Hova menjünk 40 fokban?

Vágólapra másolva!
Itt a hétvége, lehetne menni kirándulni, fesztiválozni, bobpályára, biciklitúrára, ki lehetne festeni a kerítést vagy piknikezni a Margitszigeten - de ilyen hőségben még levegőt venni is fáj. Hova lehet menni ilyenkor, ha mégsem akarunk egész hétvégén az elsötétített szobában gubbasztani? Menekülő-útvonalak 40 fok fölött - ötleteinkkel átvészelhető a hőségriadó is.
Vágólapra másolva!

Légkondis mozi, plázajárás - mindkettő örök favorit, nem teljesen érdemtelenül, sok jó film megy mostanában a moziban, gyerekbarát is akad közöttük; nézelődni sem rossz dolog, de ha ennél cseppnyit különlegesebb programra vágyunk, olvassunk tovább. Ötleteink jól jöhetnek a családi hétvége, de akár egy randi szervezésekor is, ráadásul programajánlatainkat aszerint csoportosítottuk, hogy mennyire terheli meg pénztárcánkat. Ár-érték-arány szempontjából a legkedvezőbb program hazánk cseppkőbarlangjainak látogatása: viszonylag alacsony áron 10 fokos hűs klímát kapunk, amely ráadásul egészségesebb, mint a légkondi. Nem kell naptej és szalmakalap, sőt kicsit megválhatunk a fülünket, orrunkat nyomó napszemüvegtől.

A hazai cseppkő-választékból kiemelkedik az Aggteleki-barlang, amely egésznapos programot kínál: pár órás autózás után fél napot is bolyonghatunk Közép-Európa legnagyobb barlangrendszerében, a Baradla-barlangban, este pedig az Aggtelek környéki településeken július 19-én kezdődő Gömör-Tornai Fesztivál programjaiba is belekóstolhatunk, csábító, hogy sokat közülük a hűs barlangban tartanak. Mindez 2100 Ft (felnőtteknek) vagy 1300 Ft (gyermekeknek), de a nemzeti park a hőségre való tekintettel számos kedvezményt is kínál a családoknak.

Ha valaki Budapesten akar maradni, a Pálvölgyi-, illetve a Szemlőhegyi-barlangba látogathat el. A hőmérséklet szerencsére itt sem magasabb, és ráadásul mindkét barlang könnyen megközelíthető és olcsó: a Pálvölgyibe a 65-ös busz visz föl az óbudai Kolosy térről (a jegy 1000, illetve 750 Ft), a Szemlőhegyibe pedig 25-össel tudunk menni ugyanonnan (800, 600 Ft). Mindkettő kisebb barlang, mint az aggteleki, de egy-két órányi hűsölés is jól eshet. Kalandvágyóbbak igazi "csúszós-mászós", overallos túrára is jelentkezhetnek a Mátyás-hegyi barlangba, de ezeket a kirándulásokat már barlangász-egyesületek szervezik, nem nehéz őket megtalálni, csak azt kell beírni a keresőbe: Mátyás-hegyi barlang. A Balaton környékén nyaralók Tapolca felé menekülhetnek: a tavasbarlangban a föld alatt csónakázhatnak a hűsben. Ha földrajzból nem voltunk olyan jók, és könyökünkön jön már ki a cseppkő kialakulásának sztorija, a történelem ellenben fekszik, a Budavári Labirintusba cipeljük családunkat, amely nappal térképpel, 18.00 után pedig olajmécsesekkel kivilágítva várja, hogy bóklásszunk benne. Borkutak, Szerelmesek Labirintusa, megelevenedő történelem - mindez 1500 (1100) Ft-ért.

Harmadik ötletünk fővárosban ragadt hűsölni vágyóknak: interaktív fagylalttúra, amely rugalmasan idomulhat költségvetésünkhöz, útvonalunkhoz és időbeosztásunkhoz - mi itt a minőség szerint próbáltunk rendet vágni Budapest fagyizóinak dzsungelében. Ha Budapest top5 cukrászdáját kell megnevezni, tíz emberből kilenc biztosan a második kerületi Daubnert nevezi meg első helyen. Elismerve a műintézmény érdemeit, meg kell említenünk, hogy ritka elkényeztetett cukrászdáról van szó: sok türelem kell hozzá (hatalmas tömeg, ebből kifolyólag félórás sorok), nyugalom (félfordulatnyi hely) és jóindulat (türelmetlen kiszolgálók), mindemellett nem árt, ha valaki navigálási fenomén, mert parkolni sem lehet. A fagyi persze isteni, de számolni kell egy kisebb idegösszeroppanással. Egy kevésbé ismert budai gyöngyszem a Vár aljában lévő Ruszwurm, amely főleg különleges krémeséről híres, és persze a fagylalt is finom. Kevésbé zsúfolt, mint a Daubner, egykoron arisztokraták kedvelt cukija volt, Ferenczy Ida innen hordta a sütit Sissinek, szóval mi is mehetünk.

Forrás: [origo]

Csináljunk privát Fagylalt Fesztivált, és kóstoljuk körbe a főváros legjobb fagylaltjait!

A Ruszwurm egyébként - akárcsak a három (!) üzletet is működtető Auguszt vagy éppen a Daubner - régi cukrászfamília. Érdekes, hogy szövődnek össze a cukrásztörténetek: a kis szentendrei szerb fiú, Szavits Mladen Auguszt E. József híres cukrászdájában inaskodott, amikor egy dán vendég ihletésére a marcipánkészítésre rákapott. Ő volt az, aki később Szamos Mátyásként híresült el (üzlet például a Párisi utcában, itt is finom a fagyi), és az ő fia, Miklós vásárolta meg a Ruszwurmot. Az Auguszt-család híres - talán leghíresebb, de legalábbis legdivatosabb - E-80 tortáját pedig a Daubner is átvette, csak remélni tudjuk, a licenszért fizetett.

Két örökzöldet ajánlunk még utolsóként a fagyi-túrába: az Oktogonnál található Butterfly fagyizót (csak be ne szédüljünk a Vajassütemények Boltjába, veszélyes!), ahova bármikor leugorhatunk a villamosról, illetve a Moszkva tér melletti Csaba utcában eldugott, zseniális olasz kézműves fagyizót. Előnyei: meglepő fajtájú fagylaltok és igazi ízek; hátrányai: kis adagok (olyan hamar elfogy!), illetve a módszer, ahogy lapáttal kenik bele a tölcsérünkbe a finom fagyit, amely aztán folyamatosan lefelé kéredzkedik.

Nem rossz ötlet múzeumba menni: most ne sajnáljuk, hogy "nincs a gyerek levegőn", természetesen jó előre ellenőrizzük, hogy a múzeum légkondicionált-e, a múlt századi falak még nem garantálják, hogy hűvös van. A nemrég felújított épületbe átköltöző Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeumban éppen fagylalttörténeti kiállítást nézhetünk meg, de a Szépvölgyi Múzeum sötét inka termei is megnyugtatólag hatnak a kinti napsütés után. A tárlaton való sétálás után jólesne a mozgás, de hol és mit csináljunk, ha a konditermek fullasztó termeiben nem kapunk levegőt? Talán jobban tornázásra bír valakit, ha tudja, létezik aquafitnesz - azaz víz alatti torna. Egy vietnami veterán fejlesztette ki ezt a mozgásformát, amely hazánkban is kezd egyre népszerűbbé válni, több uszoda szervez ilyen órákat (például BVSC, Komjádi, Dagály). Sokak gyógytornaként tekintenek rá, mivel kíméletes az ízületekkel, de ilyen hőségben szükségünk is van a kíméletre! Jó ötlet, hogyan ne veszítsük el a kedvünket 40 fokban sem ahhoz, hogy mozogjunk.

Forrás: [origo]

Könnyebb és frissítőbb, mint víz nélkül

Utolsó ajánlat azoknak, akik a túlélésért hajlandóak jobban a zsebükbe nyúlni: a mogyoródi Aquaréna, amely 26 csúszdával várja a tikkadtakat. Van fekete lyuk, rafting, föld alatti csúszda, barlangtó, mi szem-szájnak ingere, de pár dologra fel kell készülnünk. Az egyik, hogy a sorban állás már a jegypénztárnál megkezdődik. Ezt kivédhetjük, ha interneten vásárolunk jegyet, de a csúszdáknál bizony ki kell várnunk a sorunkat. A naptej mellé jó, ha bekészítünk más napvédő felszerelést, például nagyobb mennyiségű napernyőt, ugyanis a park területén nem sok a fa, így - hacsak nem hajnalban foglaljuk el helyeinket -, hamar elfogy az árnyék.

A magas árra is készülnünk kell lelkiekben: a felnőtteknek 5200 Ft-ba fáj a mulatság, a gyerekeknek kortól és napszaktól függően 2600 Ft-tól 4160 Ft-ig terjed az ár. Más strandra is mehetünk persze (éljen a Pala a hullámmedencével és a Szecska a sakkozó öregurakkal!), a zsúfoltságtól sajnos mindenhol tarthatunk, és költségkímélőnek sem nevezhető egyik sem. Olcsóbb megoldás a nonstop guggolás a Velencei-tóban vagy a Balatonban, bár kissé monoton. Bármit válasszunk is, ha nincs benne semmi hideg vagy vizes, inkább halasszuk máskorra; nemcsak tikkasztó, de egészségtelen is a napon járkálni ezekben a napokban.