Seal: Nem bánom, hogy "tarka családnak" becéznek minket

Vágólapra másolva!
Honlapján blogban mesél élete folyásáról rajongóinak, ha koncertezik, igyekszik interaktív bulikat csapni, ahol a zenészek fokozottan figyelnek a közönség reakcióira. Noha gyökerei Nigériába és Brazíliába nyúlnak vissza, manapság leginkább Németország, Anglia és Amerika között ingázik - Seal-t nem egyszerű telefonvégre kapni. A többszörös Grammy-díjas énekes-zeneszerző Los Angelesből hívott minket, hogy július 15.-i budapesti koncertjéről és legújabb, System című albumáról meséljen.
Vágólapra másolva!

Blogot vezet, interaktív koncerteken lép fel - ennyire fontos a kommunikáció az előadó és a közönség között?

Számomra igen. Zenerajongó emberként én is azokra a koncertekre emlékszem a legszívesebben, ahol kezet foghattam az énekessel, vagy a mellettem álló lányt hívták fel a színpadra énekelni... Persze sok ezer ember esetében ez már nem teljesen úgy működik, mintha kis klubokban lépnék fel, ezért inkább az audiovizuális élményanyagra gyúrunk rá. Mindenesetre ma is szeretek beszélgetni a közönséggel, ha az idő engedi, elmondok egy-egy történetet két szám között... Kell a kontaktus a fanokkal!

A rajongók pozitív véleményének talán épp úgy tud örülni, mint egy Grammy-nek?

Abszolút! Talán fellengzősen hangzik, de nagyon jó érzés látni, hogy a blogomat sokan olvassák és rendszeresen kommentelnek. Ezek nagyon fontos dolgok.

Talán hallott már arról, hogy az új album első kislemeze, az Amazing jelenleg az ötödik leggyakrabban játszott dal Magyarországon. Önnek melyik szám a kedvence?

Mindig az a dal tetszik a legjobban, amin éppen dolgozom vagy amit éppen előadok. Állandó kedvencem viszont nincs. Egyáltalán nem biztos, hogy az a szám lesz a befutó, amit én adott pillanatban a legjobbnak érzek... ráadásul ez állandóan változik. Oké, a Kiss From a Rose-ra mindig megőrül a közönség, azt mindig muszáj eljátszani, különben hiányolnák...

Azért néha jóból is megárt a sok, a Kiss From a Rose tizennégy éves szám!

Ha arra kíváncsi unom-e, hát az igazság az, hogy előfordul, hogy a legnagyobb slágereket néha félretenném pihenni egy kicsit, de azért jó őket újra is újra előkapni a szekrényből - ha kell, új köntösben! Nekem a dalok is a gyerekeim: mind más, de mind belőlem jön, tőlem elválaszthatatlan és mindhez fűződik valamilyen különleges élmény.

Például a Wedding Day című számot feleségével, a szupermodell Heidi Klum-mal közösen énekli. Koncerten kivel adja majd elő a duettet?

Igen, a Wedding Day a legszebb szerelmes dal, ilyen szempontból talán állíthatom, hogy egy nagy kedvencem, ráadásul remek móka volt elkészíteni. Élőben egyedül adom most elő a turnén, a feleségem a világ egyik legelfoglaltabb nője! Hozzám hasonlóan ő is maximalista és rendkívül kritikus, így jól jött a segítsége a stúdióban.

Forrás: getty images

Gondolom, ő a legfőbb kritikusa. A család gyakran elkíséri koncertekre is, Budapestre is jönnek majd?

Szeretem, ha velem vannak a turné néhány állomásán, hiszen sokszor hetekig nem tudok a saját ágyamban aludni, ilyenkor jó látni őket. De a gyerekek még picik, szükségük van az állandóságra. Henry még nincs három éves, Johan másfél, Leni pedig négy éves, szóval úgy néz ki, Budapestre azért nem jönnek velem, bár ez még akár változhat is.

Ön Londonban született, munkája egyre gyakrabban szólítja Amerikába, míg a felesége német. Mit mondana, Európában vagy Amerikában érzi magát inkább otthon?

Hát, ez jó kérdés. Igen, sok időt vagyok Amerikában, Londonban is van egy házam, de az év legnagyobb részét Németországban töltjük. Ott él a feleségem családja, a rokonaink többsége, és jó lenne, ha a gyerekeink is ott járhatnának majd iskolába.

Ezek szerint jó ma egy sztárházaspárnak Németországban.

Németország szerencsére befogadott engem, és bár a német sajtó gyakran becéz minket "tarka családnak", én ezt nem veszem sértésnek. Igen, valóban színes família vagyunk, és szinte mindannyiunknak más színű a bőre, de egymásra találtunk és otthon érezzük magunkat bárhol, ahol békében együtt élhetünk.

És hogy megy a német nyelv? Láttam egy videót, amin a felesége épp németül tanítja önt.

Ó, a német tudásom egyre jobb. Még nem csevegek folyékonyan, de ha lassan és érthetően beszélnek hozzám, mindent megértek.

A foci EB-n is a németeknek drukkol?

Hát, megmondom őszintén, nem igazán mozgat meg a foci. Talán még a feleségemet is jobban érdekli, mint engem, úgyhogy nem mondanám, hogy van kedvenc csapatom. Minden elismerésem a sportolóké, de én inkább maradok a zenénél!

Forrás: getty images
A híres pár a Victoria's Secret hollywoodi divatbemutatóján, 2007. novemberében

SEAL SYSTEM - 2008 TOUR, 2008. július 15., 20.00, SYMA Rendezvénycsarnok
Jegyár: 8500 Ft-tól

Az előrejelzések szerint várhatóan kedvezőtlen időjárás miatt a ShowTime Budapest a holnapi, július 15-i Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadára meghirdetett SEAL koncertet a SYMA Rendezvénycsarnokban (1146 Dózsa György u. 1.) rendezi meg.

Minden eddig megváltott belépőjegy természetesen érvényes. Mivel a koncert az eredeti helyszínen teltházas, így aki eddig lemaradt, az még tud belépőjegyet váltani, valamint - az új helyszín adottságainak köszönhetően - ülőhelyeket is lehet vásárolni a rendezvényre, akár mostantól elővételben az Eventim hálózatában, akár a koncert napján, a helyszínen. A rendezvény napján, kizárólag a helyszínen - felár ellenében - lehetőség lesz állóhelyeket ülőjegyekre cserélni.

A koncert a meghirdetett 19.30. helyett 20.00. órakor kezdődik.