Depeche Mode, szabadstrand, buli pirkadatig - nyerj rá jegyet!

Vágólapra másolva!
Magyarország Depeche Mode-nagyhatalom: az alkalmi társulások mellett négy nagy Mode-klub is működik Budapesten, szinte minden napra jut egy-egy buli. Vajon fölöslegesen szórodnak szét a fanok ezernyi kis klubba vagy éppen minden DM-megmozdulásnak önálló arculata van? A vélemények megoszlanak, mindenesetre egy dolog biztos: tó-parton, szabadstrand mellett partizni valami egészen sajátos fíling. Ehhez kell a velencei Ifi-szálló, a magyar DM-klubok legjobb dj-i, négy szcéna-közeli zenekar és persze sok-sok rajongó. A VII. Országos Depeche Mode és Ákos-Bonanza Banzai táborról - és persze a hazai DM-palettáról - a rendezvény főszervezője, a New Life-os Rácz István mesél.
Vágólapra másolva!

A programajánlókba minden hétre jut fél tucat Depeche Mode-buli. Miben más a New Life, mint a többi fővárosi Mode-klub?

Ha jól emlékszem, a New Life DM Klub elődjét még Tősér Lala barátom hívta életre, úgy 1998 tájékán. Akkoriban a hivatalos PECSA-fanklub szinte monopol-helyzetben volt még, és mi szerettünk volna más, bensőségesebb klub-élményt is kínálni a hazai rajongótábornak. Én aztán 2002 körül szálltam be a szervezésbe. Itt kell megemlítenem, hogy a klub nem működhetett volna, ha nincs Lala barátom, ha nincs Szemerei Géza (Józan-Géza), Falcon Laci vagy egy szombathelyi srác, Németh Attila (Face-X) és még sokan mások.

Volt már tapasztalatod a klub-szervezésben, vagy egyszeri Mode-fanként vetetted bele magadat a munkálatokba?

Vidéki srác vagyok, 1988 táján nem egy klubot szerveztünk falun, akkoriban még jóval élénkebb volt a vidéki klub-élet. A kisebb városokban, de még falvakban is igény volt a különféle zenekarok rajongótáborához szervesen köthető bulikra, no meg a diszkókban is vegyes zenei kínálat volt, a Mode-klub szervezés adta magát. Később aztán szerettem volna, ha a pesti klub-szcénához is van némi közöm, és a kezdeti ötletelés után fokozatosan a kezembe került az irányítás.

A Living Room-ban öt évadot húztatok le.

Igen, külön büszke vagyok arra, hogy a Living Room adottságainak köszönhetően mi vezettük be a több-termes bulikat. Azóta már a híres PECSA-beli Hungarian Depeche Mode Fan Klub is átvette ezt a szokást.

Mi általában a felállás egy "átlagos" magyar Depeche Mode-klubban?

A fő teremben többnyire - meglepő módon - DM szól, egy csipetnyi szintipop-nyolcvanas évek hatással, általában egy másik pedig teremben Ákos, a Bonanza Banzai és a hazai szinti-szcéna képviselteti magát. A harmadik teremben meg többnyire valamilyen rokon stílusra bulizhatnak a népek. Ez lehet electro, 80's pop, EBM, ipari zenék, de akár indie is. A szelektorok mellett zenekarokat is hívunk néha.

Forrás: [origo]


Melyik terem - vagy éppen stílus - a legnépszerűbb ezek közül?

Ákos rajongói köre óriási, és még mindig több százan imádják a Bonanzát. A new wave, az electro, az EBM és a dark zenék szintén mennek, úgyhogy nálunk ez mind része a repertoárnak.

Többször utaltál a többi budapesti DM-klubra. Velük milyen a viszonyotok, mennyire érzitek az együttműködés szükségességét - vagy jól elvan egy klub magában is?

Nos, nézeteltérés mindig van, hiszen a szervezők hajlamosak azt hinni, az ő klubjuk a legjobb, és ez vezet bizonyos súrlódásokhoz... Pláne, amikor egy átlagos péntek este négy-öt fővárosi Depeche Mode-szintipop buli közül is választhatnak a rajongók. Igen, néha a sok bába között elvész a gyerek, bizonyos nagyobb buliknál valóban nem árt összefognia a szervezőknek. Ugyanakkor az is fontos, hogy a klubok egyénisége ne vesszen el a nagy összefogás közepette.

Ha már egyéni jellegekről van szó: ti vagytok már jó ideje az egyetlen csapat, akik már szinte hagyományként minden évben tábort rendeztek a fővároson kívül is, elég impozáns helyeken. Agárd, Csillebérc, Velence... Mit lehet erről tudni?

Hű, ez egy hét éves történet és persze sok jót lehetne regélni erről, hiszen az összes ilyen buli más és más! A legnagyobb volumenű tábor Agárdon volt, a Liget kempingben. A legtöbb vidéki klubot magában foglaló tábornak szintén az agárdi strand adott helyet, több száz résztvevővel. Persze kevésbé sikeres bulik is voltak, a legnagyobb pénzügyi bukta a második tábor volt, Csillebércen. A legkínosabb tábor az ötödik volt, mikor este elment az áram... és fél 12-kor jött csak vissza.

A tavalyi New Life DM-tábor színhelye a Velencei-tó volt, ott szerencsére minden flottul ment. Zenekarokkal, több dj-vel és nem csak Depeche Mode-számokkal, pirkadatig.

Igen, ez volt az eddigi legkiforrottabb buli, és azóta is 150-200 ember kérdezi örömmel, mikor lesz a legközelebbi tábor. Érdekes, hogy a klubokba főként a 18-30 éves korosztály jár, míg a táborban az átlagéletkor inkább 25-40 között mozog. De jól megfér mindenki.

Mire számíthatunk idén?

Este hattól reggel hatig dübörög majd a szintipop, a dark electro és a nyolcvanas évek slágerei. Most például nem lesz annyi zenekar, viszont többféle stílust képviselnek majd a fellépők. A Pornography Cure-számokat játszik, a Black Celebration, nevéhez méltóan a Mode-os oldalról közelít, a Tripes amolyan könnyed, bulis futurepop zenekar, a Kivülállók szintén saját számokat tol majd. No, meg persze ott a tópart, a saját strand, a fogadó, a vízicsúszda, lehet vízibiciklizni, van csónakkölcsönző, strandröplabdapálya, játékterem, darts, csócsó és számos egyéb szórakozási lehetőség is. Persze nagyon sokba kerül egy ilyen buli létrehozása, így az is a fejlesztés része lenne, hogy minél több rajongót meggyőzzünk, kell egy hétvége együttlét nyáron!

Forrás: [origo]

VII. Országos Depeche Mode és Ákos-Bonanza Banzai tábor, Velencei-tó, Ifi-szálló, 2008. augusztus 22-24.
Még több infó, szállás, egyebek: [email protected]