Sörtúra, városnézés és fesztivál a cseheknél: Rock For People

Vágólapra másolva!
Mit csináljunk, ha nyár van, hirtelen mehetnékünk támad, de túl messzire nem enged a pénztárcánk? Először is, vegyünk egy olcsó buszjegyet Prágába (a Student Agency már kilenc ezer forintos áron is kínál retúrjegyet), majd fél nap autentikus városnézés és sörkóstolás után zöttyenjük át a Prágától mintegy száz kilométerre fekvő Hradec Kralove városa melletti kietlen pusztaságba, ahol a Rock For People fesztivál immár tizenkét esztendeje minden nyáron várja Európa zenekedvelő népeit egy össznépi kultúr-orgiára - mindezt pedig ugyancsak emberbarát áron.
Vágólapra másolva!

A kezdetek kezdetén a buli egy cseh kisvárosban, Cesky Brod-ban került megrendezésre, de a közben 30 ezer fős megafesztivállá duzzadt három napos rendezvény mára már jócskán kinőtte egykori bölcsőjét. A csaknem százezres lakosú Hradec Kralove fesztiválparkja ideális helyszínnek tűnik egy olyan fesztivál megrendezéséhez, ami már 1998-ban elnyerte a Cseh Kulturális Minisztérium kiemelt támogatását, majd 2000-ben az Év Legjobb Rendezvénye kategóriában tarolt.

A szervezők a kezdetektől fogva fontosnak tartják, hogy ne csak zenei fesztivál legyen a négyszínpados Rock For People, hanem színes programok tárházából válogathassanak a látogatók, lehetőleg nem csillagászati áron. Filmvetítés, internet kávézók, számtalan sportlehetőség (különös tekintettel természetesen az extrém, adrenalin-növelő sportokra) várja az Európa legkülönbözőbb tájairól érkező bulizókat, ráadásul kaja-pia fronton is igyekszenek kitenni magukért: dől a minőségi cseh sör és Becherovka, no és persze kivonulnak az ország jellegzetes ételeit készítő standok is.

Nem véletlenül "emberekért" és "embereknek" szól a rock (és a pop, az indie, az electro, a punk és ezer már stílus) ezen a fesztiválon: a non-profit szférából fővonalba emelkedett buli az elmúlt tíz évben több mint öt millió forintot adományozott különböző jótékonysági szervezeteknek. Az alaphangulat kicsit az egykori Woodstock-fílingre hajaz: közösségépítés, tolerancia, nyitottság, befogadás és összefogás az egész társadalmat érintő, globális problémák ellen. Előadások, információs standok különféle témákban idén is lesznek.

A cseh királyi tévé szerint a legtöbb látogató a szomszédos Németországból és Szlovákiából érkezik, de egyre gyakrabban hallani magyar, holland, angol és lengyel beszédet is Hradec Kralove egykori katonai leszállópályájának közvetlen közelében. Külön érdekesség, hogy az európai fesztiválgyakorlattal szemben a belépőjegy itt tartalmazza a parkolást és a sárorozást is - tehát érdemes kocsival nekivágni az útnak. A sátorozáson kívül persze más szálláslehetőségek is vannak a környéken: szállodák, kollégiumok, apartmanok és persze zimmerferi itt is, mint minden turisztikai szempontból jól pozícionált nagyvárosban.

Egy kis ízelítő egy korábbi fesztiválról


Idén több mint százharminc banda lép fel a fesztiválon, három napon keresztül, július 3. és 5. között. A Magyarországon is fellépő csapatok mellett (Kaiser Chiefs, Offspring, Flogging Molly, Massive Attack) látható lesz a VNV Nation, a Dreadzone, a Helmet, az Enter Shikari, a Holy Fuck és a Black Mountain is.

A VNV Nation legutóbb tavaly szeptemberben járt nálunk, myspace-profiljukon az "industrial/electronic/trance" áll, a szakma jelentős része a VNV alakulásától számítja a "futurepop" megjelenését, a lemezboltokban általában az "electro" vagy az "EBM" címke alatt találkozunk velük, a rossznyelvek szerint "Ibiza-goth" jelenségről beszélhetünk, a híres lipcsei Wave Gotik Treffen-en pedig számos alkalommal voltak már 30 ezer feketeruhás übergót headliner bandája. Az Offspring egyike volt azoknak az úttörő csapatoknak 2000-ben, akik új lemezük kislemezdalát (Original Prankster) ingyenesen letölthetővé tették weboldalukon, és a letöltők között 1 millió dollárt kívántak kisorsolni. Hét sorlemez után idén júniusban végre új albumot ígér az Offspring sok millió rajongó örömére, hiszen 2003-ban kaptuk meg az utolsó adagot, a Splintert. Sopronban minden bizonnyal már az új korong dalaiból is kaphat ízelítőt a nagyérdemű. A triphop rockosabb oldaláról közelít a brit Massive Attack, akiket Rock For People mellett a Balaton Sound egyik nagyszínpadon headlinereként üdvözölhetünk idén nyáron Zamárdiban. A csapat négy stúdióalbumot, két film-soundtracket, egy remix-kollekciót és egy best of albumot jelentetett meg eddig, és olyan nevekkel dolgoztak együtt csaknem húsz esztendős fennállásuk során, mint Sinéad O'Connor és Madonna.A Kaiser Chiefs 2005-ös Employment című, csupasláger debütáló albumával "kapásból" befutott, s pozícióit aztán a sokfajta hangulatot és sokfajta színt felvonultató tavalyi Your Truly Angry Mob című nagylemezzel is megtartotta. A Kaiser Chiefs mindemellett élőben is ász: táncra, ugrálásra, heves fejrázásra és együtténeklésre ingerlő produkció. A Flogging Molly idén megjelent negyedik albumával élből a Billboard negyedik helyén startolt, és eddigi legnagyobb sikerét aratta. Az ír népzenei hatásokat harcos punkkal ötvöző Los Angeles-i zenekar idén, ezzel az albummal került a fősodorba Amerikában.

Rock For People Fesztivál, Hradec Kralove, Csehország, 2008. július 3-5.
Belépő: 950 CZK, kb. 9500 HUF

Forrás: rockforpeople.cz