Medúzák és áramlatok a legveszélyesebb strandokon

Vágólapra másolva!
Ha nyár, akkor aki csak teheti tenger-, vagy tóparton tölti a szabadságát. A strand általában kellemes élményeket jelent a nyaralóknak, de vannak helyek, ahol nem mindig felhőtlen a nyaralás. Cápák, veszélyes áramlatok, medúzák és egyéb veszélyek leselkednek a gyanútlan fürdőzőkre.
Vágólapra másolva!

Hosszú órákig sodródott a tengeren hat európai búvár, miután Bali szigeténél egy szokatlanul erős áramlat elsodorta őket a merülőhelyükről. Az eset szerencsés véget ért, de évente több olyan bejelentés is érkezik a világ legveszélyesebb vizeiről, ahol nem ennyire szerencsések az érintettek.

A legtöbb strandoló természetesen a cápatámadásoktól tart, bár azért sokak által tudott, hogy a magyarok által leginkább látogatott Adriai-tengeren meglehetősen ritka vendég az említett csúcsragadozó. Kivételek persze mindig vannak. Néhány évvel ezelőtt nagy szenzációt keltett egy halász bejelentése, miszerint egy vélhetően eltévedt és megriadt, közel hat méter hosszú fehércápa akadt hajója hálójába. A halász dicséretére legyen mondva, hogy a nagyobb pánikot elkerülendő, a június eleji fogást csak a turistaszezon vége felé, augusztusban jelentette be a hatóságoknak.

Nem árt tudni, hogy a cápák leginkább a nagyobb mélységű tengerekben, óceánokban fordulnak elő, így főként olyan strandokon jelenhetnek meg, amelyek valamely óceán partvidéke mentén vannak. A sűrűbb észlelések természetesen nem jelentik azt, hogy a turistáknak rettegniük kell az állatoktól, hiszen a tényleges támadások száma elenyésző.

Forrás: [origo]
Horvátországban ritka cápa

Egy Floridában működő cápakutatással foglalkozó szervezet adatai szerint 2007-ben összesen 112 cápatámadást jegyeztek fel világszerte, s ezek többsége ráadásul csak kisebb sérülésekkel járt. A legtöbb esetet, szám szerint 17-et a floridai Nem Smyrna Beachen jegyezték fel, de a kutatók szerint errefelé leginkább kisebb méretű, legfeljebb a kétméteres hosszúságot elérő fajok fordulnak elő, amelyek nem az éhség miatt támadnak, hanem a mozgásokra reagálnak csupán. Ha az áldozat a harapást követően nem viaskodik, ezek az állatok inkább odébbállnak, mivel úgy ítélik meg, hogy túlságosan nagy zsákmányt szemeltek ki maguknak - írja az Msnbc Travel.

Forrás: [origo]
Smyrna Beach vezet a cápatámadásokban

Szakértők úgy vélik, hogy a legtöbb támadás oka egyszerűen az, hogy a cápák tévesen mérik fel a kiszemelt áldozat nagyságát, erejét. Ha a megtámadott strandoló erőszakkal próbálja meg kihúzni az állat szájából a karját, vagy lábát, könnyen sérülhetnek, vagy akár el is szakadhatnak az inak, amelyeket gyors beavatkozással helyre kell hozni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennél súlyosabb sérüléseket csak ritkán okoznak cápák.

E ragadozóknál sokkal-sokkal veszélyesebb és súlyos sérüléseket, gyakran halált okozó támadásokat jegyeztek fel az Észak-Ausztrália partjainál, 5 ezer mérföldes térségben előforduló kockafejű medúzákkal kapcsolatban. A hivatalos adatok szerint az elmúlt 100 évben 60 halálos áldozatot követelt e medúzafajjal való találkozás. Ez ugyan nem tűnik soknak, de ugyanennek a fajnak a támadásai következtében évente 40 ember kerül kórházba súlyos sérülésekkel, egyedül Ausztrália Északi-területek nevű államában.

Forrás: [origo]
A medúzák hazája, Ausztrália

A kockafejű medúza rendelkezik mind közül a legveszélyesebb méreggel. Ha akárcsak egy kis mennyiség is az emberi szervezetbe kerül, szívelégtelenséget, a szívműködés leállását és öt percen belül halált okozhat.

Szintén gyakori veszélyt jelent a strandolók számára a villámlás is. A nagy kiterjedésű nyílt strandokon egy vihar alkalmával épp a fürdőzők jelentik a villámcsapás elsődleges célpontját. Ebből a szempontból szintén Florida az egyik legveszélyeztetettebb helyszín. Nem titka, hogy napokra lezárják a strandokat a viharos időszakokban, sőt arra is volt már számos példa, hogy hirtelen kellett evakuálni a fürdőzőket a partokról.

Forrás: [origo]
Cocoa beach

Ezek a veszélyek természetesen csak ritkán fenyegetik a strandolókat. A szennyezett víz ugyan többnyire nem okoz halált, de komoly betegségek forrása lehet és az sem árt, ha strandolás előtt tájékozódunk a part menti, esetleg veszélyes áramlatokról. Ezek különösen veszélyesek lehetnek gyenge úszókra, vagy gyermekekre. Az indiai Goa partjai mentén például évente tucatnyi haláleset történik a partokhoz közeli áramlatok miatt. Az áldozatok többsége helyi lakos, de előfordult már, hogy nyaralóvendégeket sodort el a víz. Ha ilyesmi történik velünk, ne essünk pánikba, igyekezzünk megnyugodni, próbáljuk felmérni az áramlat irányát és lehetőleg erre merőlegesen ússzunk ki belőle. Ha ez hosszú ideig nem megy, inkább ne próbálkozzunk, arra koncentráljunk, hogy a víz felszínén maradjunk.

Forrás: [origo]
Goában is veszélyesek az áramlatok

A felsorolt veszélyek mellett van egy sokkal gyakoribb és a legtöbbünket fenyegető veszély a strandokon, ez pedig a leégés. A túl erős és nagy mennyiségben érkező napfény bőrrákot is okozhat, ezért a legfontosabb feladatunk, mielőtt kifekszünk a strandra a megfelelő napvédő szerek és eszközök beszerzése. Ezután már tényleg nem marad más hátra, mint hogy élvezzük a tengert és a napsütést.