284. Mátrai Johanna - Antanarivo, Madagaszkár

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Mátrai Johanna mesél Madagaszkár fővárosáról, Antanarivóról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Kb. másfél éve már, hogy landoltunk ideát, barátom és én. Nekem munkám volt otthon, de neki nem, és külföldiként ő inkább Madagaszkáron akart letelepedni, nem Magyarországon. Alapítottunk egy reklámozással foglalkozó céget, ebben dolgoztam egész eddig, mostanában pedig szállítmányozás is szóba került, de ez még új dolog, meglátjuk, mi lesz belőle.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
A főváros Antanarivo, röviden Tana. Kb. 1300 méter magasan, az ország közepét elfoglaló fennsíkon (Magas- Földek) fekszik. Vörös föld, sötétzöld fenyők, világoszöld rizsföldteraszok színezik ki a palettáját: tényleg nagyon szép.

Maga a főváros egy hirtelen nőtt kamaszra hasonlít: a hat éve még lakatlan, városi kültelkeken most bevásárlóközpontok, többemeletes irodaházak zsúfolódnak. A gyors fejlődés viszont rossz csatornázást, kapkodva kiépített és szűk, süllyedő utakkal jellemzett úthálózatot vonzott maga után, ráadásnak, amit persze az itteni szegénynegyedek lakói szenvednek meg a leginkább, mert a dombokon levő negyedekből lecsurgó, rosszul kezelt szennyvíz az ő küszöbüket áztatja. Esős évszakban egész telkeket mos el az árvíz. Ahány megye, annyi változás az országon belül. Délen sivatag és baobaberdők, északon vulkanikus, termékeny földek, a partok mentén esőerdő maradványok, a környező szigeteken pedig kókuszligetes, homokos parti "turistacélpontok" a jellemzőek. Összehasonlítani, hogy jobb- e vagy sem Magyarországnál, nem lehet.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családon kívül főleg a színház, és minden, ami európai irodalom. Azért van könyv, bolhapiac, lehet találni mindenfélét. A kevés madagaszkári költészet, amit sikerült eddig megismernem, pedig nagyon tetszik.

Egy új, szabad, gyarmatosítást ismert és önmagát kereső nemzet a madagaszkári, engem például az 1800-as évek magyarjaira emlékeztet. Néhány, a magasabb társadalmi rétegekhez tartozó ember klubszerű szervezetekben ápolja a madagaszkári nyelv fejlesztését. A népi hangszerkészítést és szoborfaragást, a turizmust és annak piaci lehetőségeit felhasználva művelik a mesterek.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A színek, az igazi, nem szárított, hanem még zölden árult fűszerek, az itteni virágok, a vörös föld, meg minden.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Erősen általánosítva kétféle életszínvonal létezik: gazdag és a szegény. Gazdagok a betelepült franciak (vazaha), több generáció óta itt élő európai származásúak (zanathan), több generáció óta itt élő indiai származásúak (karan), az egyszerűen csak kínaiak, és az elit malgas réteg. A szegények, akik elől például megtagadja az állam a turistavízumot, félve, hogy megtetszik nekik Európa, és nem kívánnának visszajönni. Az, aki havi 100 000 ariary-ből él meg (10 000 forint), mikor a víz 30 000 ariary (3000 forint), az áram 30 000 ariary (3000 forint), a házbérlet 30 000 aiary (3000 forint) - persze egy olyan ház bérlete, amiben egy gazdag réteghez tartozó nem aludna egy éjszakát sem. Aki közkutakból viszi haza vödörben a főzésre és fürdésre valót.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Kevés a parkolóhely, inkább éttermek, parkok körül, vagy szabálytalanul a járdán parkolva állnak le a kocsival, megkérve egy, a közelben tébláboló gyereket (továbbiakban KTGY), hogy őrizze a kocsit. Az őrzési díj íratlanul 200 ariary (20 forint). Ha viszont nem vesszük igénybe egy KTGY segítségét, valószínűsíthetően valami eltűnik a kocsinkról. A kerék szelepe, visszapillantó tükör, rendszámtáblát rögzítő csavar, néha maga a rendszámtábla is. Vagy a pótkerék. Mikor hogy. Busz 200-300 ariary (20-30 forint), kávé és sör ára 800-3000 ariary (80-300 forint) között van.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Az olcsó kategória: 30 000-100 000 ariary (3000-10 000 forint), a drága 400-1200 euró (96 800-290 400 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A jövedelmem rendszertelen, hisz minden bejutott pénzt a vállalkozásba forgatunk vissza. Egyelőre a lehető legkevesebbet költöm magamra, de hála a barátom munkaszerződésének, néhány munkahelyi kedvezményéből én is részesülök: ha vidéken akad dolga, én is elkísérhetem a cég költségére. Naná, hogy kihasználom az alkalmat, mikor utazni lehet.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, de azért dolgozom, hogy elérjem, amit szeretnék.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Azután, ahogy megpróbáltam körülírni, talán meglepő, de a madagaszkári ember mindig mosolyog. A fiatal, 16-20 éves korosztály nyitott, nincs benne keserűség, a jobban élő betelepültekkel vidámak és bizakodók. A 40-50 éves korosztály pedig azért dolgozik, hogy a gyerekeinek több lehetősége legyen majd, mint anno neki. Akár csak otthon, de mindezt mosolyogva. (A jelenlegi elnökben azonban már megint csalódtak, a következő választásokon valószínű lecserélik.)

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Az hosszú lenne.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A miniszterelnök saját alapítású céggel beszállna a turizmusba, ami a kisebb cégeknek okozna nagy gondokat. (Monopóliummal rendelkezik már a tejtermékek előállításában és forgalmazásában, a reklámiparban és a csokoládégyártásban.)

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Uborkaszezon.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Csütörtökön és szombaton egésznapos vásár van a város két forgalmas főterén, ilyenkor kész akrobatamutatvány kocsival közlekedni az utat elálló bódésorok és a tömeg között. Van néhány szabadidős klub, ahol úszni, lovagolni, teniszezni lehet. Van, aki kirándul inkább, vagy grillpartikat ad nyakra, főre. A szünidőkben pedig kiürül a város, mindenki megy a tengerpartra (300 km-re a fővárostól) családostul.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Néhány diszkó, rengeteg bár és étterem, alkalmi kiállítások (festmények, szobrok, fotók), helyi koncertek a Francia Intézet zenetanáraival vagy vendégművészekkel.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem, ezt majd ők eldöntik. Én sem szándékozom itt végleg letelepedni. Viszont, ami fontos számomra, hogy ha végleg külföldön maradok, ami még változhat, a gyerekeim éljenek Magyarországon is. Nem tudom, hogy lehet ezt majd megoldani, de az, hogy otthon járjanak iskolába legalább pár évig, vagy egész nyarakat töltsenek a leendő nagyszülőknél, fontos számomra. Eszik, nem eszik, nem lesz másképp.

<