[origo]
Nyomtatás

Katona Kálmán a Fidesz-MDF listavezetője
2002. július 20., szombat, 10:07


Katona Kálmán volt közlekedési miniszter lesz a Fidesz-MDF fővárosi listavezetője az önkormányzati választásokon. Ősztől várhatóan Deutsch Tamás veszi át a fővárosi közgyűlés fideszes frakciójának vezetését - értesült a Népszabadság. A két párt pénteken írta alá a fővárosi választási együttműködésről szóló megállapodást. Országos szinten is készül a keretmegállapodás, de a lap információi szerint a megyék többségében a két párt külön indul.


A Fidesz és az MDF pénteken aláírta az őszi önkormányzati választások fővárosi együttműködési megállapodását. A megállapodás értelmében a két párt támogatja a függetlenként induló Schmitt Pál főpolgármester-jelöltet, és közös fővárosi listát, közös polgármester- és képviselő-jelölteket állítanak.

Korábban úgy volt, hogy Deutsch lesz a fővárosi listavezető, a Népszabadság információi szerint azonban éppen ő javasolta, hogy a lista élére egy olyan személy kerüljön, aki a két párt szavazóbázisán kívül is meg tud szólítani embereket. A lap információi szerint ezért Katona Kálmán, az Orbán-kormány közlekedési minisztere lesz a listavezető. A választások után várhatóan Deutsch veszi át a fővárosi Fidesz-frakció irányítását Tirts Tamástól.

Az országos szintű választási keret-megállapodás is körvonalazódik a két ellenzéki párt között. Úgy tudja a Népszabadság, hogy az MDF a megyék többségén önállóan kíván indulni a megyei közgyűlési pozíciókért. Ezt a Fidesz egyes vezető politikusai értetlenséggel fogadják, de mint mondják, hagyni kell az MDF-et, hogy önállóan induljon, és a választásokon majd kiderül a fórum valódi támogatottsága.

A polgármester-jelöltek tekintetében azonban szeretnék minimálisra csökkenteni, hogy egymással szemben is versenyezzen a két párt. Ezért, ahol nem lesz megállapodás a közös polgármester-jelöltről, ott várhatóan kitérnek egymás elől, tehát csak a Fidesz vagy csak az MDF jelöltje indul majd.


[origo]