Csajos könyv, könnyű krimi és Sör Kálmán - ezeket vidd a nyaralásra!

Vágólapra másolva!
A nyári utazásoknak a jó könyv éppúgy nélkülözhetetlen kelléke, mint a repülőjegy, a szállodai voucher, a kényelmes cipő és a fürdőruha. Töltsd akárhol a nyarat, a leghomokosabb tengerparton, nyüzsgő nagyvárosok galambjai között, úszómedencénél ejtőzve vagy a nagymama légyzümmögős balatoni nyaralójában, könyvre úgyis szükséged lesz. Útikönyvvel, hetilapokkal, zizegős magazinokkal ne próbálkozz, ércnél maradandóbb egy könnyen forgatható, szép kötésű olvasmányélmény. Van néhány tippünk, mit csomagolj, ha most indulsz útnak.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Hogy mi a jó nyári olvasmány ismérve? Az ismerőseink körében végzett rögtönzött közvélemény-kutatás szerint alapvetően két embertípus létezik. Az egyiknek, ha azt hallja, "nyári olvasmány", a strandos táskából csinosan kilógó, sőt a pléden is jól mutató, papírfedeles regények és a fél nap alatt kivégezhető, szórakoztató krimik jutnak eszébe. A másik meg felsóhajt, és számba veszi elmaradásait a Háború és béké-től a Párhuzamos történetek-ig, hogy a kilátásban lévő vakáció napjait azzal töltse, hogy az árnyékban hűsölve végére járjon az egész évben egyik polcról a másikra pakolgatott könyvtoronynak.

Az, hogy a könyv kis helyen elférjen, fél óránál tovább bírjuk tartani a karunkkal, praktikusan forgatható, de közben gusztusos külsejű is legyen, nyilván inkább csak az első típusnak döntő; a másodiknál ezek a szempontok hátrébb szorulnak, szélsőséges esetben ő az, aki inkább itthon hagyja az esőkabátot és a sampont, de viszi a könyvet. Nem elhanyagolható tényező az úti cél és az időjárás: mást csomagolunk az uszodába olvasni, mintha levonulunk a Bakonyba kempingezni; mint ahogy a zuhogó esőben nyitottabbak vagyunk a filozófiai mélységekre, mint a strandon.

Nyári könyvajánló - helyszín, hőmérséklet, hangulat szerint.

Forrás: [origo]

Centauri: Kék angyal (novellák), Magvető, 2008 (338 oldal, 2690 Ft)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ki az író? Nem tudni, ugyanis e remek novellák szerzője a titokzatos névtelenség homályába burkolódzik, de ettől csak még izgalmasabb lesz a kötet, mert mint szagot kapott nyomozók, kereshetjük az infót. Annyit tudhatunk, hogy elmúlt már 33 éves, írásai alapján valószínűsíthetően férfi, határozottan van franciás irányultsága, és honlapján egy izmos, szalmakalapos pasas üldögél, háttal.
Mi ez a könyv? A kis könyv 15 iszonyú erős novellát fog egybe; ez már a szerző második kötete, de igazán ez ütött: anonim írójukra pedig az"év felfedezettje' címet aggatta a sajtó. Mi nem ezért ajánljuk, hanem azért, mert ritka, hogy egy novelláskötet mindegyik szövegéről azt érezzük, hogy ütött. Mi pedig így jártunk. A mondatok súlyosak és szépek, a gondolatok ágas-bogasak.
Miről szól? Egészen különböző élethelyzetek és szereplők sorjáznak egymás mellett: van nekünk beteg szerzetesünk, írói válságba került Flaubert-ünk és sodródó jégtömbön fókával cimboráló brókerünk.
Hol olvassuk? Bátran vihetjük úszómedence mellé, vízpartra, strandra; még jót is tesz, ha a novellák között tartunk egy szusszanásnyi szünetet. A pancsolás vagy a lángos alatt legalább leülepszik a - nem győzzük hangsúlyozni, mennyire - erős szöveg. És van benne szex is.

Forrás: [origo]

Philip K. Dick: Galaktikus cserépgyógyász (regény), Agave, 2008 (182 oldal, 2480 Ft)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ki az író? Philip K. Dicket nem kell bemutatni, ő a párhuzamos világok és sötét, depresszív utópiák (disztópiák, javítanak ki a sci-fi-tudorok) atyaúristene; ha valaki még nem is kattant rá az Agave kiadó sorozata jóvoltából, a tékákból, moziból bőven ismerheti. Az ő agyából pattant ki többek között a Szárnyas fejvadász és az Emlékmás sztorija, na meg a Különvélemény világa is a levegőben futurisztikusan hadonászó Tom Cruise-zal egyetemben.
Mi ez a könyv? A kiadó legújabb kötete e szerzőtől, pár napja jött ki a nyomdából, nagyon friss. Az eredeti mű 1969-ben jelent meg, K. Dick legjobb időszakában, az Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? után egy évvel.
Miről szól? 1984, Ötödik elem és kéjdikk maga, vagyis 2046, totalitárius Amerika, ahol ugyanazokat az előre beállított álmokat látja mindenki, a tömegközlekedés rossz, minden műanyagból van, és parányi fülkékbe préselődve dolgoznak az emberek. A cserépgyógyász Joe egy titokzatos feladatot kap, a küldetéshez ugyanis szükség van divatjamúlt szakértelmére. A leépült cserepes egyébként annyira hasonlít Bruce Willis figurájára, hogy Luc Besson egyre gyanúsabb lesz.
Hol olvassuk? A regényekkel, ugye, az a baj, hogy nem akaródzik megszakítani a történet fonalát, a novella strandolás szempontjából szerencsésebb. Mégis napsütéses délutánokra ajánljuk ezt a könyvet, jó, ha a robotokat, fura alieneket emberi strandpapucs és csíkos napernyő ellensúlyozza.

Forrás: [origo]

Neil Gaiman: Sosehol, Agave, 2008 (270 oldal, 2480 Ft)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ki az író? Furcsa, sötétszürke képzelettel megáldott szerző Neil Gaiman. Gyönyörű városi fantasy történetek kötődnek a nevéhez olyan alternatív Londonokról és Amerikákról, ahova igazából nem szívesen költözne be az olvasó, és ahová mégis lebilincselő élmény egy-egy délutánra belesni. A moziba járóknak a Csillagpor című film miatt lehet ismerős a neve, képregényeseknek pedig a klasszikus Sandman ugorhat be azonnal.
Mi ez a könyv? Akik az Amerikai istenek-et olvasták, azokat nem lepi meg, hogy Gaiman szeret lebontani, átalakítani ismert dolgokat. Ebben a regényében a modern brit főváros alatt található régi időkből, rejtélyekből, ősi megragadt ködökből és állomásokból összelegózott iszonytatóan veszélyes Lenti Londonban kalandozhat az olvasó 270 oldalon keresztül.
Miről szól? Lenti Londonban mindenki el szeretne érni valamit. A mesék városába épp csak áthullott Richard Mayhew vissza akar jutni a fenti kényelmes életéhez. A Portico ház utolsó életben maradt tagja, a fiatal Lady Ajtó családja gyilkosát és a bűntett mögötti okokat keresi. A rejtélyek megfejtéséhez próbákat állnak ki, árulást lepleznek le, és közben bebarangolják a mesehelyszínné változott londoni metrót.
Hol olvassuk? A Sosehol néhol ijesztő, picit talán félelmetes, úgyhogy kényelmesen lehet nyári éjszakákon szigorúan falnak vetett háttal olvasni a teraszon. Esetleg a londoni metrón, ha arra járunk.

Forrás: [origo]

Anna Gavalda: Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol (novellák), Magvető, 2008 (223 oldal, 2490 Ft)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ki az író? Egy bájos, fiatal francia irodalomtanárnő, aki 1999-ben (29 évesen) egy novellafüzérrel tört be az irodalmi életbe (korábbi próbálkozásait el is meséli a kötetben), azóta írt még három regényt, az utolsóból (Együtt lehetnénk) filmet is forgattak Egyedül nem megy címmel, Audrey Tautou, Claude Berri, Guillaume Canet főszereplésével.
Mi ez a könyv? Amit ajánlunk, az éppen ez az első novelláskötet, amellyel híres lett; az Egyedül nem megy is nagyon jó, bár az a maga hatszáz oldalával inkább nekidurálós nyári olvasóknak való.
Miről szól? Könnyed, sikkes, franciás kis elbeszélések ezek, amelyekben mindig van valami kis fordulat, ami megkavarja a szereplők életét - néha pici, mint például egy rossz helyre vándorolt tekintet, néha nagyobb, mint a nemi erőszak vagy a halál. Jók a történetek, de igazán a karakterek és a laza, életszerű beszélgetések visznek jobban és jobban bele a könyve. "Én is ilyesmit mondtam volna erre" - érzed, és ez néha jólesik a homokban nyújtózva. Igazi jó kis csajos könyv, persze a férfiaknak is tetszhet.
Hol olvassuk? A francia Riviérára nincs ennél jobb, de ha valaki csak a Komjádiba vagy a Sportba ugrik le, oda is kiváló.

Forrás: [origo]

Elena Ferrante: Nő a sötétben (regény), Magvető, 2008 (197 oldal, 2490 Ft)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ki az író? Ő már a második ismeretlenségbe burkolózó írónk ebben az összeállításban, neve álnév; három dolog biztos csak, hogy nő, Nápolyban született, és jelenleg Olaszország egyik legfelkapottabb kortárs szerzője. Főleg az anya-lánya kapcsolat és a női helyzetek érdeklik. Hihetetlenül érzékeny írónő, regényei jól odavágnak.
Mi ez a könyv? Három éve jelent meg Ferrante első, magyar nyelven publikált műve, az Amikor elhagytak: egy szétesett, otthagyott fiatal nő felkavaró monológja. Mostani könyve, a Nő a sötétben kicsit csendesebb hangú mű, középpontjában az anyaszerep problémáival. Provokatív könyv, a békés sztori mögött olyan kegyetlen kérdések rejlenek, ami minden nőt elgondolkodtat, akár van már gyereke, akár nem: ki a jó anya, ki a rossz, bűn-e, ha elhagyod a gyerekeidet, és mi van, ha megütöd őket, mert szétpattannak az idegeid?
Miről szól? A regény egész végig egy fenyvesekkel övezett, nosztalgikus hangulatú olasz tengerparton játszódik. A pokrócán itt tölti szabadságát a főhősnő, Leda, a középkorú irodalomtanárnő. Minden nap egy népes nápolyi család telepszik mellé, köztük két nő: Rosaria és Nina. Egyikük nagyszájú, közönséges, hatalmas pocakos asszony, a másikuk filigrán, kecses fiatal anya. Ahogy nézi őket, újra végigjárja az életét, és felidézi saját lányaihoz, férjéhez fűződő viszonyát. Sok furcsaság kiderül, ráadásul mindegyik nőről...
Hol olvassuk? Természetesen fenyvesekkel övezett olasz tengerparton; ennek hiányában bármely vízparton. Viszont leginkább nőknek ajánljuk, férfiolvasóknak valószínűleg nem annyira felkavaróak az anyaság dilemmái. Egyszóval megrázó csajos-strandos könyv.

Forrás: [origo]

Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst (regény) Agave, 2008 (240 oldal, 2480 Ft)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ki az író? Egy vicces kedvű, New York-i öregúr, aki imád utazni, de még ennél is jobban imád krimit írni. Van vagy egy tucat különböző figurája, ezek közül a két leghíresebb Matthew Scudder, az alkoholproblémákkal küzdő (ez állítólag önéletrajzi elem) ex-zsaruból lett magánkopó és Bernie Rhodenbarr, a lúzer, addiktív Arséne Lupin.
Mi ez a könyv? Az ellenállhatatlan bernie-s sorozatból ajánljuk a legújabbat (szám szerint hatodikat): ha valaki most ismerkedik a karakterrel, nem kell teljesen az elején kezdenie, a harmadiknál (A betörő, aki szeretett Kiplinget nézni) tökéletesen be lehet kapcsolódni, akkor jönnek be a sztori legjobb elemei, a leszbikus barátnő és az antikvárium. A Ted Williams-esben érkezik Raffles, a macska személyében az első krimi-allúzió szereplő, a többiben (még nem jelentek meg magyarul) megidéződik Bogart, Chandler, a Zabhegyező - szóval majd lehet lubickolni az intertextualitásban is. Mert ez ízig-vérig ironikus, posztmodern Chandler.
Miről szól? Tulajdonképpen minden Bernie Rhodenbarr-könyv arról szól, hogy Bernie, a kettős életet élő antikvárius-betörő valahogy mindig belesodródik egy betörésbe - vagy nem tudja leküzdeni késztetéseit (imád és nagyon tud is zárakat feltörni, kész szakértő), vagy nagy mennyiségű készpénzre van szüksége. Ebből kifolyólag minduntalan kalamajkákba kerül, hullákba botlik, megvádolják el nem követett bűncselekményekkel stb. Ebben a regényben minden bajok forrása Ted Williams, az egykori baseball-isten, aki ha egy kártyán látod viszont, több százezer dollárt ér.
Hol olvassuk? Csakis strandon.

Forrás: [origo]

Harry Kemelman: A rabbi vasárnap otthon maradt (regény), Konkrét Könyvek, 2008 (333 oldal, 3499 Ft)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ki az író? Egy kedves és humoros bostoni irodalomprofesszor volt, aki 1996-ban meghalt, még szerencse, hogy ránk hagyta a krimi-irodalom egyik legszerethetőbb és legviccesebb figuráját, David Small rabbit, aki olyan, mint valami zsidó Columbo, a zakója lóg rajta, a cipője poros, de Talmud-idézetekkel tűzdelve megold minden bűnügyet, amely a hitközösségben felmerül.
Mi ez a könyv? A Small rabbi-sorozat végigmegy a hét napjain, még szombatra is jut gyilkosság. A sor érdekes módon nem a hétfővel kezdődött, ahogy először gondolnánk: elsőként A rabbi pénteken sokáig aludt jelent meg 1964-ben. Meg is nyerte gyorsan az Edgar Allen Poe-díjat. Mi azért a vasárnapit ajánljuk, mert állítólag ez a legjobb.
Miről szól? A kongregáció egyik tagja erős gyanúba keveredik, hogy sötét üzelmekbe bonyolódott: gyilkosság, drog, maffia. És mindez pészahkor történik, hogy minél jobban felfordítsa Small rabbi életét, akinek persze megint meg kell védenie állását és a közösség becsületét. Imaszíj és Agatha Christie.
Hol olvassuk? Ez is nagyon strandos könyv.

Forrás: [origo]

Göndöcs Gergely: Dr. Sör Kálmán matematikus (képregény), Képes Kiadó, 2008

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ki az író? Aki jelen esetben rajzoló is (merthogy Sör Kálmán kalandjai képregény formában tárulnak elénk): Göndöcs Gergő, fiatal képregényrajzoló és karikaturista. A legendás Kretén Magazin-ban kezdte pályafutását, sok karaktere volt, de Sör Kálmán, a szőrös, ronda, alkoholista matematikus lett a legmenőbb. (Extra info: Göndöcs Gergő több rokona matematikus, például a nagypapája, de nincs megerősítve, hogy figuráját róluk mintázta volna.)
Mi ez a könyv? Az eredetileg a Kretén-ben megjelent képregényfolyamot gyűjtötte össze és egészítette ki most egy újabb fejezettel a Képes Kiadó. A szép kivitelezésű, speciális ("kreténes") humorú képregény az új kiadásnak köszönhetően most nagyon divatos, a Facebookon már létezik is a Sör Kálmán Group. Valaki vagy szereti ezt a humort, és akkor áradozik róla, megváltozik világlátása, és GTalkjában a státusz innentől kezdve örök időkig már csak "Sör Kálmán" lesz; vagy rühelli a beteg vicceket, ő viszont ne ezt vigye magával a nyaralásra, inkább ugorjon egyenesen a következő könyvre.
Miről szól? Dr. Sör Kálmán egy szűkszavú, borostás matektanár, akinek lelkivilága nem éppen cizellált, ezért aztán órái hamar aggresszivitásba torkollnak (például lenyisszantja a nebuló fejét, vagy éppen felrobban a felelő a táblánál). Egyszerű poénok, szürreális helyzetek és minimál képi világ - ez a humornak egy igen speciális ágazata.
Hol olvassuk? Strandon, vízparton nyugodtan, de vécén ülve is tökéletes.