Tunézia a kelet-közép-európai turistákra figyel

Vágólapra másolva!
Az októberi tunéziai választások nem érintik az ország idegenforgalom prioritásait, a pártok között egyetértés van az iparág nemzetgazdasági jelentőségében, a jövőben pedig kiemelt figyelemmel tekintenek a kelet-közép-európai országokból érkező vendégekre - hangsúlyozta az [origo]-nak Tuniszban a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal helyettes vezetője.
Vágólapra másolva!

Tunéziában jelenleg ügyvezető kormány látja el a feladatokat az október 23-ára meghirdetett választásokig. Az országot 1987 óta vaskezekkel irányító Zín el-Ábidín ben Ali elnököt a januári "jázminos forradalom" fosztotta meg hatalmától.

Az elnök a fiatalok között tapasztalható munkanélküliségbe (Tunéziában magas színvonalú az oktatás, ám az egyetemről kilépő többdiplomás, három-négy nyelven beszélő fiatalok közül csak minden ötödik tud elhelyezkedni), valamint a saját és a felesége családja által intézményesített példátlan korrupcióba bukott bele. A két család - mind az elnöknek, mind a feleségének tíz testvére van -, tudta nélkül nem lehetett komolyabb üzletet kötni az országban, és minden ügyletet követően kikövetelték a jutalékukat.

Jelenleg mintegy száz új pártot vettek nyilvántartásba a diktatúra bukása óta, a kínálat bőséges, van iszlám párt, jobbközép párt, vannak zöldek, liberálisok, baloldaliak, konzervatívok, centristák, pánarabok. Ám az októberi választások győztesének nem lesz könnyű dolga, meg kell oldani a gazdasági problémákat, a munkanélküliség kérdését, és újra fel kell pörögnie az idegenforgalomnak, amely például a tavalyi évhez képest a felére esett vissza.

Forrás: Dr. Drávucz Péter

Átfogó kampány indul

A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal helyettes vezetője, Afif Maherzi szerint az októberi választások nem fogják érinteni a tunéziai idegenforgalmi stratégiát, a pártok kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a GDP hét százalékát adó, évi több milliárd dolláros bevételt hozó turizmus nemzetgazdasági jelentőségű. Természetesen tudatában vannak, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest mintegy ötven százalékkal kevesebb vendég érkezett eddig, ám éppen ennek megváltoztatása érdekében átfogó turisztikai kampányt indítottak.

Ezen belül is kiemelt figyelmet szentelnek a kelet-közép-európai térségnek, és pár éven belül jelentős forgalomnövekedésre számítanak. Az idegenforgalom szerkezetét illetően pedig a klasszikus turizmuson (napfény, tenger) túl, nagyobb hangsúlyt kap a kulturális és egészségturizmus. A jelenlegi forgalomcsökkenést arra használják ki, hogy a felújításra szoruló szállodákon elvégezzék a szükséges munkálatokat - mondta Afif Maherzi.

Forrás: Dr. Drávucz Péter

Érezhető változások

Bár a gazdasági problémák megoldása nem megy egyik napról a másikra, a változások nyilvánvalóak a Tunéziába érkező utazók számára. Például: közvetlenül Karthágó romjainál helyezkedik el az elnöki palota, Ben Ali többnyire itt lakott. Hosszú évek óta járom Tunéziát, mindig bepróbálkoztam az elnöki palota lefényképezésével, minden esetben azonnal ott termett egy egyenruhás, és rendkívül udvariatlanul, tiszteletlenül kiabált velem. Most? Két őr is van a palota kerítése előtt lévő őrbódékban, nem érdeklem őket. Vagy: emlékszem 2007 júniusából egy Tunézia-Seychelle-szigetek Afrika Kupa labdarúgó-mérkőzésre. Valaki a társaságunkból kiejtette az elnök nevét - sokatmondó csend támadt az amúgy zajos lelátón. Ez a fajta félelem megszűnt, miként a média is szabad, rengeteg új lap indult a jázminos forradalom kitörése óta.

Forrás: Dr. Drávucz Péter

Jó adottságok

Az ország kétségkívül a kontinens egyik legjobb gazdasági, szociális állapotban lévő állama, és 2008. január elsején Tunézia vált az első olyan déli földközi-tengeri országgá, amely szabadkereskedelmi térséget hozott létre az Európai Unióval. Idén márciusban pedig megszületett az a megállapodás, amely az Európai Uniót és Tunéziát hosszú távú politikai, gazdasági, társadalmi együttműködésre kötelezi. A tunéziai idegenforgalmi vezetők egyébként azt hangsúlyozzák tavasz óta, hogy a biztonságos országban változatlanul ezerháromszáz kilométer hosszú tengerpart, páratlan ókori műemlékek, varázslatos sivatag és kitűnő szállodai, kulináris és egészségturisztikai szolgáltatások várják az idelátogatókat.