Székelyföldi látványosságok a Google Földön

Vágólapra másolva!
A Google virtuális földgömbjén, a Google Earth-ön is hamarosan elérhetővé válnak a székelyföldi nevezetességek, turisztikai célpontok. A fejlesztést végző erdélyi cég szerint így új lendületet kaphat majd az erdélyi turizmus.
Vágólapra másolva!

Egy székelyudvarhelyi cég azon dolgozik, hogy ezeket a helyszíneket feltérképezze, és egy-egy bemutató videóval vagy fényképalbummal együtt elérhetővé tegye az interneten keresgélő felhasználók számára. A Hargita megyei önkormányzat által is támogatott projekttel a kezdeményezők turistákat csalogatnák a térségbe - írja csütörtöki számában a Hargita Népe című csíkszeredai napilap.

"Szekler Earth" - így viccelődik a legújabb virtuális Székelyföld-térkép leendő nevével a keresőóriás szolgáltatására épülő honlap kitalálója és kivitelezője, Fazakas Szabolcs. A székelyudvarhelyi vállalkozó ugyanis a világszerte elterjedt, több mint félmilliárd felhasználó által letöltött, de ezeknek csupán mintegy fele által aktívan használt Google Föld felületén teszi elérhetővé Székelyföld nevezetességeit, turisztikai célpontjait vagy történelmi helyszíneit.

Forrás: [origo]

A még tesztelés alatt álló, de várhatóan egy-két napon belül az internetező felhasználók számára is elérhetővé váló honlap Fazakas szerint kitűnő lehetőséget nyújt majd arra, hogy a külföldi - elsősorban nyugati - turisták kedvet kapjanak ahhoz, hogy ellátogassanak vidékre.

Az oldal azt a lehetőséget is megteremti a potenciális turista számára, hogy pontosan megtervezze útvonalát a Székelyföldre, akár New Yorkból, akár Párizsból érkezik. A vállalkozó tervei szerint előbb a szálláshelyeket teszik fel a honlapra, majd a kulturális, történelmi helyszínek következnek.

Forrás: [origo]

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint szükség van a klasszikus portálokra is, de igény van újszerű alkalmazásokra is. Az elöljáró szerint így sikerül ismertté tenni a székelyföldi értékeket, az épített örökséget, és az egyéni családi vállalkozásokra épülő turizmust is fel lehet lendíteni.

A magyar, angol, német és román nyelven elérhető iranytu.ro, illetve arrival.ro oldalak működtetői és támogatói ugyanakkor azt remélik, öt-tíz év alatt sikerül elérni azt, hogy eljöjjenek Székelyföldre azok a turisták is, akik még nem jártak a régióban.