Nyerj jegyet Für Anikó Nőstény álom-koncertjére!

Vágólapra másolva!
Für Anikó színésznő 2006 őszén jelentkezett Nőstény álom című első szólóalbumával, amelynek összeállításában a szakma olyan sztárjai voltak segítségére, mint a szövegíró Bereményi Géza és a népszerű dalszerző Hrutka Robi, de még Geszti Péter, Jamie Winchester és a Megasztáros Schmidt Vera neve is színesítette a közreműködők listáját. A lemezt a művésznő a megjelenés után másfél évvel, 2008. február 3-án szélesebb publikum előtt mutatja be a Művészetek Palotájában.
Vágólapra másolva!

Aki szerette Für Anikó jellegzetes, senkivel össze nem téveszthető hangját, amelyet nap mint nap hallhatunk külföldi sztárok szájából, az meglepődhetett a Nőstény álom számait hallgatva. Für Anikó mindig erős karaktereknek kölcsönözte hangját: ő szinkronizálja Sandra Bullockot, Cameron Diazt, Uma Thurmant, sőt minden héten találkozhatunk vele a Született feleségek-ben is, ugyanis ő magyarítja Felicity Huffmannt. A színésznő énekhangja azonban egészen más személyiséget sugall: törékeny porcelánbabát, bátortalan, visszafogottan csajos farmeros lányt, néhol pedig mesékbe feledkező bakfist.

Veszélyes sportág, ha egy színész az éneklés területére merészkedik. Sok színésznő kirándult már át az énekesi szakmába: a nyolcvanas években valóságos fénykorát élte a műfaj, Udvaros Dorottya, Básti Juli (Cserhalmival), Hernádi Judit, Psota Irén adtak ki lemezt. Talán éppen e színészlemezek tehetnek róla, hogy a vérbeli színésznő dalaiból kibomló karaktert wamposnak, dögösnek, sanzonosnak várjuk, érződjön a színházi öltözők izzadságszaga, a clown-virtus és a bajazzó-fájdalom. Für Anikó lemeze más - és ez meglepő.

A színésznő Bereményi Géza személyében rutinos szövegírót kért fel a munkára, ő készítette Dés Lászlóval együtt a műfaj legjobbjait, Udvaros Dorottya Átutazó című albumát és a Básti Juli-Cserhalmi György páros Hallgass kicsit című lemezét. Bereményi dalszövegei most is többrétegűek, lehet kutakodni bennük többszöri hallgatás után is, ugyan néha döccen egy-egy könnyed sor a költészet után ("Boldogságot kaptad el, / Boldogságot, nem a náthát, bébi"), de a stílusjáték belefér.

Ami minden más korábbi színészlemeztől megkülönbözteti Für Anikó lemezét, az egyrészt az a jellegzetes, könnyed, popos zenei világ, amelyet a Désnél egy generációval fiatalabb Jamie Winchester-Hrutka Róbert-páros adott bele a produkcióba, másrészt meg a lányos, szégyenlős tisztaság, amit Für Anikó mutat magából. Még az alábbi Sheryl Crow-s, vagány szám is megszelídül Für Anikó előadásában.

A színésznő a lemez megjelenésekor több alkalommal elmondta, hogy a Nőstény álom nem szokványos hanganyag, inkább személyes hangvételű önvallomás, amellyel ő egy másik oldalát mutatja meg a közönségnek - a dalokat hallgatva ebben biztosak lehetünk.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Y9VHNSXPbhB4Dsk2

A címadó dal az Örkény István Színház színpadán

A Művészetek Palotájában tartott lemezbemutató koncerten a színésznő vendége lesz Sebestyén Márta, Geszti Péter és a Virtuózok vonósnégyes, és természetesen a lemezen közreműködő zenészek is ott lesznek a színpadon: Jamie Winchester és Hrutka Róbert gitározik és Schmidt Vera énekel.

Für Anikó: Nőstény álom, 2008. február 3. 19.30, Művészetek Palotája (IX., Komor Marcell. u. 1.) Jegyár: 2500-4500 Ft.