Újra fellép Budapesten a Klezmatics

Vágólapra másolva!
Május 18-án a Millenárison koncertezik a világ legjelentősebb klezmerzenekarának tartott, Grammy-díjas Klezmatics. A neves New York-i csapat néhány évente vissza-visszajár Magyarországra, legutoljára 2006-ban vonultatták fel a jiddis népzenei hagyományban gyökerező zenei arzenáljukat a Petőfi Csarnokban, így éppen ideje, hogy újra ellátogassanak a magyar fővárosba. Virtuóz zenei kavalkád salsával, dzsesszel, gospellel, afro elemekkel - természetesen mind a tradicionális zsidó muzsikába, a klezmerbe ágyazva.
Vágólapra másolva!

Az öttagú amerikai együttes az utóbbi évtizedekben nagy népszerűségnek örvendő, a hagyományos zsidó népzenét a modern műfajok felől megújító neo-klezmer egyik legjelentősebb képviselőjének számít a világon. 1986-ban robbantak ki a New York-i East Village-ből, de kezdetben még csak tradicionális klezmert és jazz combót játszottak, csak fokozatosan tágult zenei világuk más népek kultúrája felé.

Közép-európai fül számára nagyon ismerős dallamokat játszanak, hiszen a klezmer alapvetően a kelet-európai zsidó hagyományban és szellemiségben gyökerezik. Eredetileg esküvőkön játszott, vidám, örömteli muzsika volt, majd lassan hangulatában árnyalódott, illetve magába ötvözte az adott ország folklórzenei elemeit is. A Klezmatics repertoárjában ma már bőven felismerhetjük a környező népek zenéjének különböző elemeit, így például bolgár, török, horvát, sőt magyar népzenei motívumokat is.

A zenekar tagjai szeretnek különböző zenei hangzásokkal kísérletezni: a klarinétos Matt Darriau a balkáni zene rajongója, saját bandájával, a Paradox Trióval a balkáni népzenét és a dzsesszt elegyítik; a zenekart alapító Frank London egy filmhez és egy színházi előadáshoz írt zenét, amelyben a haszid zenét avantgárd szemszögből mutatja be. Lorin Sklamberg énekes és multiinstrumalista (többek között játszik akkordionon, gitáron és zongorán) játékos jiddis nyelvű gyermekdalokból készített albumot; a zenekar egyedüli női hangja, Lisa Gutkin pedig a Szex és New York több epizódjához írt filmzenét. A színház és a tánc világába is szívesen rándulnak ki: többek között a Pulitzer-díjjal kitüntetett Tony Kushnerrel elkészítették a Dybbuk és az It's An Undoing World darabokat, valamint a Pilobolus Dance Theatre együttessel a Davenen című előadást.

Legutóbbi albumukat, a Wonder Wheel-t az amerikai népzenei ikonnal, Woody Guthrie-val együtt készítették. A zenekar tagjai kelet-európai ízzel, karibi ritmusokkal, kelta dallamokkal töltötték fel Guthrie költői dalszövegeit, univerzális világzenei keretként használva fel a klezmert. A világzenei olvasztótégelynek ható zenei anyag komoly szakmai elismeréssel találkozott: 2006-ban elhozta a Grammyt a legjobb kortárs világzenei album kategóriájában.

http://www.youtube.com/v/i89lXzyrYRY&hl=en
Shnirele, Perele Joshua Nelsonnal

A Klezmatics rangját jól jelzi az a sok közismert, tekintélyes név, akikkel pályafutásuk alatt együtt dolgoztak, például Arlo Guthrie, a népzene hőse, Itzhak Perlman, a komolyzene élő legendája, Allen Ginsberg beatköltő, a The Master Musicians of Jajouka, a Ben Folds Five vagy Joshua Nelson kóser gospelénekes.

Szívesen szerepelnek tévéshow-kban is, feltűntek már David Letterman híres-neves műsorában (CBS Late Night), de a PBS, a BBC és az MTV show-iban is jártak már, és felléptek több mint húsz ország legendás koncerttermében és fesztiválján - például a Central Park Summerstage-en, a Carnegie Hallban, a Pirineos Suron Spanyolországban, a Colours of Ostraván Csehországban, a Pohoda Festivalon Szlovákiában, a Jazzsomer Grazon Ausztriában és a Heimatklänge Festivalon Németországban. A Sziget Fesztivál gyakorta visszatérő vendégei: jártak már a Hajógyári-szigeten 1999-ben, 2000-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben is.

Forrás: [origo]

A Klezmatics számos díjban és elismerésben részesült működése során: a 2006-os Grammy-díjon kívül hazavitték a New York Jewish Music Award-díjat az Év Legjobb Klezmerzenekara kategóriában, az Amerikai Homoszexuálisok Zenei Díját (GLAMA) két alkalommal, a Német Kritikusok Díját, és megannyiszor vezették a Billboard világzenei ranglistáját.

Klezmatics - 2008. május 18. 20.00, Millenáris Teátrum (II., Fény u. 20-22.) Jegyár: 3500-3900 Ft