[origo]
Nyomtatás

Az ORTT Panaszbizottsága elítélte a Való Világot
2002. november 15., péntek, 13:32


A bizottság szerint az RTL Klub valóságshow-jának október 23-i része megsértette a televíziózásról szóló törvényt, mert a műsor kora esti adásában két szereplő az önkielégítésről oktatta egymást.


Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága a Való Világgal kapcsolatban érkezett lakossági bejelentések kivizsgálása után megállapította, hogy az RTL Klub október 23-án sugárzott valóságshow-ja megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt. Az ORTT Panaszbizottságának nyilatkozata szerint a műsor este nyolc és kilenc óra között sugárzott részében "egy pornó szereplő" és egy másik részt vevő a szexuális önkielégítés módszertanáról oktatta egymást, azt követendő magatartásmintaként tüntette fel, a szexualitást és a szexuális vágyak felkeltését öncélúan ábrázolta. A testület megállapította, hogy ilyen jellegű műsor az érvénye rendelkezések szerint ebben az időszakban nem sugározható.

A Való Világ című műsor hivatalos honlapját az [origo] készíti.

Vékony Éva, az ORTT szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy a Panaszbizottság nyilatkozata után, hamarosan maga az Országos Rádió és Televízió Testület is foglalkozik a Való Világgal. Az ORTT tagjai várhatóan jövő hét közepén hoznak közigazgatási határozatot a műsorral kapcsolatban, amely büntetés kiszabásával is járhat. Az ORTT szóvivője elmondta, hogy elmarasztalás esetén a műsorszolgáltatók általában megtámadják a határozatot, így a bíróságnak kell döntenie az ügyben, ami több évig is elhúzódhat. Az ORTT korábban közel 7 millió forintra büntette a tv2-t a Big Brother valóságshow miatt, amely a testület szerint szeptember elején több alkalommal megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt. A határozatot a műsorszolgáltató megtámadta.

Az ORTT Panaszbizottsága a Való Világgal kapcsolatos nyilatkozata előtt egy nappal, csütörtöki közleményében az RTL Klub másik műsorát, a Fókuszt is elmarasztalta. A program október 14-én sugárzott számában ugyanis egy amatőr pornófilm forgatását mutatták be, amivel, a testület szerint, az adó szintén megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt. Az ORTT a törvényre hivatkozva közölte, hogy a kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas, így különösen az erőszak öncélú alkalmazását magatartási mintaként bemutató, illetőleg a szexualitást öncélúan ábrázoló műsorszámot csak este 11 és reggeli öt óra között lehet bemutatni.


[origo]