Le a ruhával! - naturista helyek itthon

Vágólapra másolva!
Húszéves a naturizmus Balatonberényben - ezen a címen programokkal ünneplik a hét végén a naturisták a jeles évfordulót Balatonberényben. Bár Magyarországon egyelőre még mindig kevés a naturista strandok, kempingek és nyaralóhelyek száma, a lehetőségek köre egyre nő.
Vágólapra másolva!

Húsz évvel ezelőtt élharcosnak számított Balatonberény azzal, hogy felvállalta, befogadja a naturistákat - mondta Balogh Tibor a Naturisták Magyarországi Szövetségének alelnöke, a Naturisták Berényi Baráti Köre Egyesület elnöke a távirati irodának. Szerinte a naturistaturizmusban még óriási lehetőségek rejlenek, amelyeket egyebek közt azért nem aknázott ki kellőképpen Magyarország, mert a magyarok talán kissé prűdebbek a többi nemzet képviselői képest.

A péntek délutántól vasárnapig tartó balatonberényi ünnepen karaoke-, tánc-, sportversenyek, bemutatók és diszkók tarkítják a programkínálatot, ahol egy kiállításon a magyar naturizmus történetétnek relikviáit is megtekinthetik a résztvevők. Szombat este megválasztják a naturista ideált és hagyományosabb programként, immár ruhában a többszörös aranyérmes balatonberényi Kabala tánccsoport és a balatonmáriafürdői Fergeteges-forgatag tánccsoport tart előadásokat - számolt be Balogh Tibor, aki a 10-15 ezresre becsült aktív, és ennél jóval több szimpatizáns magyar naturista-táborból több ezer látogatóra számít a berényi rendezvényen. A nagy érdeklődést valószínűsíti, hogy a környéken már csaknem minden szálláshely foglalt.

Balatonberényben - az országban elsőként -1987 óta üzemel Európa egyik legnagyobb naturista strandja és kempingje, amelyre az elmúlt két évtized során mintegy 300 millió forintot költöttek. A nádasokkal övezett, közvetlen vízparti, csaknem hat hektáros területen található, a külföldi turisták körében ismert és népszerű kempinget szeretnék bővíteni, felújítani és korszerűsíteni ám erre az önkormányzatnak nincs pénze - mondta a polgármester, hozzátéve: ezért is fogadták örömmel a befektető ajánlatát.

Az utóbbi hónapokban több befektető is ostromolta az adósságai miatt nehéz helyzetben lévő balatonberényi önkormányzatot, hogy adja el a naturista strandját. Horváth László, a település polgármestere nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni a távirati iroda értesülését, miszerint akadt aki 400 millió forintot is ajánlott az ingatlanért. Mint kifejtette, a képviselőtestület álláspontja az, hogy csak a legvégső esetben értékesítik a naturista kempinget és strandot, amelyben halaszthatatlanná váltak a fejlesztések.

A anturisták egyik alapelve

A naturizmus természetes élethelyzetnek tekinti a meztelen együttlétet, de elutasítja a szabadosság minden megnyilvánulását, és nem állítja előtérbe a szexualitást.

A naturizmus fellendülését bizonyítja, hogy a kemping korlátozott számú szálláshelyeit már több évre előre lefoglalták - mondta a polgármester. A közeljövőben kiderül, hogy az önkormányzat egyéb ügyletei révén elegendő forráshoz jut-e a szükséges fejlesztésekhez, illetve bérbe adja, vagy eladja-e az ingatlant. A nudista fürdő miatt kezdetben igen megosztott falu vezetésének mára egységes a véleménye, miszerint a jelenleginél is jobban kamatoztatható lenne a turisztikai piacon, hogy Balatonberény neve sokaknak ma már egyet jelent a naturizmussal, és erről kár lenne lemondani.

Az aggodalmaknak ellentmond, hogy korábbi információk szerint a településen naturista szálloda építését tervezi egy utazásszervezéssel, ingatlanforgalmazással, pénzügyi befektetéssel foglalkozó társaság, egy másik pedig horgászparadicsomot kíván kialakítani a balatoni üdülőhelyen.A tervek szerint a beruházók egy már meglévő létesítményt akarnak átalakítani, s ajánlatot tettek a helyi naturista strand megvásárlására is. Az elképzelések szerint a két létesítmény összekapcsolásával egy ma még újdonságnak számító naturista wellness központot hoznának létre a községben, előreláthatóan két éven belül.

Forrás: [origo]
A balatonberényi kemping

A süllőben gazdag berényi térség a horgászoknak is kedvelt üdülőhelye lehet. Egy 2,2 milliárd forintos beruházás eredményeként a tervek szerint már a következő évben birtokba vehetik a számukra kialakított területet.

Az üdülőfalu hamarosan vitorláshajóval is megközelíthető lesz - jelezte az önkormányzat vezetője. Mint elmondta, egy helyi társaság 250 vitorlás és a Balatonon közlekedő hajók fogadására is alkalmas kikötő építését tervezi. A közel egymilliárd forintos fejlesztéssel 2009-re szeretnének elkészülni.