148. Tokovics Katalin - Pafos, Ciprus

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Ciprus szigetéről, Pafoszból jelentkezik Tokovics Katalin.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2005. július 3-án, hajnalban érkeztem a szigetre. Úgy indult, hogy egy évet maradok, aztán megyek haza. Kicsit megváltoztak azóta a dolgok. Idegenforgalomból diplomáztam Veszprémben, gyakorlatomat Budapesten az InterContinental szállodában töltöttem le, és onnan kerültem ki, transzferrel. Azóta folyamatosan itt dolgozom, az IC Aphrodite Hills Resortban. Kezdetben a wellness részlegen voltam recepciós, de most nemrég kerültem át a telefonközpontba (a szállodába beérkező összes hívást én fogadom), és innen remélhetőleg hamar kikerülök a recepcióra. Most úgy érzem, még maradni fogok egy évet minimum, a többi meg majd elválik.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Pafosz Ciprus nyugati oldalán található, a negyedik legnagyobb város a szigeten. A városokat autópálya köti össze, így könnyű a közlekedés, feltéve, ha van saját autód. Egyéb esetben a napi egyszer közlekedő távolsági járatot veheted igénybe, vagy taxizhatsz, de az nagyon drága. A sziget közepén található a Trodosz-hegység, oda már csak sima főutak vezetnek, egy-némelyik igen rossz állapotban van. De folyamatosan javítgatnak ezeken is.

Az életszínvonal sokkal jobb, mint Magyarországon. A fizetésem egyharmadát minden hónapban félre tudom tenni, ha nem a felét. Az árak egy az egyben ugyanazok, mint Magyarországon. Most fogunk átállni az euróra, ami megkönnyíti egy kicsit a helyzetet, főleg azt, amikor hazautazunk szabadságra. A hivatalos valuta egyelőre a ciprusi font.

Az időjárás nagyszerű: novembertől áprilisig esős (de tavaly például végig napos volt), a többi hónapban pedig süt a nap, felhők nélkül. Mivel a sziget korlátozott határokkal rendelkezik, ezért a látnivalók is korlátozottak. A szigetről eljutni máshova pedig igen körülményes, nincsenek fapados járatok. 2007 tavaszától engedték csak be a Sky Europe-ot.

Mi hiányzik Magyarországról?
A barátok, a család. Az, hogy bármikor meglátogathatom őket. A Túró Rudi, a rendes túró, felvágottak, az ízek. A szép tájak, a sok-sok látnivaló, kirándulási lehetőségek. Közlekedési infrastruktúra kiépítettsége.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A szabadság (a szüleim távol vannak, így nem sok beleszólásuk van az életembe). Viszont, amikor eljöttem otthonról, a saját lábamra kellett állni egy idegen országban, idegen nyelven, ami nem volt egyszerű, de sikeresen túléltük. A jó társaság, a barátok, a tenger.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal ugyanolyan. Mint már említettem, az árak ugyanazok, némely dolog talán drágább. Az emberek felettébb boldogok, egyáltalán nem idegeskednek. Szeretnek nagy hangon beszélni (ezt a hangoskodást nagyon nehéz volt megszokni, még mindig próbálkozom). Nem igazán aggódnak a jövő miatt. A fiatalok korán, 20-25 éves koruk között már családot alapítanak, a lányok gyorsan szülnek egy-két gyereket, majd élik az életüket.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás Pafoszon 135 forint, Larnacán a reptérnél 450 forintnál kezdődik. A buszjegy 315-330 forint (vonaltól függ), a mozijegy 1800 forint, a sör és a kávé 900-1400 forint (egy pohár, korsó, üveg). De igazából kár átszámolni, mert a fizetésünkhöz viszonyítva ezek elenyésző összegek. Hetente egyszer biztos elmegyünk kávézni vagy beülni valahova.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A belvárost inkább turista-körzetnek hívnám, ahol kiemelkedők a bérleti díjak. Egyszobás lakás 112 500 forintba kerül, kétszobásokat lehet már találni 160 000 forinttól felfelé, háromszobást pedig 180 000 forinttól. Persze az árak attól függően változnak, hogy ú jépítésű-e, milyen a berendezés, van-e közös medence a lakáshoz.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jobb hónapokba a jövedelmem felét is félrerakom. Ebben az esetben a másik fél fele megy lakásra, a maradék egynegyed pedig megélhetésre. De van, amikor ez egyharmad arányra változik. Valamilyen okból kifolyólag többet költök magamra (hazalátogatás, új ruhatár, új műszaki cikk). Autóra, továbblépési lehetőségre, tehát amennyiben nem akarok itt maradni a szigeten, spórolok.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Most már afelé tartok, amivel szeretnék foglalkozni. Front office menedzser szeretnék lenni egyszer. A látóköröm folyamatosan szélesedik, mert nap mint nap több nemzet embereivel lépek kapcsolatba, és mindenféle dolgokról beszélgetünk. Napi kapcsolatban vagyok ciprusi, német, francia, szlovák, lengyel, angol, indiai, bangladesi munkatársaimmal. Sokan vegyes házasságban élnek. A Közel-Kelet közelsége miatt sokat találkozunk arabokkal is.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Kedélyes, csendes, a hétvégék forgalmasak. Péntek délutántól leteszik a lantot a helyiek, és hétfő reggelig fel sem veszik. Szombat és vasárnap délután mindig ellepik az éttermeket, bárokat. Összejönnek a családok. Nem aggódnak a dolgok miatt, nincs akkora bűnözés, mint otthon. Néha történnek kirívó esetek, de ritkán és inkább a sűrűbben lakott területeken.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A valutaváltástól. Remény? Abból sok van. Leszek annyira szerencsés, hogy ilyen jómódban élhessek életem hátralévő részében. Itt van munkám és biztos jövedelmem. Ami otthon kérdéses lenne, még diplomával és két nyelvvizsgával is.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nem tudom. Őszintén. Nem olvasok újságot napi szinten. Úgy leszoktam róla, hogy el sem hiszem. Meg az újság igazából semmi tartalommal nincs megtöltve. Mindig az erőszakról, balesetekről írtak benne, s elment a kedvem tőle

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Ezt sajnos most nem tudom megmondani. A legfrissebb újság, amit találtam, december 5-ei, és görögül van.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Semmittevés. Komolyan, bármi. Lehet sziklát mászni, kirándulni, búvárkodni, várost nézni, lovagolni, bringázni, dzsiptúrára menni, quadozni. Soroljam még?

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Télen kevés, nyáron sok. Leginkább különböző stílusú pubok, diszkók. Télen csak pár hely marad nyitva, mert nagyon visszaesik a forgalom. Csak Pafoszon minimum tíz szálloda van, melyek egyenként minimum 500 férőhelyesek. S akkor még nem is említettem a közeli vonzásterületen lévő plusz öt szállodát. Ki lehet számolni, hogy ez mennyi turistát jelent a nyári szezonban. S nem csak júniustól augusztusig tart a szezon! Viszont télen mondhatni halott minden. A boltok is korábban bezárnak, nem nyitnak ki vasárnap.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
A nyugalom és biztonság szempontjából igen. Iskoláztatás és továbbtanulási lehetőségek szempontjából inkább választanám Magyarországot, vagy bármely más európai országot, amelynek erős az oktatási rendszere. A betegellátás is jól megoldott, viszont nem foglalkoznak olyan minőségben és mélységben a betegekkel, mint otthon. A tapasztalatom az, hogy bemész, megvizsgálnak, felírnak valamit, mondanak valamit, hogy mi a baj, s elküldenek. Akadnak olyan dolgok is, amelyekre meg nem tudnak választ adni. Viszont az orvosok többsége külföldön tanul és szerez diplomát: Magyarországon vagy Angliában. Egy kicsit meg is tanulnak magyarul, s az emberek mindig segítőkészek lesznek, ha meghallják, hogy honnan jöttünk.

<