Válaszd ki kedvenc piknikhelyedet!

Vágólapra másolva!
A hírek szerint ezen a hétvégén nem lesz akkora hőség, így UV-B-sugárzástól és napszúrástól való félelem nélkül mehetünk ki a szabadba. Hogy dobjuk fel a szokásos hétvégi kirándulást? Kapjuk elő a nagymama nagy elemózsiáskosarát, és készüljünk egy régi jó békebeli piknikre. A szendvicskészítésen túl ezzel csak egy fontos feladatunk lesz: a helyszín kiválasztása. Gyönyörű panoráma a magasból vagy a patakcsörgedezés hangja? Segítünk. Eláruljuk, melyik a mi tíz kedvenc piknikhelyünk: Mátra, Balaton, Bükk, Őrség, Mecsek, Dunakanyar -mindenhova van szendvicsezős tippünk.
Vágólapra másolva!

A piknik szokása a vadászó főurak után hurcolt középkori ebédekből fejlődött ki, de igazán nagy divatja a pikniknek, illetve a szabadban elfogyasztott villásreggeliknek a viktoriánus korban lett, amikor már elérhető polgári szórakozásnak számított, hogy egy-egy szép hétvégi délutánt valamilyen vidéki helyszínen, falatozással töltsenek a családok.

Akár csak a szűkebb család számára szervezünk pikniket, akár összetrombitáljuk a rokonokat, baráti házaspárokat, ismerősöket egy közös "mindenki hoz valamit" típusú szabadtéri lakomázásra, a jól töltött nap kulcsa az étel és a helyszín ügyes kiválasztása. Szempont, hogy mennyi időt kell autókázni, hogy megközelítsük a terepet, és persze az is, hogy ne tülekedjen ott tömeg; na meg lássunk is valami szépet, ha elzarándokoltunk odáig. Az ételeknél arra érdemes vigyázni, hogy semmi ne folyhasson ki, érdemes inkább szilárd élelmiszereket vinni. A pléd és néhány, füvön játszható, kisebb játék vagy kártya szintén nélkülözhetetlen kellék, sőt érdemes bepakolni a boltokban csomagban kapható nedves törlőkendőt is. Ha már így elvben minden készen áll a szabad levegőn eltölthető naphoz, jöjjenek a legjobb piknikhelyek.

#1 Apci tengerszem
Hihetetlen látványt nyújt a Mátra délnyugati csücskében megbújó apci "tengerszem", amely ismertebb párjához, a szintén gyönyörű megyerhegyi tengerszemhez hasonlóan egy egykori bányából keletkezett úgy, hogy a kivájt gödörben összegyűlt az eső és a talajvíz. Mindkét tengerszem igazi különleges célpont, több tízméteres sziklaszirtek veszik körbe a pici, zafírszínű tavat. A Sárospatakhoz közel fekvő megyerhegyi tó népszerűbb, és ebből adódóan jobban kiépített, információs táblák segítik a tájékozódást, és korlátok fokozzák a biztonságot azok számára, akik felülről - a hajdani bánya pereméről - is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba. Az apci tó kevésbé ismert, de a látvány ugyanolyan szép. A parton nyugodtan le lehet telepedni a pokrócra, a víz ugyan hideg, de legalább nem csábít ugrálásra - a bányatavaknál nem árt óvatosan fürdőzni. Lábunkat hűteni egy-egy rántotthús vagy kanasztaparti között viszont tökéletes. A megtalálásban ez segíthet.

Forrás: [origo]
Az apci tengerszem felülről

#2 Szalajka-völgy
A Szalajka-völgy nagy favorit, nem véletlenül: itt minden van, forrás, patak, vízesés, állatok, kisvasút, barlang - na meg helyben fogott és sütött pisztráng. Ha ide indulunk, a pikniket akár építhetjük erre a főfogásra is. A sétaút a Szalajka-patak mentén, öt kilométer hosszan kalauzol minket. Ha nem akarunk nagyobb kirándulásba belefogni, akkor a Szilvásváradról a Fátyol-vízeséshez induló kisvasútra szálljunk föl, így nem kell cipelnünk az elemózsiáskosarat sem. Ahol a vonat letesz, ott le is ülhetünk azonnal enni - a legjobb piknikező terep a Fátyol-vízesés aljánál elterülő Gloriett-tisztás. Aktív családok, akik a piknikfelszerelést nem romantikus kiskosárban, hanem praktikus hátizsákban hozták, nyeregbe is pattanhatnak: Szilvásváradon, a völgy bejáratánál kerékpárkölcsönző s működik, ahonnan a környék messzebb lévő helyeit is bejárhatjuk. Itt jó infókat találsz a kirándulóhelyekről.

Forrás: [origo]
Jó árnyékos a Szalajka-völgy

#3 Vadása-tó, Őrség
Főleg a nyugat-magyarországiaknak lehet a Vadása-tó ideális piknikhely, de az ország más végeiből is megéri idejönni: az Őrség hazánk egyik legérintetlenebbül megmaradt gyönyörű kis szeglete. Vas megye délnyugati sarkában, az osztrák-szlovén-magyar hármashatár vidékén fekszik, és úgynevezett "szerek"-re, vagyis lankákra épült 18 falu alkotja. A piknikezésre kiválóan alkalmas Vadása-tavat Hegyhátszentjakab település határában találjuk. A vadregényesebb kis előtározóból és a nagyobb, strandosabb alsó tóból álló együttes a hasonnevű patak vizének felduzzasztásával keletkezett. Nevét onnan kapta állítólag, hogy a környékbeli sok róka lyukakat ásott a patak mentén, így lett vad-ásta, vagyis egy idő után Vadása. A táj gyönyörű, a tó vize pedig kristálytiszta, nem csoda, 12 forrás táplálja. Ha már idáig elkirándultunk, ne menjünk haza anélkül, hogy egy kicsit körülnéztünk volna a környéken. Az Őrség központja Őriszentpéter, de érdemes lehet megnézni a pityerszeri skanzent is - bár az egész vidék úgy néz ki, mintha szabadtéri múzeumban járkálnánk.

Forrás: [origo]
A Vadása-tó

#4 A balatonhenyei 400 éves bükk, Káli-medence
Ezt a piknikhelyet elsősorban azért ajánljuk, mert nagyon szép kirándulással köthető össze, főleg, ha valaki éppen a Balatonnál nyaral éppen. Ez az út kifejezetten autósoknak való, mert Révfülöpről még legfeljebb biciklivel lehetne megközelíteni a Káli-medence kis falvait. Mi Szentbékkállára mennénk először, körülbelül tíz kilométerre fekszik a Balatontól, a Fekete-hegy lábánál. Hatalmas sárga repceföldek között fekszik a falu, amely fehér templomával, zegzugos utcáival, apró házaival olyan, mintha élő skanzen lenne. Innen egy kis séta a kísérteties kőtenger, amelyet a vulkanikus működés formált űrbélivé. Ha még bírjuk a kirándulást, akkor a érdemes elindulni a Fekete-hegy oldalán. Itt borospincék és présházak között juthatunk el a csúcson magasodó Eötvös-kilátóba, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Káli-medencére, sőt a távolban a Balaton vize is megcsillan.

De itt még ne vegyük elő a piknikkosarat, mert az igazi romantikus piknikhely a terebélyes henyei bükk alatt vár ránk. Balatonhenye egy kedves, elfeledett Árpád-kori zsákfalu csörgedező patakkal és fehérre meszelt házakkal. A falu végében áll a Káli-medence legöregebb fája, a 400 éves bükk. Valójában már nem is a medencében, hanem az annak határát képező dombvidéken áll, mely Balatonhenyét Kapolcstól elválasztja. A vizsgálatok szerint a fa az 1600-1650 közötti időkből származik, az egykori erdőirtás egyetlen túlélője. Jelenleg egyedül áll a fennsíkon, a mező közepén, már messziről vonzva a tekintetet.

Forrás: [origo]
A négyszáz éves bükk lombja alatt elfér egy nagyobb társaság is

#5 Rukkel-tó, Bugyi
Már 17 éve működik a Budapesttől délre eső bányatavak egyikénél a magánkézben lévő vízipark, a Rukkel János által rendbehozott egykori bányató ma komplett Velencei-tó kicsiben, tömeg nélkül. A tó gyönyörű környezetben van, nagyon jól kiépített, és rendkívül tiszta a vize is, ráadásul a csendesebb hátsó partszakaszok mellett igazi strandos részek is vannak itt 13 csúszdával, vízibiciklivel, toronnyal, játszótérrel. Persze semmi sincs ingyen: az idei árakat alapul véve egy kétgyermekes család négy-ötezer forintot biztosan otthagy (a gyerekek korától függően). Itt éppen a piknikkel spórolhatunk, az otthoni falatok után pedig jól esik egy kis fürdőzés és strandélmény - egy olyan helyen, ami sokkal tisztább és nyugisabb, mint az ismert magyarországi nagy tavak.

A Rukkel-tó a nyolc bányatóból álló délegyházi tórendszer része: ha ezt drágállanánk, a többihez még kirándulhatunk. A környék legnagyobb szabadstrandja a IV. tónál, a Nomád parton található, de ha igazán kalandos piknikezést szeretnénk, akkor béreljünk csónakot, és evezzünk át a stranddal szemközti lakatlan szigetek egyikére. Megéri. (A délegyházi tavaknál van a nemzetközi hírű Naturista Oázis is, ahol könnyen futhatunk bele a természetesség hiányos öltözékű híveibe.)

Forrás: [origo]
A Rukkel-tavi vízipark