Japán képregény- és rajzfilm-újdonságok a tavaszi SakuraCon-on

Vágólapra másolva!
Űr-anime, jelmezben sétáló mangahősök, karaoke, nintendo, táncszőnyeg: április 19-től két napon át tart a legnagyobb tavaszi anime-manga megmozdulás, a SakuraCon a Petőfi Csarnokban. Az eddigi AnimeConok hagyományainak megfelelően nemcsak a legfrissebb rajzolt újdonságokkal ismerkedhetnek meg a rajongók, hanem a modern japán kultúra más szegleteibe is bepillantantást nyernek. Appleseed 2., Ninja Scroll, cosplay-verseny és négy teremnyi manga.
Vágólapra másolva!

A különleges távol-keleti rajzfilm- és képregény stílus elkötelezett híveinek ezen a hétvégén Budapesten a helye: a SakuraCon - az őszi AnimeConnal együtt - a hazai anime- és manga-rajongótábor legnagyobb közösségi fóruma és találkozóhelye. Az elmúlt évek hagyományához híven számos képregénykiadó e találkozón mutatja be legújabb magyar nyelvű mangaköteteit, illetve hozzáférhetővé teszi régebbi kiadványait, a gyűjtők számára lehetővé téve, hogy kipótolják kollekciójukat. Az idei újdonságok közé tartozik a frissen megjelenő Fullmetal Alchemist, a tizedik Árnybíró-kötet, és folytatódik Inu Yash története is, az Animestars különszáma pedig Yu Yu Hakushót állítja ezúttal középpontba.

A nagyteremben zenei videók és filmek vetítése zajlik folyamatosan, természetesen több japán anime premierjével. Többek között itt láthatják először vásznon az érdeklődők az eddig csak DVD-formátumban kapható Appleseed - A jövő harcosai című sci-fit (lejjeb látható a trailer), vagy az eseményre duplalemezes, exkluzív kiadásban megjelenő anime-klasszikust, a Ninja Scroll-t.

Az anime-találkozók egyik leglátványosabb és legnépszerűbb eseménye az egyre több résztvevővel megrendezett cosplay-verseny, az anime- és manga-világ hatalmas jelmezversenye. Míg a bátrabbak kedvenc hőseik bőrébe bújva versengenek különböző kategóriákban (például szombaton a legjobb jelmez, vasárnap a legjobb produkció viszi el a pálmát), addig a nézelődők versenyezhetnek, ki azonosít be több szereplőt.

Az idei első cosplay-versenyen több újítást is bevezettek a szervezők: most nemcsak a szokásos animékből, mangákból, illetve japán számítógépes játékokból lehet magunknak karaktert választani, hanem egy külön kategóriában, szabadon bemutathatják tudásukat azok is, akik élő szereplőknek öltöznek, például japán együttesek, filmek, sorozatok egy-egy alakját elevenítve meg.

Az Appleseed 2. trailere

A rajzverseny sem maradhat ki: a résztvevők itt Hayao Miyazaki és Rei Kawakubo stílusjegyeit fejleszthetik tovább magukban művészi formában, a karaoke-gépnél pedig a visual kei, j-pop és j-rock rajongók is felszabadultan dalolhatnak, a táncos kedvűeknek meg ott a táncpadverseny. Bárki indulhat, hiszen nem feltétel a profi rajztudás, csak az, hogy az alkotások manga-stílusúak legyenek. A fesztiválon lesz origami- és kalligráfia-sarok is.

A modern japán kulturális termékeket szinte hiány nélkül felvonultató fesztiválról nem hiányozhat a szamuráj-bemutató és a konzol-verseny sem. A játékokat versenyen kívül is kipróbálhatjuk.

Forrás: www.cosplay.hu
A tavaly őszi AnimeCon cosplayerjei

Számos, animék szinkronjában részt vett népszerű színész is megjelenik a nap folyamán a SakuraConon, ahol a közönségtalálkozón lehet velük találkozni. Ezenkívül beszélgethetünk japán doujinshi-rajzolóval, a fanfic-verseny néhány nevezőjével és még sok más művésszel és rajongóval. A kétnapos anime-manga-orgia tetőpontja a szombat esti afterparty, amelyen mi más uralná a parkettet, mint a modern japán pop.

SakuraCon, 2008. április 19-20., Petőfi Csarnok (XIV., , Zichy Mihály út 14.) Belépő: 2200 Ft (két napra), 1500 Ft (egy napra)