Mike Stern újra nálunk

Vágólapra másolva!
Október 17-én az A38 Hajón ad koncertet a Mike Stern, aki az utóbbi években szinte hazajár hozzánk. A zenészt ezúttal Bob Franceschini, Dennis Chambers és Anthony Jackson kíséri el. A dzesszlegendát három éven belül harmadszorra láthatjuk az A38-on, ahol valószínűleg minden alkalommal új rajongókat szerez modern hangzású, letisztult, rockos beütésű fúziós zenéjével. Gyaníthatóan most is így lesz.
Vágólapra másolva!

Mike Stern 2002 óta tíz koncerttel örvendeztette meg a magyarországi dzesszrajongókat, és aki ezek bármelyikén volt, már nagy valószínűséggel megvette jegyét a mostanira is. Aki pedig még nem hallott volna a lassan 55 éves, de még mindig kölyökképű gitárosról, annak épp itt az ideje, hogy bepótolja lemaradását - október 17-én Stern ismét hazánkba érkezik, mégpedig egy virtuóz banda kíséretében.

A bostoni születésű Sternre először akkor figyelt fel a zenei világ, amikor a nyolcvanas évek elején, a zenekar vezető gitárosaként, részese volt Miles Davis visszatérésének. Később három albumot is rögzített Milesszal, de játszott már együtt a világhírű Stan Getz-cel és Joe Hendersonnal is, illetve tagja volt egy ideig az 1987-ben elhunyt, és 2006-ban a Bass Player Magazine olvasói által a világ valaha élt legjobb basszusgitárosának választott Jaco Pastorius zenekarának is.

Ő maga is nemegyszer részesült rangos elismerésekben, például 1993-ban, amikor a Guitar Player magazin az Év Gitárosának választotta. Stern energikusságához jól passzol felszabadult és letisztult előadásmódja, amelyben egyszerre keverednek a rock, a jazz és olykor még blues elemek is. A fúziós jazz emblematikus alakja, aki karrierje során folyamatosan formálta a stílust. 1986 óta készít szóló albumokat, amelyeken szinte mindig szerepelnek a modern jazz kiemelkedő alkotói. Sternt eddig négyszer jelölték Grammy-díjra, legutóbb a 2006-os Who Let The Cats Out?-ért, melynek készítésében Franceschini és Jackson is részt vett.

Mike még jó formában van: Mike Stern és a DR Big Band, egy dániai koncerten, 2007 januárjában

Mike Stern koncertjeinek megunhatatlansága nagyrészt annak köszönhető, hogy gyakorlatilag soha nem turnézik kétszer ugyanazzal a felállással. Mostani partnereivel külön-külön már játszott ugyan, ám együtt még soha nem halhatta a négy úriembert a magyar közönség. A Puerto Rico-i származású Bob Franceschinivel és Dennis Chambers-szel már 2004-ben jártak nálunk.

A szaxofonos Franceschini Stern mellett játszott George Benson, Kenny Kirkland és Dave Weckl zenekaraiban is, de tudását adta már Aretha Franklin és Paul Simon dalaihoz is. Chambers egy igazi őstehetség, aki amellett, hogy a Parliament / Funkadelic tagjaként George Bensonnal átírta a funk alapjait és a világ vezető dzesszmuzsikusainak dobolt már, játszott Carlos Santanával is.

Az 1952-es születésű Anthony Jackson basszusgitáros, mint hangszere határainak kiterjesztője, ugyancsak előkelő helyet foglal el a modern kori dzsessztörténelemben. Személyében szintén egy igazi veteránt üdvözölhetünk. Játszott már Chick Coreával, Chaka Khannal, Paul Simonnal, a Steely Dannel és a hazánkba szintén gyakran ellátogató Al Di Meolával is.

Egyszóval Mike Stern most is egy igazi virtuóz bandát hozott össze. Ha szeretnél egy igazi felszabadult fúziós dzsessz-esten részt venni, akkor október 17-én este az A38-on a helyed.