150. Halász Róbert - Szingapúr

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Halász Róbert mesél Szingapúrról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatójaként egy diákcsere kapcsán kerültem Szingapúrba idén augusztusban. Gyerekkoromat Hamburgban, Németországban töltöttem, ahol egészen 14 éves koromig tartózkodtam. A középiskolát és az egyetem első két évét Budapesten teljesítettem, amikor igényem támadt megismerni egy más világot, Ázsiát. Eleinte Hongkongba szerettem volna menni, de oda elutasították a jelentkezésemet, és ilyen módon "véletlenül" kerültem Szingapúrba, amit egy percig sem bánok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Szingapúr egy nagyon kis ország, mindössze néhány négyzetkilométerrel nagyobb, mint Budapest. Ennek ellenére a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja. Igazi kulturális olvasztótégely, amit a négy hivatalos nyelv, a tamil, maláj, mandarin (kínai) és természetesen az angol is alátámaszt. Borzasztóan fegyelmezett, kiszámítható hely. A korrupciót az élet minden teréről nagy részben kiszorították, és minden "terv szerint" halad. A buszok érkezését interneten lehet ellenőrizni, a taxisokat megbüntetik, ha nem használják a taxiórát, és még a legegyszerűbb utcai árus is ad áfás számlát a vásárlás után. Néha egy kicsit utópisztikusnak tűnik nekem ez a hely, a sok felhőkarcolóval, a mindenhol jelenlévő chipkártyás beléptetőrendszerekkel és a nyüzsgő éjszakai élettel. Elképesztően tiszta ország, és súlyosan büntetik a szemetelést, sőt, a tömegközlekedési eszközökön való evést-ivást is. Ennek ellenére Szingapúrt leginkább a konformizmus jellemzi, kevés egyedülálló, nagy múltra visszatekintő létesítményt találunk itt.

Mi hiányzik Magyarországról?
Pont ez hiányzik nekem otthonról. Egy kicsit több "kaland", hogy néha ne"a nagy könyv" szerint menjenek a dolgok. És az, hogy ha sétálok a belvárosban, el tudjam mondani, hogy ez az épület már itt volt 300 éve is. Továbbá annak ellenére, hogy nagy rajongója vagyok az ázsiai konyhának, az otthoni ízek után, mindig vágyódom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Mivel közeledik a szemeszter vége, már gondolkodtam azon, hogy mi hiányozna innen nagyon. Elsősorban a barátaim, akikkel megismerkedtem itt. Mivel kolista vagyok, nagyon sok ismerősöm lett a világ minden tájáról, és egy-két barátság is kialakult. Szingapúrból meg bizonyára a pálmafák, a tiszta trópusi levegő és az olcsó utazási lehetőségek hiányoznának. Három fapados légitársaságnak is központja Szingapúr, emiatt olcsón és gyorsan el lehet jutni Délkelet-Ázsia legtöbb mesés helyeire.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal Szingapúrban jóval magasabb, mint az otthoni. Az emberek az utcán és az MRT-ken (az itteni metró) kiegyensúlyozottabbnak, nyugodtabbnak tűnnek. Szerintem ez abból fakadhat, hogy az átlagembernek határozottan optimista jövőképe van. 2007-re 7-8 százalékos GDP-növekedést jósolnak, ami igencsak megnyugtató. Második oknak a közbiztonságot és a pozitív nemzeti hangulatot tartom.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Itt az egészséges dolgok (étel, alkoholmentes italok) igen olcsók, egy kisebb étteremben akár 4-500 forintért jóllakom. Az autózás igen drága, és minden, ami ezzel jár. Egy óra parkolás kb. 600 forint, egy buszjegy a megtett út hosszától függően 70 és 300 forint között van. Egy teljes árú mozijegy 1100 forint hétvégén, egy korsó sör 1300 forint egy átlagos bárban, egy Starbucks kávé 700 forint, egy átlagos 400 körül van.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Az ingatlanárak itt elképesztően magasak, a gépkocsik meg Szingapúrban a legdrágábbak világon. Egy belvárosi kétszobás lakás havi bérlete könnyen túllépheti a félmillió forintot, és egy Suzuki Swift "regisztrációs díjjal" hatmillió forintnál kezdődik.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jövedelmem nem nagyon van, de az egyetemek által rendelkezésre bocsátott ösztöndíjjal gazdálkodva eddig nagyobb költekezéseket kikerülve nem szenvedtem hiányt. Szinte az összes rendelkezésre álló pénzemet utazásra költöm. Jelenleg nincsenek nagyobb volumenű tárgyak, amelyekre spórolnék.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Itt Szingapúrban végre úgy érzem, azzal tudom tölteni az időmet, amit legjobban szeretek. Végre teljesen a tanulásra tudok koncentrálni, és tanulási szüneteknek a hétvégi kiruccanások a közeli országokba szolgálnak.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok hangulata igen vidám. Mivel egy 3000 diáknak otthont adó kollégiumkomplexumban lakom, minden sarkon találkozom ismerősökkel, akikkel egy-két kedves szót mindig váltok.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Most, hogy közelegnek a vizsgák az egyetemen, abban reménykedem rövid távon, hogy jó eredményekkel átmenjek a vizsgákon. Általánosságban meg szeretném, hogy az itt tapasztalt nyugalom és pozitív felfogás jellemezze a gondolataimat a jövőben is.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Jelenleg mindenki két dologról beszél. Az egyik az természetesen a vizsgák, a másik meg az országos méretű liszthiány, ami néhány helyen akár 30 százalékkal megdrágította a péksüteményeket.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A Straits Times címlapján Kim Dzsong Il van, aki meglátogatta egy üzletemberekből álló delegációval Dél-Koreát. Egy kisebb cikk beszámol a tegnapi Linkin Park-koncertről.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A legtöbb ismerősöm cserediák a világ legkülönbözőbb tájáról. Messziről jöttünk egy egzotikus részére a világnak, amit igyekszünk felfedezni. Az olcsó utazási alkalmatosságokat kihasználva valaki mindig megy a környező országokba hétvégénként, és ezekről az utakról be szoktak-szoktunk számolni. A kollégium grillsütőjeinél esténként mindig találkozom ismerősökkel, és sokat használjuk az egyetem által ingyen rendelkezésre bocsátott sportlétesítményeket, mint például a teniszpályákat, az uszodát vagy a konditermet.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Egy szombat este lehetőségek tárházát nyújtja szórakozásra. Milliónyi bár, disco és étterem van Szingapúrban. Kiemelném a "New Asia"-bárt, ami egy felhőkarcoló 72. emeletén van, és ahonnan látni a Marina-öblöt a sok felhőkarcolóval. Általában beszélgetünk, megiszunk egy sört a koli területén, továbbmegyünk egy bárba, és utána egy diszkóba, ahol magas közbiztonság mellett és tisztaság által körülvéve bulizunk. Természetesen mindezt füstmentes környezetben, mivel Szingapúrban tilos a dohányzás a szórakozóhelyeken és az éttermekben.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nagyon szeretném, hogy a jövendőbeli gyerekeim is sokat lássanak a világból, akár még éljenek itt is egy darabig. Viszont attól félek, hogy egy idő után unalmassá válhat nekik Szingapúr, a rendkívül szigorú törvényeivel és a túlszabályozott életvitelével.

<