Dzsesszkirálynő a MűPában: Dee Dee Bridgewater újra nálunk

Vágólapra másolva!
Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan örököse: hangja nőiesebb, mint Nina Simone-é, és valóságosabb, mint Diana Krallé - a legjobb egyveleg. Dee Dee Bridgewater, a dzsessz gyönyörű nagykövete jól sikerült tavalyi koncertje után visszatér a Művészetek Palotájába, hogy Maliról énekeljen a magyar közönségnek.
Vágólapra másolva!

A gyönyörű hangú énekesnő pályaválasztása nem meglepő: Dee Dee Bridgewater édesanyja nem más lemezein működött közre aktívan, mint a műfaj nagyasszonyáén, Ella Fitzgeraldén, míg édesapja tanárként George Coleman és más híressé lett muzsikusok trombitajátékát csiszolgatta. Így a kislányt gyermekkorától kezdve dzsessz vette körül.

Pályája ennek ellenére nem indult éppen szokványosan: 1969-ben az illinois-i egyetem big bandjének szólistájaként turnézta végig a Szovjetuniót, noha akkoriban fekete bőrű amerikai dzsesszénekesnők nem sűrűn bukkantak fel a vasfüggöny keleti felén.

Hazatérve New York-ban telepedett le, ahol Thad Jones and Mel Lewis bandájának énekesnőjeként debütált 1970-ben. Ezekben az években Dee Dee játszott Dizzy Gillespie-vel, Sonny Rollinsszal és Stanley Clarke-kal is.

Ezután a Broadwayen is kipróbálta magát, nem kevés sikerrel: a The Wiz című musicalben nyújtott alakításáért megkapta a legrangosabb színházi kitüntetést, a Tony-díjat is. (Ő játszotta az Óz, a nagy varázsló színpadi változatában Glindát, a jó boszorkányt.) Majd ő lett az első fekete színésznő, aki Sally Bowles-t alakította a Kabaré-ban.

A londoni West Endet Billie Holliday megformálásával hódította meg. A Lady Day címszerepéért a Tony-díjnak megfelelő brit kitüntetést kapta. Eközben számos albumot is megjelentetett, köztük is a legsikeresebb az örök példakép, Ella Fitzgerald előtt tisztelgő Dear Ella, amelyet két Grammy-díjjal jutalmaztak.

Dee Dee itt Maliról mesél az új lemeze kapcsán (itt hallhatod énekelni is, gyönyörű!)

Dee Dee mára élő legenda, aki világszerte óriási rajongótáborral rendelkezik, és emellett az ENSZ tiszteletbeli nagyköveteként folyamatosan kampányol az éhezők megsegítéséért.

Idén legújabb, Red Earth című albumával lép fel a még mindig gyönyörű dzsesszdíva. Ahogy számos korábbi lemeze, ez is nagyon személyes, ugyanis az énekesnő afrikai gyökereinek felkutatásáról és otthonra találásról szól. A szóban forgó vörös föld Mali, amelynek kultúrája és zenéje azonnal elvarázsolta Bridgewatert.

Forrás: [origo]
Dee Dee Bridgewater

A lemez elkészítésében neves afrikai zenészek vettek részt, akiket 'új mali családjának' nevez, egytől egyig az úgynevezett mandingo zene neves előadói, élükön Cheikh Tidiane Seckkel, aki 2004-es mali útján vezette be őt a nyugat-afrikai zene rejtelmeibe. Az amerikai Dél és Nyugat-Afrika ősi ritmusai felelnek egymásnak Dee Dee Bridgewater produkciójába.

Dee Dee Bridgewater - MŰVÉSZETEK PALOTÁJA (IX., Komor Marcell u. 1.) 19.30 Jegyár: 3900-9900 Ft