Nyerjen jegyet Feldmár-előadásra!

Vágólapra másolva!
A pszichiátriai szakma egyik legvitatottabb személyisége a Kanadában élő Feldmár András, gondolatait, "tanait" ismerve senki sem marad közömbös: valakit dühít a hagyományos pszichiátriai eszközök fölényes leintése, valakire pedig, épp ellenkezőleg, felszabadító hatással vannak provokatív nézetei. Tavaly alakult meg a nevét viselő intézet, amely célul tűzte ki maga elé, hogy megismertesse a pszichoterapeuta gondolatait a nagyközönséggel, illetve alternatív módszerekkel segítse a mentális problémákkal küzdőket. Az intézet bemutatkozó programjai keretében Feldmár András előadássorozatot tart, amelynek egyik alkalmára most jegyet nyerhet, ha játszik velünk. Október 7-től 13-ig Feldmár-hét.
Vágólapra másolva!

Feldmár Andrást - mesteréhez és példaképéhez, a skót R. D. Lainghoz hasonlóan - sokszor sorolják az anti-pszichiátriai mozgalmakhoz, módszerei és nézetei valóban megkérdőjeleznek számos bejáratott és használt pszichiátriai axiómát. Feldmár például úgy tartja, nincsen sem anorexia, sem kényszerbetegség, és a depresszió is csupán egy új szó a reménytelenségre. Ellenzi az antidepresszánsokat, viszont az LSD terápiás használata mellett lelkesen érvel. Szerinte minden bajunk a gyermekkorunkban ránk kényszerített, és később fojtogatóvá váló szerepekből adódik, ezeket kell csupán levetkőznünk.

Szakmai körökben gyakran eretneknek, ezotériával bűvészkedő sarlatánnak tartják, sokan viszont örömmel hallják pszichológusokkal és gyógyszerekkel kapcsolatos, saját negatív véleményüket vagy éppen rossz tapasztalataikat visszhangozni előadásaiban. Feldmár András mindenképpen izgalmas figura, akinek személye körül a pszichiátria és a pszichológia nagyon sok érdekes problémája kulminálódik - az LSD használatától kezdve az antidepresszáns-vitán keresztül a szorongás kezeléséig. Gondolatai inkább emlékeztetnek egy életfilozófiára, mintsem egzakt pszichiátriai elméletre, bizonyos problémák alternatív megközelítése azonban sok esetben tanulságos lehet. Mottója: senkinek ne higgyetek el semmit.

Feldmár András 1956-ban vándorolt ki Magyarországról 16 évesen, Kanadában telepedett le, ahol sokáig matematikusnak készült, azonban a diploma megszerzése előtt, az utolsó pillanatban a pszichológia felé fordult. Nagy hatással volt rá a skót R. D. Laing, a vele való találkozás és a kialakuló barátságuk olyan nagy hatással volt rá, hogy Londonba költözött, és ott Laing tanítványa lett. Amikor 1975-ben visszatért Kanadába, figyelemreméltó eredményeket ért el az alkalmazott új megközelítés segítségével.

Forrás: [origo]

A 67 éves Feldmár András

Október 7. és 13. között a Feldmár-hét keretében mutatkozik be az intézet a nagyközönségnek és a médiának. Ez alkalommal Feldmár András is Magyarországra érkezik, október 9-én, kedden hétkor a Gödör Klubban kávéházi beszélgetésen vesz részt, címe a Közelség és távolság. A pszichoterapeuta háromnapos előadássorozatot is tart a Millenárison október 10. és 12. között Szégyen és szeretet témájában.

A harmadik előadás előtt, október 12-én, négykor kerül sor Feldmár András egy különleges kötetének bemutatójára. Ez alkalommal ne összegyűjtött előadásokat, esszéket várjunk, hanem költészetet: Feldmár András haiku-albuma Büky Dorottya fotóival, a Jaffa Kiadó gondozásában jelenik meg.

A Feldmár-hét alkalmával nemcsak Feldmár András nézeteivel ismerkedhetünk meg közelebbről, hanem az intézet tevékenységével is. Az intézet most induló kezdeményezése például a Lótusz-program, amely azoknak a mentális problémákkal küzdő emberek számára kínál segítséget, akik nem tudnak vagy nem akarnak kórházba kerülni, de szükségük lenne egy helyre, ahol támogatást kapnak, és lakhatnak.

Feldmár-hét - Gödör Klub (V., Erzsébet tér), Millenáris (II., Fény u. 20-22.), 2007. október 7-13.