Jön a Vulkánpark, lesz új kalandpálya és óriásakvárium

Vágólapra másolva!
Számtalan érdekes program és ajánlat közül válogathattunk az idei Utazás kiállításon. Az [origo] utánajárt, mit érdemes tudni 2012 legizgalmasabbnak ígérkező hazai turisztikai látványosságairól: a Vulkánparkról, a Tisza-tavi Ökocentrumról, a FUTURA kiállításról és a bükfürdői Kristály Toronyról. Kiderül az is, hol tartanak a kivitelezéssel alig néhány héttel a beharangozott nyitás előtt. A Vulkánpark például sajnos a nyári programok közé idén nem fér be.
Vágólapra másolva!

Kemenes Vulkánpark

"Egy nemzetközi szinten is egyedi látványosság lesz a Vulkánpark, amely reményeink szerint segíteni fogja a térség turisztikai fellendülését" - mondja az [origo]-nak a park ötletgazdája, dr. Harangi Szabolcs vulkanológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője. "Az ötlet már több mint tízéves. Egészen pontosan onnan jött, hogy amikor a '90-es években diákjaimmal vulkanológiai vizsgálatokat végeztünk a Ság-hegyen, világossá vált bennem a gondolat, hogy itt olyan páratlan természeti érték van, amelyet érdemes lenne bemutatni. Aztán elkészült az első terv egy modern szemléletű vulkánösvényről, majd jött egy turizmusfejlesztési pályázat, és úgy gondoltam, ez az, amire vártunk, merjünk hát nagyot álmodni. Ekkor született meg a komplex Vulkánpark ötlete, interaktív, látványos Vulkánházzal. A pályázat, amelyet a Celldömölki Önkormányzat és az Őrségi Nemzeti Park nyújtott be, sikerült, ötletgazdaként munkatársaimmal dolgoztuk ki a terv központi elemét és készítettük el a megvalósíthatósági tanulmányt. Végül 2011 nyarán indult meg az építkezés több mint 500 millió forintos beruházás keretében".

Forrás: Építészfórum/Földes és Társai Építésziroda
A Vulkánház látványterve (Forrás: Földes és Társai Építésziroda)


A projekt alapja az említett Vulkánház, amelyben interaktív módszerrel ismerhetjük meg a Föld egyik legfontosabb természeti folyamatát, azon belül is a Kárpát-medencében az elmúlt 20 millió évben lezajlott vulkáni tevékenységeket. A 11 helyiségből álló kiállítóházban lesz Magma-kamra, amely virtuálisan egyenesen egy magmatest közepébe visz, a Tűzhányóteremben pedig vulkánkitöréseket generál majd egy szimulációs szoftver.

Az Utazás kiállításon osztogatott szórólapon a várható nyitás dátumaként május szerepelt, de már biztos, hogy októberig várnunk kell. "A Vulkánpark elvileg április közepén nyílt volna, de ez biztosan nem lesz így, mert komoly viták miatt elcsúszott a Vulkánház építése. Nagyon remélem azonban, hogy sikerül egyezségre jutni, és úgy tudom, hogy a nyitás őszre tolódott" - árulta el Harangi. Az [origo] az ügyben megkereste Celldömölk önkormányzatát is, ahol azt mondták, hat hónapos hosszabbítást kértek a beruházás kivitelezéséhez. Ezt meg is kapták, így a Vulkánpark új befejezési határideje október 15. Maga a ház el fog készülni tavaszra, de ezután még hátra lesz a belső terveztetés, az interaktív kiállítási anyagok kivitelezése.

"Az országban máshol nincs ilyen tematikus vulkánpark, és Európában is csak kettőről tudok: az egyik Franciaországban van, és nyugodtan nevezhetjük Vulkán-Disneylandnek, mivel egy óriási komplexumról van szó, míg a másik jóval kisebb, és Németországban található. A mi parkunkat a kettő közé helyezném. A tervezés során nem akartunk elszállni a 3D és a 4D attrakciók bűvöletében, azt szeretnénk elérni, hogy a park legyen emberi, teremtsen hangulatot, és a vulkáni működés sokszínűségét megfoghatóan adja át. Továbbá fontos, hogy a kiállítás ne szoruljon be a négy fal közé - magyarázta Harangi. "A Ság-hegy egyedülálló lehetőséget ad: egy egykori vulkán belsejében lehet sétálni. Ez egészen meseszerű élmény, hiszen a különböző színű sziklák felelevenítik a vulkáni működés történéseit. Erre épít az új vulkánösvény az új táblákkal, játékos feladatokkal. Fontosnak tartjuk, hogy a kiállítás egyszerre legyen szakmailag hiteles, informatív és egyben szórakoztató".

További információk az önkormányzat honlapján és Harangi Szabolcs Tűzhányó blogján.


Ökocentrum Poroszlón

Májustól lesz látogatható Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, amely Európa legnagyobb édesvízű akváriuma. Az egyedülálló, 750 ezer literes akváriumrendszeren keresztül megismerhetjük a Tisza-völgy teljes élővilágát, emellett a centrumhoz szabadidőpark is tartozik, ahol többek közt vízi kalandtér, csónakázótó, növénylabirintus és állatsimogató várja a természetbarátokat. Lesz 3D mozi, és mehetünk kirándulni, vagy befizethetünk hajókirándulásra is.

Forrás: Poroszló Önkormányzata
Huszonnégy méter magas lesz a kilátó (Forrás: poroszlo.hu)


"Ütemszerűen haladunk, a próbaüzem már megkezdődött, és úgy tervezzük, hogy a május 1-jei hosszú hétvégén nyitunk" - mondta az [origo] kérdésére Bornemisza János, Poroszló polgármestere. Megerősítette, hogy sehol máshol Európában nincs ekkora édesvízű akvárium, a 24 méter magas kilátóról pedig szép időben az egész környéket be lehet majd látni.

További információk itt.


Interaktív Természettudományi Élményközpont

"Minden kipróbálható, mozgatható és elgondolkodtató" - ez a mottója az augusztusban Mosonmagyaróváron nyíló FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontnak. "A kiállításnak egy háromszáz éves magtár ad majd otthont, ezt a régi mosoniak már nagyon régóta Futurának hívták, és jó ideje üresen állt. Ezért is jött az ötlet, hogy kellene valamit kezdeni vele. A munka 2010-ben indult, március végére befejezik az épületet, a tervezett nyitás időpontja pedig augusztus 17. Egyelőre tartjuk a határidőket. Science Centernek hívják angolul ezt a kiállítást, és a lényege, hogy minden használható és minden természeti törvényeken alapul. Mi a négy elemmel, tehát a vízzel, a földdel, a levegővel és a tűzzel tematizáltuk a kiállítást, és több mint hetven különböző játék lesz" - mondta az [origo] érdeklődésére Gráfi Szabolcs, a FUTURA marketingreferense.

Forrás: Futura projekt
A Futura látványterve (Forrás: futuramoson.hu)


A kiállítás fénypontja az összesen 80 négyzetméteren elterülő MiniSpaceWorld, amely a csillagászatot és űrkutatást modellezi. Az egyik terepasztala csillagászati eszközöket és azok fejlődését mutatja be, míg a másikon a történelmi Holdra szállás helyszíne jelenik meg, mellette jelenlegi kísérleti leszállóhelyek és a jövő tervezett holdbázisai láthatók interaktív formában. De generálhatunk majd földrengést, amelyet szeizmográf segítségével mérni is lehet, és azt is tesztelhetjük, hogy kibírna-e egy földrengést az általunk tervezett ház. A Duna-kutató tengeralattjáróba beülve képzeletbeli kapitány kalauzol el a szigetközi vízterek mesés világába.

"Némileg hasonlatos persze a Csodák Palotájához, de nem akartunk egy Csodák Palotája 2-t létrehozni. Az a trend itthon is, hogy sok interaktív kiállítás legyen, a világon körülbelül ezerötszáz ilyen Science Center van" - tette hozzá Gráfi.

További információk a kiállítás honlapján.


Kristály-torony Bükfürdő

Bükfürdőn egy hatalmas kristályszerkezetű építmény hív kalandozásra nyár elejétől. A 90 elemet tartalmazó, 17 méter magas Kristály-torony egy időben 120 fő kalandozását teszi lehetővé. A több mint egy kilométer hosszú pályavonalával és egy óriás hintával alkalmas akár egész napos családi, baráti szórakozásra. A toronytetőről mesés kilátás nyílik a környékre, és a 225 négyzetméter felületű tetőteraszon különleges rendezvényeket, találkozókat, üzleti vacsorákat vagy akár esküvőt is tarthatunk. Ez a negyedik ilyen kalandpálya Európában. A honlapjukon bárki nyomon követheti az építkezés folyamatát.

"Alapvetően májusra terveztük a nyitást, de valószínűleg június 1-jére lesz minden kész" - mondta az [origo]-nak a Kristály-torony egyik illetékese. Itthon ez lesz az első ilyen jellegű torony, a tulajdonosok Németországból vették az ötletet."

További információkat itt talál.