Magyarország legszebb látnivalói

Vágólapra másolva!
Idén nyáron sokan készülnek arra, hogy belföldi úti célt választanak maguknak. Még van idő kiválasztani és eldönteni, hogy természet közeli élményeket, kulturális örökségeket, vagy hagyományainkat őrző látványosságokat részesítenénk-e előnyben. Recesszió ide üdülési csekk oda, íme néhány belföldi úti cél és látványosság, amit nem érdemes kihagyni.
Vágólapra másolva!

Még mindig vannak, akik elengedik a fülük mellett, ha Hévízről, vagy a Káli medencéről van szó. Túl sokszor hallották már a nevüket, de valójában még egyszer sem utaztak oda, talán még a környéken sem jártak. Idén nyáron viszont érdemes lesz elgondolkodni a belföldi nyaralás lehetőségén, hiszen ha több millió külföldi turista elégedett a látvánnyal és a szolgáltatással, lehet, hogy nekünk sem okozna csalódást például az Esztergomi Bazilika, a Sümegi Vár, vagy a dél-alföldi betyárvilág.

Rónaság, Dél-Alföld

Európa egyik legnagyobb egybefüggő síkságán még mindig viszi a homokot a szél. A rónaság vályogházait leleményes fiatal vállalkozók üzemeltetik a falusi turizmus szabályainak megfelelően. A házak megmaradtak eredeti állapotukban, sok helyen még a döngölt padlót sem burkolták le. Az ide érkező turisták maguk húzzák a vizet a gémeskútból, és jófajta homoki bor isznak. Az itt nyaralók azt mondják, hogy végtelen szabadságérzet a pusztában lovagolni, ami közben mindenki egy kicsit Rózsa Sándornak képzelheti magát.

Forrás: [origo]

A vidék egyik leglátogatottabb látványossága a lovas tanyák után a Fehér tó. A szerecsen és dankasirályok mellett mintegy 280 madárfaj honos a Fehér-tói madárrezervátumban. Egyesek fészkelők, vagy átvonulók, mások csak téli vendégek ezen a vidéken. A turisták szerint a dél-alföldi tanyavilág és a Fehér-tó könnyen elérhető, meglepően szép, és igazi természet közeli élményt nyújt.

Tihany és a Tihanyi Apátság

Tihany az 1950-60as évek óta hazai és külföldi turisták által tömegesen látogatott hely. Vonzerejét elsősorban az apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek nyújtják, valamint az egyedülálló természeti környezet és maga a Balaton. Igényesen kialakított közterek, remek panorámával rendelkező éttermek, szép kikötő, páratlan történelmi és kulturális kincsek, és persze az óbégató turisták, akik a híres tihanyi visszhangra kíváncsiak. Állítólag az elmúlt 40 évben fokozatosan gyengült a visszhang ereje, de szélcsendes időben, főleg esténként, még mindig szépen visszahallani minden szót.

Forrás: MTI

Az 1055-ben I. András által alapított bencés monostor az egyik legrégebbi egyházi és történelmi épületünk, alapító okirata pedig az egyik legrégebbi nyelvi emlékünk. 1889-90 táján még Székely Bertalan is részt vett a restaurálási munkálatokban. Az Apátságban vezetett séták indulnak. Nem érdemes kihagyni, csakúgy, mint a környék régi parasztházait, és a remetetelep földbe vájt barátlakásait sem.

Hévíz

A világ legnagyobb és Európa legmélyebb élő (biológiailag aktív) termáltava, melynek közel 2000 éves múltja Magyarország hírnevét is öregbíti. A tó vízét tápláló forrás másfél millió éves, tehát idősebb, mint a Balaton. Szerencsére a 80-as években befejeződött a bauxitbányászat, így ma már semmi sem veszélyezteti a tavat tápláló forrást. A tóban található mikró-szilikát kristályok segítségével a pórusokon keresztül testünkben felszívódnak a gyógyító ásványi sók. A tó bőséges vízhozama állandó frissességet biztosít a fürdőzőknek.

Forrás: [origo]

Az egyik legszebb jelenség télen tapasztalható, amikor kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén belélegezve jót tesz például a hangszálaknak. A hévízi fürdő és gyógy komplexum jól kiépített, a szolgáltatások színvonalasak és Budapesttől alig 200 kilométerre található.

Sümegi Vár

A Balatontól 20 kilométerre, meredek lejtők fogják körbe a 270 méteres magasságba emelkedő Sümegi Várat, amely egyes történészek szerint soha nem került török kézre. Az éves programsorozat általában március 15. után kezdődik, és egészen decemberéig tartanak a vártámadások, lovagi tornák, históriás történelmi játékok, ökörsütések, zenei programok, íjászat, és jobbnál jobb középkori lakomák. A várbelépő 1000 forint, és a lustábbaknak még vártaxi is üzemel 400 forintért.

Forrás: MTI

Mivel Magyarországon először a Sümegi Várban rendeztek középkori játékokat, a lovagi tornák és mulattságok szervezésében elég nagy tapasztalata van a helybélieknek. ATörténelmi Lovasjátékokat a vár lábánál található Lovagi Arénában (befogadóképessége 1000 fő), vagy a fedett Nagy Lovagteremben (befogadóképessége: 500 fő) rendezik meg.

Tokaji borvidék

A Tisza és a Bodrog torkolatában meghúzódó hegyvidéki falu, minden túlzás nélkül világhírű. A külföldi turisták úgy gondolják, hogy az itteni borospince-túrákon kóstolt tokaji borok minőségükben egyenrangúak a legdrágább bourdeaux-i és portói borokkal. Miért ne kerekedhetnénk mi is fel a hétvégén, és miért ne tölthetnénk el valamelyik falusi vendéglátónál egy-két éjszakát? Miért ne ücsöröghetnénk a Nagy-Kopasz- Hegy alján ásott és lyukpince sorok előtt bort iszogatva? Miért ne barangolhatnánk végig a borvidék 24 települését, és miért ne lehetnénk mi is részesei annak az élménynek, ami világörökség részét képző borvidék felfedezésével jár?

Esztergomi Bazilika

Már csak a gondolat is elképesztő, hogy a Duna jobb partján, a Várhegyen magasodó Eszertgomi Bazilika szemtanúja volt a magyar államiság megalapításának.

Forrás: [origo]

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, és egyben az ország legmagasabb épülete, amit-méreteit tekintve- csak a római Szent Péter-bazilika (132 méter), a londoni Szent Pál-katedrális (108 méter) és a Kölni dóm (157 méter) előzi meg. A Székesegyház nemcsak méreteit, hanem kulturális értékét illetően is óriási értéket képvisel: Az Árpád-kori Magyarország fővárosa, és a Bazilika ma is kellemes egynapos úti cél.

Káli medence

Forrás: [origo]

Egyedülálló természetföldrajza és szubmediterrán klímája önálló, és igen értékes tájegysége az országnak. A vidék szinte külön életet él. Hatóságok a tájjelleg megőrzése miatt szigorúan megkövetelik a hagyományos tervek alapján épülő, tradicionális homlokzatú épületeket. Így maradhatott meg a vidék egységes arculata. A falvak rendezettek, takarosak, a porták tiszták, rengeteg a tanösvény, nem véletlenül olyan élénk errefelé a kerékpáros turizmus. A környék falvainak felfedezése szintén biciklivel a legkézenfekvőbb. Köveskál, Szentbékálla, Mindszentkálla, Kővágóörs, Salföld, Kékkút, Monoszló útba ejtésével körbejárhatjuk az egész Káli medencét, ráadásul közel van a zánkai, révfülöpi és a balatonrendesi strand.