Kincskeresés, minihoki, fakutya - téli örömök a hóban

Vágólapra másolva!
Az ünnepi trakta után itt az alkalom, hogy kimozduljunk a négy fal közül, hiszen az új évvel megérkezett hazánkba a tél is. A klímaváltozásról szóló aggodalmak közepette nem hittük, hogy látunk még egybefüggő hótakarót az országban, most viszont úgy tűnik, itt van, használjuk tehát ki! Előkerülhetnek a hótaposók, a szánkók, a korcsolyák, a hótalpak - mi pedig segítünk az úticél kiválasztásában: kincskeresés a hegyekben, szánkózás felvonós pályán, belföldi síelés, éjszakai túra, fakutyabérlés a Balatonon és családi BÚÉK-kirándulás az év első hétvégéjére.
Vágólapra másolva!

Az időjárás-előrejelzések szerint a hideg - és azzal együtt a hó is - kitart a hétvégéig, így most nagyobb biztonsággal indulhatunk a szabadba havas sportokat űzni, mint a két ünnep között. Már biztosan sok család a síbakancsot keresi a pincében, pedig nemcsak síelésre lehet gondolni a vastag hóréteg láttán. Belföldön ritkán lehet kiélvezni a téli időjárás áldásait, ráadásul egy kisebb, egynapos kirándulás a családi költségvetést is kevésbé terheli meg, mint egy nagyobb külföldi síút. Hagyjuk tehát az osztrák térképet a fiókban, inkább nézzük meg, mit lehet csinálni itthon!

Kincskeresés XXI. századi módra: geocaching
A műszaki áruházak szerint ennek a karácsonynak a slágerajándéka a GPS volt, sok család fája alatt ez volt idén a "nagy közös" meglepetés. A friss tulajdonosoknak nem árt tudni, hogy e költséges szerzeményt nemcsak arra lehet használni, hogy munka közben vagy mindennapi ügyintézés alkalmával elnavigáljon bennünket - ez a kis kütyü egy felettébb szórakoztató és "családbarát" játék, a geocaching nélkülözhetetlen eszköze is egyben. A geocaching amerikai találmány, de már a világ majdnem minden részén játsszák, Magyarországot is beleértve. Nagyszerű ötlet, mert mai kütyü-mániánkat igazi, gyermekkorunkban elképzelt kincskereséssel és egészséges természetjárással köti össze.

A geocaching lényege, hogy vállalkozó kedvű játékosok egy valamiért felfedezésre érdemesnek ítélt terepen elrejtenek egy ládikát, benne egy kisebb ajándékkal. A "cache", vagyis a rejtekhely pontos koordinátáit a játékos feljegyzi, és közzéteszi a játék nemzetközi, illetve magyar oldalán. Ezek után bárki megkeresheti a megadott adatok alapján a ládikát, és felfedezheti az ajándékot, amely innentől kezdve az övé. A szabályok szerint persze az ajándékot pótolni kell, hogy a következő kincskeresőnek is jusson valami, ezért jó, ha viszünk a kirándulásra egy kisebb tárgyat. (Ez nem lehet étel, illetve bármi romlandó, hiszen nem tudhatjuk, mikor jár arra újra egy újabb kincskereső. Állatok viszont járnak.)

Forrás: www.geocaching.hu

Ilyen sok helyen van Magyarország területén geoláda

Érdemes böngészni a játék magyar honlapját, és nemcsak azért, hogy a számtalan úticél közül kiválasszuk a legmegfelelőbbet, hanem azért is, mert a geocachingnek megvan a maga szabályrendszere (az úgynevezett cachikett), amelyben "illemszabályok" (például milyen legyen az ajándék) mellett fontos információkat találunk olyan trükkökről, amelyek csavarosabbá teszik a kincskeresést. (Ilyen például, hogy vannak "Utazó ügynökök", mozgó cache-ek, Bogarak stb.) A kirándulás után ne felejtsük el regisztrálni a honlapon, hogy megtaláltuk az ajándékot. Mi magunk is elrejthetünk ládikát, de kezdőknek inkább azt ajánljuk, hogy először a már létező cache-ek és GPS-kooordináták között keresgéljenek. Ezt megkönnyíti a térkép, illetve a helyek pontozásos értékelése is, ez utóbbit a sikeres kincskeresők állítják össze. A geocaching kiváló családi program, amelyben kihasználjuk a kiránduláshoz illő időt, és kipróbálhatjuk GPS-ünket.

Csússzunk a havon: szánkó, sí, fenéktányér
Aki síelni szeretne Magyarországon, az általában külföldre megy: hosszabb és gondozottabb pályák, több felvonó és biztosabb hó. Az árakat megnézve azt látjuk, a hazai sípályák árai átlagban a felét kóstálják, mint a külföldiek - persze a pályák és a felvonók számát tekintve nagyon alulmaradnak, tehát főként az utazás költségét spóroljuk meg. Ha külföld mellett döntünk, akkor a karácsonyi költekezés után jó választásnak tűnhet Szlovákia, de érdemes tájékozódni a sípályák felől.

Összehasonlító táblázat (Forrás: www.sielok.hu)Alpe d'Huez (FR)Arabba (IT)Kreischberg-Murau (AUS)Hochkar (AUS)Jasná (É-Chopok) (SLO)Kékestető (HUN)
magasság1120-3330 m1450-3270 m868-2118 m1480-1770 m900-2024 m784-1014 m
szintkülönbség2210 m1820 m1250 m290 m1124 m230 m
sípályák összes hossza248 km62 km29 km18 km22 km5 km
liftek száma8230119185
ár forintban*9700 Ft9400 Ft8000 Ft7300 Ft6000 Ft4000 Ft
távolság Bp.-től1428 km817 km490 km424 km265 km97 km
*egy napra, egy felnőtt részére

Ezen a hétvégén a legnagyobb hazai sícentrumokban is találunk körülbelül 20-30 centiméteres havat, így a bátrabbak bevállalhatják az itthoni síelést. A hazai sípályák listáját itt találjuk, itt értékelést, itt pedig részletes infókat olvashatunk róluk. Mi Kékestetőt, Bánkútat és Mátraszentistvánt ajánljuk: a legmagasabban Kékestető fekszik, itt vannak a legnagyobb szintkülönbségek és leghosszabb pályák is, de kevés a felvonó és a pálya is: csupán három. Bánkúton már nyolc felvonó és nyolc pálya van, ám elég lankásak, a vérbeli sízők itt legfeljebb kanyarodó technikájukat csiszolgathatják.

Mátraszentistván síközpontja fejlődött a legtöbbet az utóbbi években: hét felvonója közül négyet idén állítottak be. Itt vannak hóágyúk is, arra az esetre, ha nem lenne elég természetes hó. Az árakat tekintve nagy különbségeket nem találunk: a legolcsóbb Bánkút, ahol 4000 Ft a felnőtt napijegy, ám ezért éjszakába nyúlóan síelhetünk, illetve válthatunk 900 Ft-os bérletet is, amely körülbelül hat felvonóhasználatot jelent. A Kékestetőn szintén 4000 Ft-ért síelhetünk, ám az éjszakai jegyért külön kell fizetni (2500 Ft), a mátraszentistváni síparkban 4600 Ft a napijegy, és 3200 Ft az éjszakai.

Érdemes megnézni a dunántúli Eplényt, ahol 2006-ban nagy fejlesztések kzedődtek, ma a Ski Arénában ratrak, öt pálya, három felvonó és - a biztonság kedvéért - 22 hóágyú várja a síelőket. A síközpont nagy előnye, hogy csupán 130 km-re fekszik Budapesttől. A napijegy ára itt 4500 Ft.

Forrás: [origo]

Angyalt vájni a hóba az egyik legjobb téli szórakozás

A legjobb döntés azonban talán az, ha a sí mellé bepakoljuk a szánkót is, mert ha túl nagy a sor a felvonóknál vagy szétcsúszkálják a havat a lelkes síelők, még mindig szánkóra pattanhatunk. A legtöbb síhelyen a szánkósok részére pályákat különítenek el, ezek biztonságosabbak és gyakran jobb terepviszonyokkal bírnak, mint a "vadon" talált lejtők, ráadásul több helyen felvonó segíti a szánkózókat a hegyre. Persze a szánkózás nagy előnye, hogy szinte bárhol lehet űzni, elég hozzá egy kis lejtő.

A Mátra kis falvaiban - Mátraszentimrén, Mátrafüreden, Mátraházán - gyönyörű pályák készültek kifejezetten a szánkózni vágyók számára, ezeket érdemes megnézni, de Bánkúton, Kékestetőn is szánkózhatunk. Egyedül Mátraszentistván kivétel: a síparkban tilos szánkózni.

Magyarország kisebb sícentrumait inkább szárnypróbálgatóknak vagy szánkózni vágyóknak ajánljuk, mintsem profi síelőknek. Budapesttől alig félórányi autóútra van például Dobogókő, ahol külön, biztonságos részen lehet csúszkálni. Szintén szeparált szánkópálya van Visegrádon és Zebegényben is. Népszerű a döbröntei terep, szintén közel a fővároshoz. A fővárosban is lehet szánkózni, hivatalosan kijelölt szánkópálya ugyan csak egy van, a Normafán, az Anna-réten, de sokan járnak csúszni a Hármashatár-hegyre vagy a Svábhegyre is. A lejtő rövidsége miatt ezek nem veszélyesek, és akár egy délelőtti kiruccanásba beleférnek.