[origo]
Nyomtatás

Variációk gyurmára
2007. október 28., vasárnap, 12:04


A gyermekkori "kézműveskedés" fejlesztő hatásairól, mérhető és "mérhetetlen" előnyeiről már rovatunkban is többször volt szó. A gyurmázás, rajzolás sokszor azért marad ki a gyerekek mindennapi tevékenységeiből, mert maguk a szülők sem járatosak a formázás tudományában. Összeállításunkkal a magukat "ötlettelennek" valló (nagy)anyákat-apákat szeretnénk meggyőzni: nemhogy a figurákat, de magát a gyurmát is el tudják készíteni, akár házilag, a gyerekekkel együtt is.


Gyurmafajták

A  hobby- és papírboltokban, nagyobb áruházakban számos gyurmafajtát vásárolhatunk. Még a hagyományos gyurmákon belül is találhatunk színtelen és színes, illatosított és natúr változatot, de az utóbbi évtizedben már hazánkban is megjelentek a süthető (vagy égethető), a levegőn száradó változatok is, sőt, legújabban már az úgynevezett "intelligens gyurma" is.

Levegőn száradó gyurma

Ez a kerámia alapanyagból készült massza leginkább az agyaghoz hasonlít. Nedves kézzel könnyen formálható, az egészségre nem ártalmas, környezetbarát termék. A kész műveket kiszáríthatjuk, festhetjük, lyukaszthatjuk, a maradékot pedig légmentesen visszacsomagolva újra felhasználhatjuk.

Süthető vagy égethető gyurma

Ez a fajta szobahőmérsékleten nem szárad ki, így hosszú ideig használható a maradék is. A kész formákat elektromos sütőben (120-130 °C-on 10-15 percig) sütve megkeményedik. A gázsütő kevésbé alkalmas ehhez a fajta gyurmához, mert az egyenetlen hőmérséklet miatt könnyebben elég.

Növényi alapú gyurma

Hőmérsékletre nem érzékeny, nagyon lágy fajta, amely hosszú ideig gyúrható marad. Szagtalan, az egészségre és a környezetre ártalmatlan.

Intelligens gyurma

Ez a legújabb fejlesztés már inkább tűnik egy "alternatív gyógyászati segédeszköznek", mint gyerekjátéknak. (A gyártók szerint a felnőttek számára alkalmas lehet stresszoldásra, segít leszokni a dohányzásról és hatásos rehabilitációs eszköz is lehet.)

Az intelligens gyurma ugyanis "nyúlik, mint a rágógumi, pattog, mint a labda, szakad, mint a papír, törik, mint a porcelán, nem szárad ki és nem lesz koszos a kezed tőle, hőmérséklet alapján változtatja a színét, világít a sötétben és még a mágnest is vonzza". Az ára természetesen magasabb a hétköznapi gyurmáénál, de kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a fent említett tulajdonságait.

Csináld magad!

Aki szeret kotyvasztani, és nem bánja, hogy lisztfelhőben úszik a konyha, remekül szórakozhat magával a gyurmakészítéssel is. Nem ördöngösség az alapanyag elkészítése: a hozzávalók minden háztartásban megtalálhatóak és a gyerekek is boldogan gyúrják, lapítják, színezik és élvezik, ahogy a szemük láttára alakul a massza.

Csak egy kötényre vagy kinyúlott pólóra lesz szükségünk, amit a kicsire adhatunk, hogy maszatolás közben ne kelljen a ruhájára figyelnie (egy óriási apa-pólóba öltözni már önmagában ünnep számukra), és kezdhetjük is a gyurmagyártást.

Sógyurma

Otthonra alkalmas alapmennyiség elkészítéséhez szükséges:

30 dkg só, 20 dkg liszt, 1,2 dl víz, kb. fél evőkanál olaj (vagy egy kiskanálnyi tapétaragasztó).

A víz pontos mennyisége a só és  liszt minőségétől függ, ezért óvatosan, kisebb adagokban adagoljuk, mert ha túl sok vizet teszünk bele, ragadni fog és nem tudunk majd formázni vele.

Az alapmasszát aztán kisebb darabokra osztva színezhetjük is. Erre alkalmas lehet az ételfesték (szintén óvatosan, mert mindent megfog), a vízfesték vagy tempera, de bármilyen fűszer is (pirospaprika, kávépor, kakaó, kurkuma, curry, stb.). Ha kicsi gyerekekkel dolgozunk, akik még mindent megkóstolnak, érdemes a természetes alapanyagokat választani, de ennél a masszánál a só mennyisége valószínűleg garantálja, hogy ne akarjanak sokat "enni" belőle.

A kész tárgyakat alacsony hőfokon sütőben is kiszáríthatjuk, de pár nap alatt szobahőmérsékleten is megszilárdulnak. A maradék sógyurma hűtőszekrényben tárolható, egy nylonzacskóba téve friss marad.

Só-liszt gyurma

A legismertebb és legegyszerűbb otthon készíthető alap-massza, de ügyes kezekbe kerülve hihetetlen szép tárgyak készülhetnek belőle. Amire szükségünk lesz hozzá: sóra és lisztre egy az egyhez arányban (otthoni mennyiségnek vagy 1-1 pohárral vagy kb. 20-20 dekagramot szoktunk javasolni). Ezeket összekeverjük, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy jól formálható legyen az állaga. Kevés étolajat hozzákeverve kellemes tapintású anyagot kaphatunk.
(Színezésére, szárítására, tárolására ugyanazok igazak-érvényesek, amiket a sógyurmánál elmondtunk.)

Főzött gyurma 1.

Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 6 dl víz, 4 evőkanál só, 3 evőkanál olaj

Ezeket a hozzávalókat érdemes eleve abban a lábosban összekeverni, amelyben majd főzni is tudjuk. Közepes lángon, állandó keverés mellett kb. 15-20 percig hevítsük, amíg össze nem áll. A tűzről levéve hűtsük langyosra, szedjük adagokra és színezzük ezeket kedvünk szerint.

Főzött gyurma 2.

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 3 kávéskanál étolaj, 3 dl víz, 2 kávéskanál citromsav

Ugyanúgy készítjük, mint az előző változatot: fazékban alaposan összekeverve tűre tesszük. Ezt azonban már takarék lángon kell folyamatosan kevergetni, mert az előzőnél "váratlanabbul" sűrűsödik. Sima felületre kaparva rugalmasra gyúrjuk a tésztát (vigyázzunk, a belsejével se égessük meg a kezünket). Ha műanyag zacskóban tároljuk, nagyon sokáig használható marad, csak a lábost lesz kicsit nehéz kimosni (áztassuk be mielőbb).


Égethető gyurma

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg só, 1 evőkanál glicerin, 1 dl hideg víz

A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni.

Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.

Mire jó ez?

Rengeteg érdekes és kedves tárgyat készíthetünk így saját kezűleg, együtt a gyerekekkel. Hogy konkrétan miket, ahhoz egy következő cikkünkben fogunk ötleteket adni.


[origo]