Danny Cavanagh újra Magyarországon

Vágólapra másolva!
Danny Cavanagh, a brit Anathema zenekar alapítótagja szinte már úgy jön Magyarországra, mintha második otthonába térne vissza. Időről időre ellátogat hozzánk, a sok esztendős hagyomány fényében idén két kedvenc városát, Budapestet (január 8-án) és Szegedet (9-én) ejti útba egy-egy különleges hangulatú akusztikus koncert keretein belül. A liverpooli muzsikus saját szerzeményei mellett a Pink Floyd, a Led Zeppelin, a Radiohead, a Depeche Mode vagy éppen az Iron Maiden repertoárjából is megszólaltat néhány klasszikus darabot akusztikus gitárja és elektronikus zongorája kíséretében.
Vágólapra másolva!

"Leülök a zongora mellé, vagy elkezdek gitározni, esetleg szívok egy kis füvet, és a dalok lassan rám találnak" - mondta Cavanagh tavaly télen, amikor legutóbb nálunk járt. Hát így születik az experimentális melankólia, amit a gitáros-zeneíró saját dalai és az Anathema mellett az Anitimatter és a Leafblade nevű projektjeiben is kamatoztat.

No és kiknek szól elsősorban Cavanagh muzsikája, vagy éppen kik alkotják az Anathema törzsközönségét? Fogas kérdés, hiszen a csapat 1990-ben a death/doom metal égisze alatt látott holdvilágot, az elmúlt években azonban a hörgős fémhangzástól egyre inkább az elmélázós, atmoszférikus rock zene irányába tolódott munkásságuk. A váltás persze számos ortodox fan kedvét szegte, ezzel együtt viszont nőtt a metállal köszönőviszonyban sem lévő rajongók száma, akik azonnal beleszerettek a kissé kesernyés, olykor szuicid elemeket sem nélkülöző, erősen eklektikus muzsikába. Nem véletlenül, hiszen az Anathema-albumok nagyjából az 1996-os Eternity megjelenésétől fogva számos stílust és hangulatot házasítanak egymással: gothic, doom, death, alternatív és progresszív rock, atmoszférikus metál és persze Pink Floyd - minden mennyiségben, szinte már védjegyként.

A Pink Floyd legendás High Hopes c. száma zongorán

Kulcsfontosságú tagot persze nehezen választ el közönsége az anyabandától, melyben ténykedik, Danny azonban szeretné, ha szóló projektét teljesen önálló gyermekként kezelnék a népek (a gitáros nem mellesleg már próbált az Anethemától függetlenedni, de mindössze egy évig bírta a szünetet). "Ezek az én álmaim, gondolataim, érzéseim és kedvenceim" - saját szavaival így írta le az ábrándos-füstös akkordokat, melyet a budapesti közönség az After Music Pubban (régi Marco Polo) hallhat január 8-án kedden, a szegediek (meg az igazán fanatikusak) pedig a JATE Klubban egy nappal később.

Persze nincs buli gitár és "a gyökerek" nélkül

Forrás: [origo]

Az Anathema 2008 januárjában megkezdi új albumának felvételeit is