Profik és amatőrök fakadnak dalra az aluljárókban szerdán

Vágólapra másolva!
Állj ki egy sarokra, az utcára, a térre, aluljáróba, kocsmába, vagy zendíts rá a munkahelyeden, a főnök előtt, énekelj, dudorássz, szorongass hangszereket legalább tíz percig, és nyerj iPodot, stúdióidőt, világhírt - vagy csak érezd jól magad, hiszen október 1-jén van a Zene Világnapja. Nem leszel egyedül. Palya Bea, Fekete Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra, valamint a Danubia Szimfonikus Zenekar szintén felbukkannak majd Budapest utcáin.
Vágólapra másolva!

Nem akármilyen nap lesz a mostani szerda, legalábbis azoknak a budapestieknek, akik őszi hétköznapokon megfordulnak aluljárókban, metróban, mozgólépcsőkön vagy az utcán. Tucatnyi spontán szabadtéri koncert emlékezteti ugyanis őket, hogy október 1-je a Zene Világnapja. Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész találta ki 33 évvel ezelőtt, hogy legyen egy nap, amelynek főszereplője a zene - legyen az klasszikus, punk, drum'n'bass vagy free jazz.

"Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói" - mondta Menuhin. Íme, a bizonyíték, az október 1-jei utcai örömzenélés az ő agyából pattant ki.

Profi zenészek és amatőrök egyaránt jelentkeztek, hogy dalra fakadjanak ezen a napon az utcán. Még te is csatlakozhatsz, méghozzá szép nyereményekért. Mindezért csak regisztrálni és zenélni kell, bárhol, bármikor.

Az események több helyszínen zajlanak a fővárosban, lesznek önálló, kis húszperces koncertek a Nyugati aluljáróban, a Kálvinnál, a Ferencieknél, a Blahán, a Batthyány téren. Indul emellett a Roosevelt térről egy mobilmenet is Palya Beával, Ferenczi Györggyel és Szokolay Dongó Balázzsal, akik a Szabó Ervin könyvtár, a Moszkva tér, a Nyugati, a Kálvin bejárásával érkeznek vissza este az Akadémia épületéhez.

Bár ezeknek a koncerteknek a lényege, hogy munkába, egyetemre menet, vagy hazafelé tartva meglepetésszerűen akadjunk rájuk, de az alábbi kis táblázatban mégis összefoglaltuk a legfontosabb csomópontokat. Hátha valaki kifejezetten Palya Beára kíváncsi.

Zenemobil Palya Beával10.40Roosevelt tér
12.00Deák tér
13.00Szabó Ervin könyvtár
14.20Moszkva tér
15.20Nyugati tér
16.20Kálvin tér
17.15Duna TV
18.00Roosevelt tér
Nyugati téri aluljáró12.00az Óbudai Danubius Szimfonikus Zenekar Mozartot játszik
13.30Zuglói fúvósok
18.00Anna and the Barbies (pop)
Kálvin tér17.00Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra (dzsessz)
Ferenciek tere15.00Accord Vonósnégyes (komolyzene)
Blaha Lujza tér15.00Új Generáció (világzene)
Batthyány tér17.00 népzene