Nyeregben a nemzet

Vágólapra másolva!
Az ötlet Geszti Péter fejéből pattant ki, 2007-ben nem sikerült megrendezni, következő évben viszont már igen, és nem meglepő, hogy a tavalyi attrakció után idén is lesz Nemzeti Vágta. A parádés ünnepség helyszíne ebben az évben is a Hősök tere és környéke. A pünkösdi hosszú hétvégén megrendezett fesztivál központi eseménye a lovasverseny, de ezen kívül számos kísérő rendezvény várja a látogatókat, például lesz éjszakai fáklyás lovasmenet, történelmi gála, és felépül az Ország Konyhája. Indul az országimázs lovizás.
Vágólapra másolva!

A nyári időszakban sosem elég a hétvégi sörözős-sétálós fesztiválokból, hogyha még lakmározni is lehet, még jobb. Felismerték ezt a Nemzeti Vágta szervezői is, ezért bővítették a tavaly először megrendezett rendezvény programkínálatát: most a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó pavilonjai mellett az '56-osok terén az ország különböző tájegységei konyhájukkal is képviseltetik magukat. Lehet sétálgatni és kóstolgatni. Ezen a helyszínen a fesztiválok minden fontos kelléke is megtalálható: a finomságok mellé népművészeti vásár, lósimogató és népzenei színpad dukál.

A huszárromantikát feléleszteni próbáló rendezvény legfontosabb célja azonban, hogy látványos és szórakoztató programokkal tegye átélhetővé a mai ember számára a múltat, legalábbis a 19. századot belőle. A tavaszi hadjárat 160 éves évfordulója alkalmából például történelmi lovasgála, '48-as csatajelenetek idézik meg az egykori eseményeket. A hagyományőrző szervezetek jóvoltából honfoglalás kori íjászverseny vagy középkori lovagi torna kellős közepébe is képzelhetik magukat a Hősök terére kilátogatók.

A fesztivál háromnapos, május 30-án, szombaton kezdődik, de ezen a napon még csak a próbafutamok folynak, tehát ha valaki csupán egyik nap szeretne kilátogatni, akkor célszerű vasárnap vagy hétfőn nekiindulni. A fesztivál gerincét a lovasverseny alkotja, amelyen 90 település által indított lovak fognak futni. Tavaly hat, idén már kilenc határon túli magyarlakta település képviseli magát egy-egy lóval a Vágtán. Május 31-én, vasárnap délután egykor indulnak az előfutamok, összesen 15 van belőle, és mindegyikben hat ló mérkőzik egymással. A körpálya hossza 500 méter, a versenytáv 2 és fél kör, azaz 1250 méter.

A továbbjutók a másnap fél tizenkettőkor kezdődő középdöntőben mérik össze gyorsaságukat, majd este hat órakor kerül sor a döntőre. Akik kifejezetten a lóversenyre kíváncsiak, ekkor menjenek ki a Hősök terére. Nekik mondjuk, hogy idén a tribünökre jegyet kell váltani. A fesztivál egyéb eseményei továbbra is ingyenesen látogathatóak.

A felépített "amfiteátrum" ezen a két napon tele lesz: sok kerület, város és falu nem csak lovasával van jelen, hanem nagyszámú szurkolótáborával is. Tavaly 20 ezren gyűltek össze a lelátón.

Forrás: [origo]

A települések lóversenyén kívül sok egyéb lovas program zajlik a homokkal felszórt Hősök terén, ezek többségére hétfő délután kerül sor. Ekkor indulnak a gyereklovasok a Kishuszár futam döntőjén, de ekkor ülnek lóhátra az ügető celebek is. Lesz még Széchenyi emlékfutam, mozgáskorlátozott lovasok bemutatója és olimpikonok csatája is ezen a délutánon. A kísérőprogramok leglátványosabbika minden bizonnyal az éjszakai Tüzes Vágta lesz vasárnap este, amikor a lovasok fáklyákkal futnak körbe.

A résztvevők 2 millió forintért nevezhettek - kivéve a tavalyi győztes Nyíregyházát. Ezt az összeget apránként vissza is nyerhetik a települések: az előfutamok győztesei egymillió forintot kapnak, a döntőbe jutott versenyzők pedig további egymilliót. Az elsőként befutó döntős markát 28 millió forint üti - illetve a futamokért nyert 2 millióval együtt kerek 30 millió. Összesen verseny 52 millió forintot osztanak el Geszti Péterék a futamgyőztesek között ily módon.