Hozzátette, meg kell vizsgálni, hogy az ügylet ma képezi-e nemzetbiztonsági kockázat alapját.


(MTI)