[origo]
Nyomtatás

Ötször sötétül el a TV2
2004. augusztus 13., péntek, 11:27


Fél nap alatt ötször függeszti fel műsorát jövő hét elején a kereskedelmi csatorna, amely szándéka szerint ezzel tesz eleget az ORTT több korábbi büntetőhatározatának. Korábban az RTL Klub is hasonló döntést hozott, így mindkét csatorna a viszonylag alacsony nézettségű nyári napokra időzítette műsora ideiglenes szüneteltetését.


"A TV2 úgy döntött, hogy az Országos Rádió és Televízió Testülettel fennálló jogviták mielőbbi békés lezárása érdekében, a médiahatóság által kiszabott elsötétítések közül ötöt önként teljesít" hétfő délután négy és kedd hajnali negyed öt között" - tartalmazza a TV2 sajtóközleménye.

 

A TV2 így augusztus 16-án délután négytől két percig, este héttől harminc, majd rögtön utána újabb húsz percig nem sugároz műsort, nyolc órától újabb harminc, augusztus 17-én hajnali negyed négytől pedig hatvan percen át szünetelteti műsorszolgáltatását. Hétfőn több produkció, így az Aktív és a Multimilliomos elmarad, az esti Mr Bean pedig később kezdődik.

 

Lóránt Gergely, a TV2 marketing- és pr-vezetője szerint az adás átmeneti szüneteltetésével az ORTT korábbi határozatainak akarnak megfelelni, amelyekkel többek közt a Big Brother 2 néhány jelenete miatt büntették őket.

 

Néhány hete hasonló döntést hozott a konkurens országos kereskedelmi televíziós csatorna, az RTL Klub is, amely július 21-én három óra tizenöt percre függesztette fel adását, egy napon hajtva végre több szankciót.

 

A médiahatóságnál az [origo]-nak elmondták, az elsötétítésre vonatkozó határozatokat követően a tévék általában bíróságon támadják meg az ORTT döntését, így azt nem kell az eredetileg kijelölt időpontban végrehajtaniuk, mert a jogi eljárás halasztó hatályú. Később azonban, ha az ORTT által elsötétítésre ítélt csatorna eláll a testület határozata ellen a bíróságon tett beadványától, a büntetés végrehajtására korábban meghatározott időkeretet a visszavonástól kell számítani. Ezzel a tévék gyakorlatilag meghatározhatják, hogy mikor kerüljön sor az elsötétítésre.

 

Az ORTT-nél ezzel kapcsolatban azt közölték, a hatóság számára az a legfontosabb, hogy végül teljesítették határozatait, mégha nem is az eredetileg kijelölt időpontban.


[origo]