Jövőre rövidebb lesz a Sziget

Vágólapra másolva!
Jövőre csupán ötnapos lesz a Sziget, maradna viszont a nulladik nap. A jegyárak nem emelkednének - jelentették be a szervezők. A fesztivál rövidítésének oka nem elsősorban a költségek visszaszorítása, hanem a IV. kerülettel az utóbbi hónapokban kiéleződött konfliktus - állította Gerendai Károly főszervező.
Vágólapra másolva!

A Sziget Fesztivál jövőre - az eddig is bevált nulladik nappal kiegészítve - öt plusz egynapos lesz, azaz két nappal rövidül. A döntés hátterében a IV. kerülettel folytatott per húzódik - állította Gerendai Károly, a Sziget főszervezője. A kerület azt szeretné, ha a Sziget este 10 és reggel 6 között beszüntetné a zenés programokat.

A szervezők szerint ez ellehetetlenítené a fesztivált, így a kerülettel való megegyezés érdekében, a következő évben lerövidítik a Szigetet. "Ez az a megoldás, amelyet még véráldozat nélkül tudunk vállalni" - mondta Gerendai Károly. Változás lesz még, hogy a legzajosabb zenei helyszínen, a pesti oldalon lévő Hammerworld Színpadon este 11-kor befejeződnek a koncertek, valamint a nagyobb programsátraknál hangfogó falakat helyeznek el.

A szervezők ugyanannyi pénzt szánnának jövőre is a programokra, azaz egy napra leosztva több jutna majd a koncertek szervezésére. Ez erősebb programot jelent - mondta Gerendai Károly. A napijegy ára továbbra is marad 8000 forint. A hetijegyek ára sem csökken, azaz, miközben rövidebb lesz a fesztivál, az árak maradnak, ami drágulást jelent.

Kató Balázs, a IV. kerületi önkormányzat jogi képviselője az [origo] érdeklődésére azt mondta, a Sziget Kft. tájékoztatta őket a tervezett lépésekről, de azok szerintük nem oldják meg a problémát. "Teljesen mindegy, hogy hét plusz egy vagy öt plusz egy napig tart a zaj, az emberek már a második napon is dühösek" - mondta a jogi tanácsos. Az önkormányzat nem tartja megoldásnak a metál színpad 11 órás zárását sem, mert más színpadokról ugyanúgy áthallatszik a zene.

Kató azt mondta, nyitottak a további egyeztetésekre, de nem állnak el a keresettől. Gerendai is magabiztosan nyilatkozott, szerinte meg fogják nyerni a pert. A végső szót a bíróságnak kell kimondania.