Kritikus tömeg, másképp

Vágólapra másolva!
"Nem akadályozzuk a forgalmat, hanem mi vagyunk a forgalom", "Igazi autómentes nap" és "Biciklizz hétköznap!" - ezek az Európai Autómentes Nap alkalmából szervezett mostani Critical Mass-megmozdulás szlogenjei. Mindebből kiderül, nagyon más lesz ez az össznépi bicajozás, mint az eddigiek. Félő, lelkes tömegek helyett most inkább a fanatikusoknak szól majd.
Vágólapra másolva!
És egy másik civil akció: városszépítés szivaccsalhttp://www.origo.hu/programajanlo/20080917-szeretem-budapestet-falfirkamentesitesi-akcio-es-nagykoruti-kirakatverseny.html

A Critical Mass idén továbblép eggyel az eddig elért eredményekhez képest. Lehet, hogy ezúttal nem gyűlik össze annyi biciklista, hogy rekordokkal lennének tele másnap a hírek, de üzenetében radikálisabb a mostani rendezvény. A legfontosabb újítás, hogy ezúttal nem hétvégén, hanem munkanapon lesz tekerés. Az Európai Autómentes Nap (szeptember 22.) idén hétfőre esik, és a CM-esek - a tavaszi tekeréssel ellentétben, amikor a Föld Napjához (április 22.) legközelebb eső vasárnapra hirdették meg a felvonulást - most nem a könnyebbik megoldást választották.

A hétfői napon várhatóan kevesebben tudnak részt venni a biciklis rendezvényeken, mintha egy vasárnapi bringás kiruccanásról lenne szó. A szervezők azonban éppen azt kívánják sugallni, most nem a hétvégi kerékpározást népszerűsítik. Céljuk, hogy hét közben is neki lehessen indulni biciklivel a városba.

A másik sokkoló változás, hogy az a biciklis menet, amelyet eddig megszokhattunk, elmarad. Idén nem lesz kerékpárosokból font lánc, amely lezárt útszakaszokon, rendőri biztosítás - és az autósok bosszankodása - mellett eljut A pontból B-be, majd felemeli a bringát, és ujjong. Ehelyett lesz két külön helyszínre és időpontba meghirdetett bringás demonstráció (18.30 Hősök tere, 20.00 Moszkva tér), a kettő között pedig a szervezők reményei szerint szabad és tömeges bringás közlekedés.

Mindenki maga választja meg, hogyan és mikor megy át egyik helyről a másikra, lezárva csak az Andrássy út lesz, ám az sem a Critical Mass rendezvényei, hanem az Európai Autómentes Nap bicajozóktól független eseményei miatt. Így a bringásoknak meg kell osztozniuk az úton az autósokkal. Nyugodtan lehet úgy venni, hogy üzenet értékű a CM rendezvényének új formája. A cél mintha már nem az lenne, hogy a másfél órányi demonstratív tekerésre jó sok ember jöjjön el. Nem véletlenül van áthúzva a plakáton jól láthatóan a "felvonulás" szó, mellette a javítás: "közlekedés".

"Ez nem egy öt-hat éves, vagy még bizonytalanul tekerő gyerekeknek való könnyed piknik lesz, bár már 4-5000 résztvevő is ad olyan védettséget, hogy alkalmas lesz egy feledhetetlen élményt jelentő kezdőlökésnek az eddig ki nem próbált városi tekeréshez"- írják a szervezők a honlapjukon.

Nem az eseményszámba menő hobbi-kerékpározást, hanem az autósok melletti mindennapi tekerést és a biciklis életmódot népszerűsíti tehát most a Critical Mass. Hogy hányan vállalják, hogy ezen a napon biciklivel menjenek a munkahelyükre, és onnan egyenesen tekerjenek a rendezvények helyszínére, kérdéses. Gyanús, hogy jóval kevesebben tudják ezt fizikailag kivitelezni, mint ahányan vasárnap délután ráérnének.

Valószínűleg az időjárás sem fog kedvezni a biciklizésnek. A CM-esek éppen most szervezik a osztogatható, logóval ellátott esőkabátok beszerzését. Ha sikerül, ereklyét gyűjthetünk be, de arra az esetre, ha mégsem sikerül az esőkabát-osztás, nem árt hozni a sajátunkat.