Idén az elmúlt három év produkcióiból ad válogatást a Fringe Fesztivál

Vágólapra másolva!
Április 3-5. között a Millenáris Park és környéke ismét összművészeti méhkassá változik. Ez a Fringe azonban egy kicsit más lesz, mint a többi - az idei fesztivál leginkább azoknak szól, akik azt sem tudják, mi ez a Fringe, eszik-e vagy isszák, vagy ha jártak is már ezen a furcsa művészeti dzsemborin, lecsúsztak valami érdekesről. Idén ugyanis - anyagi okokból kifolyólag - az elmúlt három év legjobb produkcióiból válogattak össze a szervezők három napra valót.
Vágólapra másolva!

A válság nem kímélte az elmúlt években Fringe néven nagy sikert aratott fesztivált sem: a rendezvény ugyan továbbra is ingyenes, de például a programok számát közel harmadára kellett csökkenteni. Kevesebb helyszín és szűkebbre szabott idő jelzi még, hogy idén a szervezők kénytelenek voltak szorosabbra húzni a nadrágszíjat. A legnagyobb változás persze az, hogy ezúttal nem lehetett szabadon jelentkezni, hanem a szervezők maguk válogatták össze a fesztivál indulása óta eltelt időszak legjobb produkcióit.

"Kifejezetten anyagi okok miatt döntöttünk úgy, hogy idén meghívásos alapon rendezzük meg a fesztivált" - mondta el Esterházy Zsófia, a Fringe egyik programszervezője az [origo]-nak. "Reméljük, hogy ez csak egyszeri alkalom lesz." Ez a változás viszont a Fringe egyik sarkalatos pontját érinti: a fesztivál lényege ugyanis nyitottsága és demokratizmusa. Eddig bárki időt és helyet kapott, aki nívós produkcióval jelentkezett; a közönség pedig ingyen megnézhetett mindenkit. Ebből adódott, hogy - az anyafesztivál, a Budapesti Tavaszi Fesztivál kifinomult és tehetős közönségréteget célzó programjaival ellentétben - a Fringe Fesztiválon egy csomó fiatalos és vicces produkció zsúfolódott össze, amelyek kísérletezőbb jellegüknél fogva gyakran izgalmasabbak voltak, mint a Tavaszi Fesztivál "magasművészeti" produkcióinak nagy része.

Az utóbbi két évben különösen felfutott a Fringe, rengeteg szerették volna megmutatni magukat. Tavaly például a fesztivál két és fél napos időtartama alatt átlagban hat-hét (!) produkció futott egy időben. Mindig voltak régi rókák a fellépők között, akiknek már megvan a lelkes törzsközönségük és a kellő sajtóvisszhangjuk, de inkább jellemző, hogy olyan fiatal, kitörni vágyó művészek kaptak helyet, akiknek ez a pár nap jelenti az ugródeszkát. Számos nagyszerű előadó a Fringe-nek köszönheti karrierje elindulását is, a legkézenfekvőbb példa Harcsa Veronika, aki a 2007-es fesztiválon tűnt fel először, ő lett abban az évben a Fringe hangja.

A válogatás ezzel szemben most úgy zajlott, hogy, hogy a szervezők az eddigi Fringe-ek legtöbb pontszámot elért előadóinak küldték ki a meghívót, összesen 270-et. "A háromtagú szakmai zsűri minden évben összeállított egy úgynevezett 90-es összesített listát, amelyen a legtöbb pontszámot elért kilencven produkció szerepelt. Az utóbbi három év 90-es listáin szereplőket hívtuk meg" - magyarázta Esterházy Zsófia a válogatás menetét. "Ebből a 3x90 előadóból 150-en jelentkeztek vissza, végül különböző okokból kifolyólag 125 fellépő maradt."

A szervezők belépődíjat nem szívesen szedtek volna a nézőktől, így az tűnt a legegyszerűbb megoldásnak, hogy a produkciók számán csökkentenek. A kevesebb produkció ugyanis kevesebb fellépési időt, azaz kevesebb helyszínbérletet jelent, így ezen lehet a legkönnyebben spórolni. A programok ebben az évben minden nap csupán délután háromkor kezdődnek, viszont a főhelyszínek változatlanok maradtak: most is a Millenáris, a Marczibányi téri Szabadidőközpont és a Makadám Klub az események központja.

E változások azonban nem feltétlenül érinti rosszul a nézőket, hiszen ők tulajdonképpen válogatott, "besztof"-műsort láthatnak. Azok járnak a legjobban, akik az eddigi három évben nem figyeltek föl a Fringe-re, vagy éppen nem volt idejük elmenni rá, hiszen nekik most a fesztivál történetének esszenciája jut. Ezt akarták a szervezők is kiemelni a névvel: a mostani fesztivált Fringe plusznak keresztelték el. Mivel 125 program közül is nehéz megtalálni a legjobbakat, segítünk egy kicsit válogatni. Ajánlunk néhány olyan produkciót, amit muszáj megnézni ezen a napsütéses hétvégén. Természetesen a gyerekekre is gondoltunk. Itt a teljes előadó-arzenál, és itt a mi ajánlatunk.

Forrás: [origo]

+ + +

GYERMEKEKNEK SZÓLÓ ELŐADÁSOK


A rendkívül népszerű Brass In The Five ezen a fesztiválon két különböző műsorral is fellép, egyszer szombat délután 16.50-kor a Millenáris Teátrumában egy új produkcióval, másodszor pedig egy régebbit ismétel szombat este 19.40-kor a Fogadóban. Ezek közül inkább az elsőt ajánljuk gyerekeknek, a második ugyanis egy képzőművészeti produkcióval összekötött komolyzenei koncert. A Brass In The Five teljesen hagyományos rézfúvós kvintettként alakult meg zeneakadémiai végzősök öttagú csapatából, de az évek során igazi specialitásukká a gyermekeknek szóló, színházzal és tánccal összekötött előadás vált, amellyel rengeteg sikert arattak, szakmai berkekben és a gyermekközönség soraiban egyaránt. Brass Cirkusz című produkciójuk, amelyet Méhes Csaba pantomimművésszel együtt állítottak össze, például elnyerte a 2008-as Budapest Fringe Fesztivál szakmai díját és a gyermekzsűri különdíját is. Most újra vele dolgoztak együtt, március végén mutatták be legújabb, Irány Rio! című közös előadásukat, amelyben hat utcazenész indul kalandos világkörüli utazásra. Ezt láthatjuk mi is szombat délután.

A másik előadás, ami biztosan tetszeni fog a gyerekeknek, az a Figurina Bábszínház A Hókirálynő bálja, avagy a rozsda egye meg! című meséje. A Figurina Bábszínház specialitása, hogy mindenből képes egy szempillantás alatt bábot és bábszínházat varázsolni, legyen az vécékefe, zöldségszeletelő, vagy a saját puszta ujjunk. Ebben az előadásban Békés Pál filozofikus meséjét játsszák el ujjak és tárgyak segítségével. 8Az előadás tíz éven felülieknek ajánlott.) A mese szombaton látható 19.10-es kezdettel , a Teátrumban.

A Fringe Fesztiválon az a jó, hogy rengeteg elődásba kóstolhatunk bele viszonylag kis időn belül, ugyanis minden produkció csupán húszperces. Nem is érdemes csak egy előadásra kilátogatni, majd gyorsan hazamenni; jobban járunk, ha kinézünk több, minket érdeklő programot, amelyek közel vannak egymáshoz időben, és közben meg állandóan nézelődünk és lófrálunk. Több ismert fellépő is helyet kapott a programban, akiktől a fesztivál jellegzetes, szerethető amatőr-hangulata már messze áll. Például ellátogat a belezős rockandroll-banda, a Yellow Spots, az egyik legnívósabb világzenei csapat, az Etnorom, illetve a másik, a Karaván Família. Mi most mégis a kevésbé ismert előadókra próbáltuk meg felhívni a figyelmet.

Ágoston Béla szaxofon- és dudaművész a hazai zenei színtér legőrültebb embere, aki különböző formációk élén valósítja meg népzenében gyökerező, elvadult elképzeléseit; az egyik ilyen csoportozat a népi hiphopot játszó Zuboly, a másik pedig a népzenei cirkuszműsort előadó Agostones. A Fringe-n ez utóbbi bandával nyertek díjat 2006-ban, és idén újra eljönnek: április 3-án, pénteken este fél tízkor kezdenek a Fogadóban.

+ + +

A Woodfish zenekar (újabban 'round nine-nak nevezik magukat) tavaly szakmai díjat nyert a Fringe-n, énekesnőjük, Hajagos Andrea pedig az év hangja lett, és nem véletlenül, a laza funky-jazzy-soul zenét játszó banda nagy erőssége a fiatal énekesnő orgánuma. Érdemes rá figyelni, lehet, hogy pár év múlva ő lesz a második Harcsa Veronika. Első albumuk tavaly év végén jelent meg Woodfish néven. Gyakran megfordulnak a Könyvtár Klubban, ők jelentették meg cd-jüket is. Április 5-én, vasárnap este 19.20-kor lépnek föl a Millenáris Fogadó földszintjén.

+ + +

Az Ajde Braco egy balkáni zenét játszó, alig négyéves magyar fúvósbanda sok trombitással, ütőssel és a délszláv énektechnikákat tanulmányozó Farkas Tündével. Rangjukat az is mutatja, hogy játszottak már az A38 Hajón is hasonló zenei világot képviselő román Fanfare Ciocarla előtt. Vasárnap negyed ötkor lépnek föl a Millenáris Teátrumban.

Forrás: [origo]

+ + +

Miniatűr brazil karnevál a kora tavaszi Budapesten, azaz húsz forróvérű zenész és villogó csípőjű táncosnő a színpadon. A Grupo Bahia Samba Show produkció lelke Fekete Linda, aki évekig élt Brazíliában, és most a Színművészetire jár, de a szamba szenvedélyévé vált, így aztán egy csomó zenésszel és táncossal összefogva egy élőzenei nagyprodukciót állított össze. Sokfelé szerepeltek már, többek között az RTL Klub reggeli műsorában, de a Fringe-e is nagy sikert arattak. Pénteken négykor lépnek színpadra a Teátrumban.

+ + +

A matematikatanár táncos-koreográfus-rendező, Szabó Réka és kortárs táncos társulata, a Tünet Együttes nem véletlenül tarol a szakmában: kevés olyan kortárs táncegyüttes van ma Magyarországon, akik intellektuálisak, közben meg szeretik a humort, és nem fukarkodnak a szokatlan ötletekkel sem. Készítettek már tudományos ismeretterjesztő táncjátékot, Bridget Jones-féle lélek- és mozgástanulmányt, Lázár Ervin-mesét, ágykomédiát, közben pedig díjat díjra halmoztak (Fringe, Szegedi Alternatív Színházi Szemle, Szarajevói Színházi Fesztivál). A kivételes iróniával megáldott társulat a mostani Fringe-en Nylon revü című előadását mutatja be, amely elborult divatbemutató és amorftánc egyszerre. Nejlonpasik és zacskócicák figurázzák ki a fogyasztói társadalmat és egyben önmagukat is. Mindezt pénteken este láthatjuk a Fogadó Padlásán, 20.40-kor.

Forrás: [origo]

+ + +

Hová tűnnek a mosógépből a fél pár zoknik, és miért nem találjuk a szekrényben az a ruhát, amit - esküdni mernénk rá - a múlt héten még ott láttunk utoljára? Hogy kutathatunk a szekrényben és lelkünk bugyraiban egyszerre? A szekrényjáró című darabja érdekes válaszokat ad a kérdésekre. Az Egy Társulat előadását Juan José Millás regénye ihlette, melyben a világon minden szekrényt egy képzeletbeli alagútrendszer köt össze, így utazgathatunk szekrényről szekrényre. Azt azonban nem lehet tudni, hol lyukadunk ki, akár az is lehet, hogy a saját gyerekkorunkban... Játékos, fantáziagazdag, filozófiai kérdésekben bővelkedő és elgondolkodtató produkció, amelyet vasárnap láthatunk 15.40-kor a Teátrumban.

+ + +

Aki járt már Fringe Fesztiválon, tudja, hogy az esti programok leglátványosabbika a tűzzsonglőrök előadása. A 2009-es Fringe Plusz sem szakít a hagyománnyal, számos tüzes előadást láthatunk a hétvége folyamán. Több csapat egészen az ókorig nyúlt vissza az ihletért, például a Magma Tűzszínház és a Psyship nevű formáció a Fényhalászok című performanszában egy sajátos teremtésmítoszt mesél el nekünk a táncon, a tűzön, a fényhatásokon és az animáción keresztül (őket szombat este 20.10-kor láthatjuk). A Flame Flowers tagjai a titokzatos japán mesék és mítoszok világát idézik meg a jelmezek, a zene és a tűz segítségével, megelevenítik az évezredes tradíciókkal rendelkező, ám mégis modern japán világot (mindezt vasárnap este 20.50-kor), a Tűzvarázslók pedig Egyiptom lángjait élesztik fel előadásuk során (szombaton 21.40-kor).