Kill Bill színpadon, dobokkal: Chanbara

Vágólapra másolva!
Vedd a Kill Bill legkifinomultabb és legvéresebb vívójeleneteit, és tedd hozzá a Yamato előadásaiból ismert, őrült japán dobos show-t. A december elején hazánkban turnézó Chanbara projekt éppen a távol-keleti kultúra e két, elevenen élő hagyományát fogja össze egy hatalmas, látványos előadásban. Táncba illő kardforgatás a szemnek, hátborzongató ütemek a fülnek. A Kill Bill trénerének világszerte nagy sikert arató produkciója most december 2. és 9. között Győrött, Budapesten, Debrecenben és Szombathelyen vendégszerepel.
Vágólapra másolva!

Modernizált szamuráj-virtus színpadon, dobokkal kísérve - ez a Chanbara többszörösen díjnyertes show-ja, amely magyarországi turnéját Győrben kezdi meg december 2-án, hogy aztán Budapest, Debrecen és egy szlovák kitérő után Szombathely közönségét nyűgözze le a japán kultúra két különleges elemét egyesítő színpadi előadással.

Tetsuro Shimaguchi, aki Quentin Tarantino Kill Bill-filmjeiben a színészeket a Hattori Hanzót játszó Sonny Chiba koreográfus és színész által kitalált mozdulatsorokra betanította, már egy korábbi színházi előadásban is vegyítette a legendás japán szamurájkard, a katana és a tradicionális japán dobok, a daiko és taiko hagyományát - akkor a Magyarországon is ismert Yamato dobosaival dolgozott együtt. A mostani show-n a Takeru Taiko doboscsapat kíséri a látványos harcművészeti előadást.

"A kardforgatás első látásra erőszakosnak és ijesztőnek tűnhet, de ha ráérzünk a dinamikájára, akkor észre fogjuk venni, milyen elegáns is valójában. Amikor kardokkal dolgozom, mindig a japán kultúra szépségének megmutatására törekszem" - mondta a katanáról a produkció kardmestere, Tetsuro Shimaguchi.

A show valójában egyszerre épít több, már létező japán színpadi műfajra: a kenbu és a tate a harcművészet két színpadi formája, egyik a szamurájkarddal való küzdés harcos vonulatát hangsúlyozza ki, a másik pedig a brazil capoeirához hasonlóan a mozdulatok tánc jellegét emeli ki. A Chanbara ezekhez adja hozzá a tradicionális japán dobok dinamikáját, amely megbabonázó ritmikájával felfokozza a színpadi elemek drámaiságát.

Forrás: [origo]

A show cselekménye egy mágikus kard története köré szerveződik: a katana átalakítja viselőjét és felruházza őt félelmetes képességekkel. A kard hatalma feletti veszélyes harc történetét meséli el az előadás, ahol a jó és gonosz harca elevenedik meg a színpadon. Ha valaki szereti a távol-keleti filmek látványos, néhol irracionális világát, akkor ebben az előadásban sok mindent megtalál a wuxia, a kung fu, illetve más távol-keleti filmekből ismert harcművészeti stílus elemeiből. Mindezt úgy, hogy nincs vágás, kaszkadőr, az egész történet a szemünk előtt, élőben játszódik le

A legendák szerint az első szamurájkardot még a VII. században készítette Amakuni, a híres mester. A harcban eltelt évszázadok alatt a fegyver tökéletesedett, és készítése - csakúgy, mint forgatása - egyenesen művészetté vált. A kard szorosan hozzátartozott a társadalom elitjét tartozó harcos kaszthoz, a szamurájokhoz, és így tökéletes szimbóluma lett e kaszt esztétikai és harci ideológiájának. Mikor a Japánt modernizáló Meiji uralkodó 1873-ban megfosztotta a szamurájokat fizetésük nagy részétől, nevüktől, illetve a jogtól, hogy katanát viseljenek, a szamurájok eddigi társadalmi státusza ugyan megingott, de kultuszuk töretlen maradt, sőt erősödött.

E különös, misztikus tisztelet természetesen a szamuráj legfontosabb attribútumát, a katanát is övezte, még a nyugati kultúrában is (ld. Jarmusch Szellemkutyá-ját vagy Darth Vader lézerkardját). Ma már inkább sportformájában és bottal helyettesítve él az aido harcművészet részeként.

Forrás: [origo]

Hattori Hanzo titka
A tökéletes katana a legjobb minőségű anyagokból készül, de talán még fontosabba megfelelő elkészítési stádiumok betartása. Több mint 20 alkalommal kell felhevíteni, majd lehűteni ismét, míg elnyeri kellő formáját és ellenálló erejét. A titok a megfelelő hőfok és hűtési pont kiválasztásában rejlik.


A dob szintén fontos része a japán kultúrának: az ünnepségek nélkülözhetetlen szereplőjeként teljesen beolvadt a népi hagyományokba, sőt néha a harcosokat dobszóval volt szokás elküldeni a csatatérre. Ma már nagyon divatos művészeti ággá alakult taiko néven: bár ilyen formában fiatal műfaj, ám annál inkább népszerű, több mint 5000 taiko-csoport alakult csak Japánban. Ezek közül talán az egyik legismertebb csapat a már hazánkban is turnézott Yamato - Japán dobosai társulat, amely Ázsiától kezdve Dél-Amerikán át Európáig szinte az egész világot bejárta.Különlegesség, hogy míg általában a japán színpadon általában hagyományosan nem kapnak helyet nők, addig a Chanbara előadásban többen is szerepelnek: nyolc harcos közül három nő, az öt taiko dobosból pedig négy tartozik a gyengébbik nem képviselőihez.

A Chanbara nyolc év alatt 900 előadást élt meg, világszerte több millió néző látta. Tavaly több hónapra visszavonult a team a nagyszabású turnék után, és mára egy teljesen felújított és modernizált verziót készített elő. Csak a 2007-es évben az európai körút során 60 helyszínen lépnek fel, többek között Anglia, Dánia, Hollandia, Magyarország és Olaszország közönségei előtt.

Chanbara-show - Papp László Sportaréna (XIV., Stefánia út 2.), 2007. december 3. 20.00 és 2007. december 4. (22.00) Jegyár: 4000-14000 Ft