Európa legszebb mediterrán tava

Vágólapra másolva!
Olasz vendégszeretet és a festői táj - egyre több magyar turistát csábít a Garda tó. Az északi oldalon az Alpok hatalmas, méltóságteljes hegygerincei húzódnak, míg délen már mediterrán hangulattal és olajligetekkel találkozhatunk. Olaszország legnagyobb tava csaknem 55 kilométer hosszú 18 kilométer széles. Ha nem tengerparti nyaralásra vágyunk, de a vizet azért nem szeretnénk nélkülözni, akkor üljünk be az autóba és meg se álljunk a Garda tóig: Garda, Solferino, Sirmione vagy éppen Saló városa rengeteg élményt rejt.
Vágólapra másolva!

A környék éghajlata miatt a Garda tó a vízi sportok szerelmeseinek kedvenc helye lehet, itt ugyanis olyan szelek fújnak, amik a szörfösöknek és vitorlázóknak igazi élményt nyújthatnak. Strandok, kikötők és szálláshelyek tömkelege várja a látogatókat. A kempingtől az ötcsillagos luxusig mindent megtalálunk itt. A tó körül végighaladó La Gardesana autóúton több kiépített kilátópontról csodálhatjuk a tájat. Az Alpok havas csúcsai lenyűgöző látványt nyújtanak, főként úgy, hogy közben sem fáznunk, sem beöltöznünk nem kell, a tóparton ugyanis a mediterrán éghajlat a jellemző inkább. Ha már megvan a szállásunk, érdemes hajós felfedezőútra indulnunk, így a legkényelmesebb felfedezni a tavat. Minden kikötőben vásárolhatunk jegyet, a tavat körbejárni hajóval körülbelül 3- 3 és fél órába telik.

Garda és Solferino

Érdemes ellátogatni Garda városába, ahol a belvárosban hamisítatlan olasz kávénkat szürcsölgetve gyönyörködhetünk a kisváros forgatagában. Olaszországban néha jól esik egyszerűen leülni egy kávézó teraszára, és nézni az életet. Az emberek mindig elegánsak és ápoltak, és a legutolsó divatot követő ruháikban pompáznak. A hölgyek/urak így az utazást némi trendfigyeléssel is egybeköthetik.

Forrás: [origo]

Solferino városa történelmi emlékhely. 1859-ben negyvenezer olasz és osztrák katona lelte halálát a solferinói csatában. 1863-ban itt alakult meg a Nemzeti Vöröskereszt, ami egy Henri Dunant nevezetű svájci állampolgár nevéhez fűződik. Ha Solferinoban járunk, érdemes megnézni a hadtörténeti múzeumot, és azt a csontkápolnát, ami állítólag az elesett katonák földi maradványaiból építettek.

Sirmione félszigete

Sirmione félszigete a tó déli csücskénél helyezkedik el, és egy híd köti össze a szárazfölddel. Autóval nem mehetünk a belvárosba, az utcák túl keskenyek, így a városkapu előtt kell leparkolnunk, ami persze nem egyszerű feladat a helyiek vezetési stílusát is figyelembe véve.

Forrás: [origo]

Az óvárosban egymást érik az apró boltocskák, ahol csupa helyi emléktárgyakat kínálnak. A város egyik fő nevezetessége Catullus villája, illetve annak romjai (a Grotte di Catullo). A másik a Rocca Scaligei kastélya, amit a XIII. században épített a veronai Scaligeri család.

Saló városa

A diktátor Mussolini ebben a városban hozta létre a salói köztársaságot, és egészen 1945-ig, kivégzéséig innen kormányozta Olaszországot. Érdekesség, hogy ebből a városkából származik Gaspare de Saló is, aki a hegedűt feltalálta. Ha itt járunk, nézzük meg a város szépséges katedrálisát is. Itt kezdődik egyébként a tó luxus negyede is, csupa gyönyörű villa sorakozik egymás után, kívülről szinte nem is lehet látni őket, csak akkor, ha hajóval a tó irányából próbálunk belesni a csodás mediterrán kertekbe.

Néhány hasznos tudnivaló

Forrás: [origo]

A garda tó körülbelül 800 kilométerre található Budapesttől. Leginkább autóval érdemes megközelíteni, Horvátországot és Szlovéniát érintve a Budapest-Nagykanizsa-Letenye-Ljubiana-Velence-Verona útvonalon. Az autópályák költsége kb. 40 euró oda-vissza. Az olasz szakaszon nincs autópálya matrica, fizető kapuk vannak, ahol elvileg bankkártyával is lehet fizetni, de inkább készüljünk előre apróval, mert a kártyaleolvasó olyan olaszos módon működik.

Ha nem autóval mennénk, akkor a legközelebbi reptér Veronában található. A Malévnak, illetve a Budapestről közlekedő fapados légitársaságoknak nincs ide közvetlen járata, de utazhatunk például az olasz Alitalia légitársasággal. Közvetlen járatot ugyan ők sem üzemeltetnek, de átszállással eljuthatunk Veronába. Velencébe viszont közlekedik a Malév és a Wizz Air is, onnan is megközelíthető a Garda tó.

Autóbérlés

Egy alapkategóriás légkondicionálóval rendelkező autót biztosítással együtt kb. 300 euróért bérelhetünk ki egy egész hétre. A Veronai reptéren megtalálható a legtöbb nagy autókölcsönző cég, érdemes előre foglalni interneten, mert úgy kedvezőbb árakat kaphatunk.

Időjárás

A nyári időszakban kellemes, meleg idő van a tó környékén. Az átlaghőmérséklet 25 fok körül van. Esténként lehet hűvösebb az idő, de nem kell kabátot vinnünk a nyaralásra.

Nyitva tartás

Mint minden olasz városban, a garda tó környékén is tartanak sziesztát, az üzlet általában délelőtt 10-től 1-ig, délután pedig 4-től akár este 10-ig is nyitva tartanak.

Szauer Judit