Négyéves az Irie Maffia, nyerj jegyet a bulira!

Vágólapra másolva!
Az ország kis túlzással legnagyobb taglétszámúnak nevezhető zenekara* március 15-én ünnepli négyéves születésnapját az A38 Hajón. A koncerten a reggae-bigband tizenegy tagján kívül a Budapest Riddim Band nevű formáció élén fellép még a ska- és reggae-sztenderdeket előadó KRSA is. Nyerj jegyet a koncertre.
Vágólapra másolva!

Négy évvel ezelőtt a magyar underground zenei élet számos kiválóságát sorai közt tudva alakult meg a tizenegy tagot számláló Irie Maffia. Egy német riddim-válogatásalbumon való szereplés és egy hatszámos kislemez után 2007 decemberére készült el Fel a kezekkel! című első stúdióalbumuk; a tagok azt tervezik, az új lemezt a nyári fesztiválszezon után, ősszel kezdik el összerakni. Ők az egyik legserényebben koncertező magyar zenekar - az elmúlt években a hazai nyári fesztiválok minden lehetséges színpadán megfordultak már a Szigettől a Voltig, soundsystem formációban (dj-k és mc-k) pedig az ország klubjait járják, a Corvintetőn például minden kedden klubestet tartanak. Tavasszal újra országos turnéra indulnak.

Ambicióziusan nyomulnak a nemzetközi színtéren is, 2007-ben már végigportyázták a szomszédos országokat, másodikak lettet egy olaszországi reggae-versenyen, tavaly pedig ők képviselték Magyarországot az amszterdami My City Budapest fesztiválon, illetve egy olasz fesztiválon is, Roveretóban. Legutóbbi sikerük az volt, hogy a nézők szavazatai alapján bekerültek az öt legjobb magyar zenekar közé az MTV European Music Awards Local Hero versenyében (a Beat Disszel, a Zagarral, a Gonzóval és az Unbending trees-zel együtt érdemelték ki e dicsőséget, végül a Gonzo ment Liverpoolba).

Az Irie Maffia titka a csapat tagjainak hihetetlen sokszínűségében rejlik, például a nyolc zenész mellett három olyan karakteres mc-egyéniség adja hozzá a magáét a produkcióhoz, mint az elvetemülten vicces Zubolyból ismert MC Busa, vagy a Barabás Lőrinccel és még egy tucat zenekarral dolgozó mélyfekete hangú Dagadu Sena, illetve a Brainsben is feltűnt MC Columbo. A formáció lelke azonban a pozanon játszó Dermot, vagyis Élő Márton és Jumo Daddy, azaz Horváth Gáspár, ők ketten a hasonló műfajban alkotó, Magyarország első jamaikai ihletésű soundsystem csapatából, a Love Alliance-ból váltak ki, hogy megvalósítsák önálló elképzeléseiket, amiből az Irie Maffia született meg.

Barabás Lőrinc trombitás tavaly időhiány miatt kivált a zenekarból, helyére Meggyes Ádám érkezett; van még a zenekarban profi szkreccsmester (DJ Future), perkás (Mösziő Zsömi) és persze az elmaradhatatlan dob-basszus-gitár hármas (Dési Tamás, Havas Miklós, Szekér Ádám).

Az este másik fellépője a PASO frontembere és a Cowabunga Go-Go szörfzenekar dobosa, KRSA, aki új projektjéhez a Lord Panamo álnevet használja. Az ötlet lényege, hogy azokat a jó öreg ska- és reggae-sztenderdeket szólaltatja meg élőben a Budapest Riddim Band támogatásával, amelyeket amúgy a PASO Soundsystem bakelitről játszik. A KRSA backed by the Budapest Riddim Band néven futó produkció tavaly november végén nagy sikerrel mutatkozott be a Dürer-kertben, azóta még párszor felbukkantak színpadon, most pedig az Irie Maffiát köszöntik. Játszik még az Irie Maffia rocktrió, a koncert után pedig levezető gyanánt az Irie Maffia Soundsystem pörgeti a lemezeket.

* Leszámítva a 100 tagú cigányzenekart és az alkalmanként összejövő Budbudas projektet.

Forrás: [origo]

Irie Maffia születésnapi koncert - 2009. március 15. 21.00, A38 Hajó (Petőfi-híd budai hídfő), jegyár: 1500-1800 Ft