Ha péntekig kapcsolsz, háromezret spórolsz

Vágólapra másolva!
Június 12-ig, péntekig még kedvezményesen kaphatók jegyek a Balaton Sound fesztiválra. Nevetségesen távolinak tűnik az a július 9-e, de emlékezzünk arra, amikor lélekben már a Balaton-parton ugrálva tudtuk meg a hírt, hiába csomagoltuk be a motyót, elfogytak a jegyek. Gazdasági válság ide, gazdasági válság oda, nem is az háromezer forint számít (persze az is), amit megspórolunk egy napijegyen, hanem az, hogy nagy lelki nyugalommal készülhetünk a Röyksopp-koncertre.
Vágólapra másolva!
A jazz presztízskérdés - tavalyi benyomásainkhttp://quart.hu/cikk.php?id=2662Ez meg 2007-ban történthttp://quart.hu/cikk.php?id=1428

Két évvel ezelőtt szimplán jól indult a Sziget Kht. ún. prémiumkategóriásnak szánt elektronikus zenei rendezvényének karrierje, tavaly viszont már kiderült, olyan is van Magyarországon, hogy a fesztivál kezdete előtt egyszer csak elfogynak a jegyek, és az üzérek háromszoros áron kínálják a belépőket. Ez történt 2008-ban a Balaton Sounddal, nem akarnánk merész jóslatokba bocsátkozni az idei évre vonatkozóan, de az áfaemelés és a válság a tavalyi teltház után nem biztos, hogy visszaveti a fesztivál látogatóinak lelkesedését.

Az első Balaton Soundon, 2007-ben volt Beastie Boys és Basement Jaxx, a másodikon Fatboy Slim, Massive Attack és B-52's. Most leginkább a Röyksopp, Moby, az Underworld és a Kraftwerk kedvéért zarándokolhatnak le a tömegek július 9-12. között Zamárdiba. A downtempo-sztár Thievery Corporation egész európai turnéját lemondta, és a Groove Armada nem készült el a nyári koncertműsorral, ezért csak dj-szettet prezentálnak a magyar közönségnek, de jön például a divatos elektróról kalimpálós népi technóra váltó MSTRKRFT, és most is lesz sok neves dj: Erick Morillo, Carl Cox, David Guetta, Sven Vath és Richie Hawtin, aki tavaly szerepelt a programban, de aztán elmaradt a fellépése.

Ezek közül például a Röyksopp először jár hazánkban, a norvég triphop-duó 2001-ben a Melody AM című első lemezével lett egy csapásra világhírű, a második, 2005-ös album viszont már jóval kevesebb embert izgatott fel. Azért az idei Junior-t sokan várják, és biztos, hogy július 12-én, vasárnap este nyolckor sokan fognak tolongani a színpad előtt. Már csak azért is, mert Röyksopp után jön az utóbbi időben kissé megfáradt, de még mindig vegetáriánus elektropop-előadó, Moby, aki egyébként szintén először jön Magyarországra, de ha már erre jár, alaposan körülnéz.

Az első nap headlinere a Trainspotting emlékezetes trekkjét szerző Underworld, másnap meg az átrendeződött és robotként tovább élő Kraftwerk jön Zamárdiba, a zenekar nemrég vált meg egyik (és utolsó) alapító tagjától, Florian Schneidertől, de ettől még mindig az elektronikus zene alapítói közé tartoznak. A putypuruttyos Orbital azt ígéri, nagy show-t prezentál nekünk fennállásának 20. évfordulójának alkalmából, mindez a nagyszínpadon fog történni július 11-én este.

Underworld

A Balaton Sound fesztivál alkalmából hazánkba látogat a Nouvelle Vague zenekar, sűrűn járnak errefelé, legutóbb decemberben adtak jó hangulatú koncertet az A38 hajón. Lesz Dub Pistols és Ozomatli, Black Cherry és DJ Zinc. Tavaly itt volt a Massive Attack, idén az a híres dubzenész lép fel, akinek neve akkor jutott el a szélesebb néptömegekhez, mikor újrakeverte e zenekar egyik lemezét: Mad Professor. Fellép Jazzmatazz nevű együttese élén Guru, aki a Gang Starr tagjaként "a kilencvenes évek elején hívta fel a hip-hop körök figyelmét kímeríthetetlen rímiparos képességeire.

Kapunyitás július 9-én, csütörtökön, kapuzárás 13-án, hétfőn reggel; az elővételi árak június 12-ig érvényesek (bérlet 25 000 HUF, napi 9990 HUF), azután kicsit drágábbak lesznek a jegyek (bérlet 29 900 HUF, napi 12 000 HUF), aztán meg július 1-től az áfaemelés miatt megint eggyel drágulnak a belépők (bérlet 31 150 HUF, napi 12 500 HUF). A sajtóirodától kaptuk az infót, hogy a jegyek 80 %-a már elkelt.