Milliárdos fejlesztés Orosházán

Vágólapra másolva!
A világ vezető síküveggyártói között számon tartott Guardian cégcsoport magyarországi tagja a Guardian Orosháza Kft. 7 milliárd forintot meghaladó fejlesztésével évi 6,6 millió négyzetméternyi üvegtermékek gyárt a jövőben.
Vágólapra másolva!

A cég úgynevezett "clear float" üveget, vagyis színtelen úsztatott üveget állít elő, mely egyaránt alkalmas az autó- illetve a bútoripar számára, építészeti célokra, képkeretező vállalkozások részére vagy kertészeti célokra, például üvegházak építésére.

A beruházás eredményeként megvalósuló gyártósor magnetron, vagy más néven katódporlasztásos eljárással nagy vákuumban többrétegű fém, fémoxid, -nitrid bevonatot képez az üveg felületén. A speciális bevonat megváltoztatja az üveg jellemzőit, így képessé téve azt a hősugarak jelentős részének visszaverésére.

Az orosházi gyár elsősorban alacsony hőátbocsátási tényezőjű ClimaGuardO N és ClimaGuardO Premium üvegtermékek gyártását tervezi, amelyekkel az üveg természetes színét és átlátszóságát a lehető legjobban megtartva, közel harmadára lehet csökkenteni a hőszigetelő üvegszerkezetek hőveszteségét. A fűtési energia megtakarítása révén nemcsak gazdaságosabbá válik az épületek üzemeltetése, de a kisebb energiaigény okán az alacsonyabb széndioxid kibocsátás is kevésbé terheli környezetünket.

Magyarországon ilyen eljárással bevonatos üveg gyártása csak Orosházán folyik, azonban Európában több cégcsoport, köztük a Guardian is eredményesen készít ilyen hőáteresztést csökkentő üvegtermékeket.

A hőszigetelő üvegszerkezetek magyarországi, valamint közép- és kelet-európai felhasználása az utóbbi években folyamatosan növekszik, aránya az összes beépítésre kerülő üvegszerkezeten belül a közeli jövőben meghatározóvá válik.

A vállalat orosházi telephelyén 1991. óta készít úsztatott, úgynevezett float eljárással síküveget. Az elmúlt másfél évtizedben fejlesztések egész sorát hajtotta végre a cég, 2004-ben 12 milliárd forintos beruházással a teljes gyártósort modernizálta, 10%-al növelve egyúttal a gyártókapacitást is.A sorozatos fejlesztéseknek köszönhetően a dél-alföldi gyár megfelel nemcsak a legszigorúbb minőségi elvárásoknak de az előírt szinten túl tesz eleget a különböző környezetvédelmi előírásoknak is. A több mint 200 főt foglalkoztató gyár 2006-os éves árbevétele meghaladta a 19 milliárd forintot.