Labirintusmozi, csivitbingó, ingyen könyv - rengeteg program a Múzeumok éjszakáján

Vágólapra másolva!
Már nem sokáig nyúlnak a nappalok, ezzel együtt közeledünk a hét év alatt szép hagyománnyá vált nagy múzeumi bolyongáshoz, a Múzeumok éjszakájához. Idén is bővült a vendégváró intézmények száma, most már 260 helyszínen éjszakázhatunk június 20-án. Igyekeztünk rendet vágni a programok között, ehhez segítségül hívtuk a parti-barométert, az évszámlálót és az újkiállítás-jelzőt. Praktikus útravaló vidékieknek és fővárosiaknak, ötletek, jó tanácsok, ingyen BKV, nyereményjáték.
Vágólapra másolva!

Június 20-án megbolydul az ország, és várhatóan megint közel 400 ezer ember indul el az éjszakába, hogy betérjen egy vagy több múzeumba. Mielőtt belevágnánk ajánlónkba, pár praktikus infót közzéteszünk. Például azt, hogy idén már nem alig tapadós, majd lehullós matricákkal jutunk be az intézményekbe, hanem csinos, különböző zenei fesztiválokon már nagyszerűen bevált karszalagokkal.

Áruk 1300 forint, gyermekeknek 600 forint, hat éven alul pedig nem kell fizetni. Újdonság, hogy szombat délután négy és vasárnap reggeli öt óra között ingyenesen vehetők igénybe a Budapesti Közlekedési Vállalat járatai, valamint a hat és éjjeli kettő között négy útvonalon közlekedő Múzeumjáratok is. Sőt, a MÁV is 50 százalékos kedvezményt kínál hétvégén a rendezvény látogatóinak.

Használati útmutató: az első oldalon a fiatalabbaknak, a másodikon a gyerekes családoknak gyűjtöttük össze a legjobb programokat. A harmadikon pedig a legizgalmasabb országos rendezvényeket fogtuk egybe. Ezzel a kis jellel a frissen nyíló kiállításokra hívjuk fel a figyelmet.

Neonvillódzás, mélység és rockandroll - tanácsok partiállatoknak

Esténket simán össze tudjuk állítani úgy is, hogy kiállításra egyáltalán ne kelljen elkeverednünk, legfeljebb pihenésképpen, és a Múzeumok Éjszakája inkább vándorlós koncertmaraton legyen számunkra, levezető dj-gyakorlatokkal. Ebben az esetben sem spóroljuk meg a választást: elektronikus tánczenét akarunk az arcunkba vagy ugrálós rockandrollt, tömegskát vagy zenés kempinget.

A Magyar Nemzeti Galéria gazdag programmal csalogatja a Várba az éjszakázókat, friss kiállítást nyit meg a historizáló festő, Borsos József műveiből , és két színházi előadást is befogad termeibe, de most egyelőre a koncertekről beszéljünk. Három formációt hívtak meg a szervezők a Savoyai-teraszon felállított színpadra: népszerűségük (és nem fellépésük) sorrendjében: a Pannonia Ska Orchestra, az Eat me! és a Yava érkezik a Galéria elé. A PASO fél tizenegykor kezd, Az ország legnépszerűbb ska-zenekarát valószínűleg nem kell bemutatni, KRSA és társai honosították meg hazánkban a kétezres években a jamaikai zenei hagyományok őrültebbik, bulisabbik felét, amit skának hívnak. Fél tizenegykor kezdenek.

Utánuk (éjfélkor) Kozma Orsi zenekara, az energikus és szórakoztató electropopot játszó Eat me! együttes következik. A PASO-t és Orsiékat a punkot népzenével keverő, magát folk-core zenekarnak hívó Yava zenekar vezeti föl este kilenckor. Ez utóbbi ritka furcsa kompánia: a Vágtázó Halottkémek arab szakon végzett, punkban erős egykori basszgitárosa, Mestyán Ádám és Dús Polett, a Radio Café kedves hangú és ambiciózus műsorvezetője, aki színházi múltja egyik leágazásaként Jáva szigetén tanulmányozta a gamelán zenét, zenekart alakítottak, ez a Yava.

Előtte hangulati alapozásképpen a szomszédos Budapesti Történeti Múzeumban lehet meghallgatni a The Unbending Trees zenekar koncertjét, enyhén depis downtempót játszanak, igyunk hozzá. Hatkor kezdenek, és Bocskor Bíborka is fellép velük.

(Magyar Nemzeti Galéria és Budapesti Történeti Múzeum 18.00-01.00 parti-barométer: 8,9)

FILMES PROGRAMOK


Van, aki a múzeumok közötti rohanás helyett szívesen nyugizik egy-két órát, nekik szedtük össze a Múzeum Éjszakája filmes programjait. A Ludwig Múzeumról keveset szóltunk eddig, mivel inkább a kiállítása ütős, mintsem programjai. Anton Corbijn-nak, a Depeche Mode, a U2 és egy sereg híresség fotósának július 5-ig láthatóak a munkái a Ludwigban, érdemes tehát sietni. A múzeum hatkor levetíti a kliprendező-fotós híres Control című filmjét, amelyet a Joy Division frontemberéről, Ian Curtisről készített 2007-ben. Fél kilenckor pedig az Anton Corbijnról készített holland dokumentumfilmet láthatjuk, amelyben egy csomó híres zenész beszél a fotósról: Bono, Brian Eno, Lars Ulrich, a Metallica dobosa, Johnny Depp és mások.

A Szépművészeti Múzeumban egész este festőkről készült dokumentumfilmeket, játékfilmeket láthatunk El Grecótól Picassóig.

Yann Arthus-Bertrand, a környezet irányában elkötelezett híres francia természetfotós és Luc Besson Otthonunk (Home) című közös filmjét vetítik fél tízkor a Millenárison. Szintén itt látható óránként a MOME-hallgatók animációs filmblokkja.

Rejtő Jenő életét bemutató animációs filmet láthatunk a Rejtő Jenő legendás élete című kiállításon, a Magyar Zsidó Múzeumban.

A másik lehetőség a Millenáris, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (a volt Iparművészeti Főiskola) hallgatói rendezkedtek be MOME Maraton nevű évzáró művészeti fesztiváljukkal. Tavaly az Iparművészeti Múzeumban volt a székhelyük, idén azonban nagyobb volumenű, háromnapos rendezvénnyel készültek, amiből mi most a június 20-i programokat emeljük ki, de a hétvége más napjain is érdemes lehet kikukkantani helyszínükre.

Az este nagy attrakciójának szánt Tom Noize-lemezbemutatótól ugyan mi nem vagyunk elájulva, de a magyar dance-színtér ismerői jobban el lehetnek ragadtatva. Tom Noize polgári neve Mánfai Tamás, 28 éves lesz augusztusban, VIVA TV-sztárnak számít, és három ismertebb száma van, amiket a YouTube-on is több tízezren megnéztek. Az egyik egy Depeche Mode-feldolgozás, a Strangelove, aztán a Spinning, amivel több fitnesz-rendezvényen szerepelt, most meg a legújabb, a Get A Rush, ami a hónap zenéje lett egy brit zenei kütyüs szaklapban. A MOME Maratonon My World című új albumát mutatja be, azoknak való, akik a Szigeten Armin van Buuren live actjét várják legjobban. Kilenckor kezd.

Ha félórával előbb érsz oda, a Csodák Palotája tűz- és villámshowját is elcsípheted (fél kilenctől), Tom Noize után pedig maradhatsz még egy darabig, fél tizenegykor a MOME-hallgatók legjobbjainak divatbemutatója következik, majd Hajnóczy Soma mutat be bűvész-mutatványokat. Fél tizenkettőkor a textil szakos hallgatók és a Kortárstánc Főiskola mutat be közös performanszot, éjfélkor levegőakrobaták ugrálnak, de ha ezek mind nem annyira izgattak föl, akkor inkább azt tanácsoljuk, inkább pénteken és/vagy vasárnap keresd föl a MOMÉ-sokat a Millenárisban, ugyanis kiállítások, izgalmas programok ekkor is vannak, sőt.

SZÍNHÁZI PROGRAMOK


A Magyar Nemzeti Galéria kiadós színházi estet kanyarít az éjszakába, aki utazgatni nem szeret, itt le is táborozhat. Hét órakor a Bárka Színház stúdiósai mutatják be zenés vizsgaelőadásukat Girlspell címmel, este kilenckor pedig az Új Színház Grönholm-módszer című bizarr és modern darabját láthatjuk a Kőtárban.

A csupa tehetséges fiatalból álló HOPPart társulat június 20-án két előadást is vállalt, este kilenckor a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendhagyó tárlatvezetést hajtanak végre, tizenegykor pedig a KÉK estjén átélős performanszt láthatunk tőlük.

A Millenárison kortárstánc-előadást láthatunk éjfél előtt fél órával, az etűd a tavaszt, az újjászületést, termékenységet, szerelmet kívánja felidézni.

Ha komolyabb színházi élményre vágyunk, a Kiscelli Múzeumba menjünk, a III. kerületbe, és horgonyozzunk is le ott. Az egész este a komolyzene jegyében telik, tizenegykor Giacomo Puccini Gianni Schicchi című operáját végzős zeneakadémiai hallgatók adják elő, éjfélkor pedig a különös énekesnő, Ágens mutatja be Deus tardat - Isten késik című darabját.

(Tipp: a péntek este különösen jól hangzik, nyolctól éjfélig nonstop mennek a hallgatók animációs filmjei, a Zságer-testvérek megvillantják tréfás-elektronikus oldalukat a Demon Superior-koncerten, a divatbemutatóból sem maradunk ki, és még Soma bűvész is fellép; vasárnap meg MOME Market, vagyis bevásárolhatunk jópofa design-cuccokból.)

Békésebb parti-arcok kezdhetik a Millenárison az éjszakát, fél hétkor ugyanis Ferenczi György szájharmonikás és a Rackajam bizonyítja, hogy Petőfi rockandroll-arc volt. A már több éve sikerrel futó Hangzó Helikon projektben régi költőket dolgoznak fel zenés formában mai zenekarok, Petőfi életművéhez az ország örök herflise nyúlt hozzá, kreatív módon. A hangzóanyag élő bemutatása performansz jelleget ölt, honleányok csatlakoznak a zenészekhez, és vetítés is lesz. Biedermeier mazsorett, mondják az alkotók.

(Millenáris 18.30-01.00 parti-barométer: 6,2)

A Petőfi Irodalmi Múzeumban tavaly olyan estet rittyentett a kecses Hámori Gabriella színművésznő, kollégája, Kamarás Iván és a pécsi 30Y, hogy utólag híre kélt a városban, erről persze lemaradtunk, viszont az idei fellépők meg annyira nem verik ki a biztosítékot, Krusovszky Dénes költő és a Kaukázus zenekar fog most együttműködni, a koncert fél hétkor kezdődik. Lesz utána Berzsenyi-felolvasószínház, irodalmi paródiest, menüett-oktatás, Esterházy Péter pedig személyesen fog felolvasni műveiből (lásd oldalt).

(Petőfi Irodalmi Múzeum 18.30-01.00 parti-barométer: 3,7)

A Szépművészeti Múzeum gazdag programjába is beékelődik egy koncert, fél tizenegykor kezd a honi indie-színtér egyik legjobb zenekara, a Jacked, arra is el lehet vetődni.

(Szépművészeti Múzeum 22.30-24.00 parti-barométer: 7,1)

IRODALMI PROGRAMOK


Nem meglepő, hogy főleg a Petőfi Irodalmi Múzeum programjai között találunk érdekesebb irodalmi témájú eseményeket; az intézményről jó tudni, hogy 2009-ben elnyerte az év legjobb múzeuma díjat. Most paródiaestet szerveznek kilenctől, ahol Szabó T. Anna, Lackfi János, Szálinger Balázs és Kiss Judit Ágnes olvassák fel stílusparódiáikat. Fél tizenegytől pedig Esterházy Péterrel találkozhatunk, aki műveiből olvas fel Vázsonyi János szaxofonjátéka közben.

A Fiumei úti temetőben érdekes programok várják a látogatókat, ezek egyike a Fekete rúzs című zenés irodalmi est, ahol a Holdvilág Kamaraszínház fiatal művészei Faludy György, Kosztolányi Dezső vagy Pilinszky János alkotásaival idézik fel a kávéházak hangulatát.

Az Elektrotechnikai Múzeum is olyan helyszín, ahol sok minden történik (gyerekprogramok délután, neonkiállítás, rendhagyó fizikaórák), de most mi csak egyet emelünk ki itt: a csudaszép zenét játszó Sadant ad koncertet a Kazinczy utcában este tizenegy órakor. Sok elfoglaltságuk miatt ritkán lehet őket elcsípni valahol, ezért a mostani alkalom erősen ajánlott. Amit tudni kell róluk: különböző társművészetekből érkező, tehetséges emberek találkoznak itt (például a gyönyörű színésznő Pető Kata, aki néhány számban franciául énekel, az utánozhatatlanul vicces Keresztes Tamás a Katona József Színházból, Balázs Elemér triójában játszó Lamm Dávid, valamint a formáció agya, Peter Kunert, aki rengeteg színháznak írt már zenét), és együtt nagyon furcsa, ködös, borús triphopos zenét csinálnak.

(Elektrotechnikai Múzeum 23.00-01.00 parti-barométer: 5,9)

A Zwack Unicum látogatóközpontjában is lesz jó néhány érdekes koncert, például Kerekes Band (fél nyolc), Fábián Juli (szép szőke dzsesszénekesnő, kilenckor kezd), Zuboly (fél tizenegy). Ha valaki a IX. kerületi Dandár utca környékén tartózkodik (például a Ludwigba jövet-menet), térjen be, de jó tudni, hogy ezek a zenészek máskor is fel szoktak lépni.

(Zwack Unicum 19.30-24.00 parti-barométer: 8,7, a Zuboly és az elfogyasztott unicum miatt)

Nem kifejezetten koncert, amit ajánlunk, de valamennyit énekelnek benne, és még mókás is, ezt sem minden koncerttől várhatjuk. Az előadásban hat fiatal színész - köztük az Örkény Színház és a TÁP társulatának karizmatikus félnótás-figurája, Máthé Zsolt, illetve az Intim fejlövés szexis Lolitája, Földes Eszter - a tömegkultúra egy fontos alapkövét, az amerikai Jóbarátok című sorozatot dolgozzák fel operai formában, első lépésként az emlékezetes első epizód első öt percét adják elő recitativóban. Mindez stílszerűen a földalatti Opera megállójában lesz, az este folyamán két alkalommal, hétkor és kilenckor.

DIVATPROGRAMOK


Divatbemutatóból lesz sok, a látványos attrakció több intézmény programját színesíti. Talán a legnagyobb, legérdekesebb közülük a MOME Best divatshow, a divattervező-hallgatók bemutatója a Millenárison, amit kétszer is láthatunk az este folyamán, nyolckor és fél tizenegykor.

A másik divatbemutatón, ami még érdekes lehet, a KREA művészeti iskola idén diplomázó diákjai vonultatják fel kreálmányaikat, összesen 99 ruhát. Ez fél tízkor kezdődik a Szépművészeti Múzeumban, de a divatfotók és videók egész este folyamán megtekinthetők lesznek a Barokk terem kivetítőjén.

A Magyar Nemzeti Galéria hulladékanyagokból készült nagy és kisestélyiket állít ki, fél kilenckor és fél tizenegykor pedig Maruca ruhakölteményei vonulnak el a kifutón.

Most két iszonyú divatos helyszín következik ajánlónkban, az egyik a Kortárs Építészeti Központ, ami már tavaly ilyenkor is az egyik legtrendibb úti cél volt (mi elszalasztottuk, hogy megnézzük az éjszakai Budapestet a magasból), most éppen a városligeti Kertem mögötti Novus iskola épületében rendezkednek be erre az éjszakára; a másik pedig a Műcsarnok, ahol új kiállítás nyílik, megint lesz Káosz Kemping, és a sorban állóknak személyesen Petrányi Zsolt igazgató úr fog dj-zni.

Nézzük sorban. A Káosz Kemping nevű, független filmesekre épülő formáció (Szolnoki József, Szilágyi Kornél, Csáki László stb.) fantasztikus zenés mozilabirintust rendez be a Műcsarnok régen használt hátsó teraszán és parkjában. A projekt nem új, 2000-ben készítettek először ilyesmit, de mindig frissül az installáció. A labirintust fellógatott lepedők és tüllvásznak alkotják, amelyekre bolhapiacokon, archív gyűjteményekben "talált" mozgókép-tekercseket vetítenek körülbelül 30-40 szuper 8-as és 16 mm-es vetítővel. Szovjet oktatófilm, családi VHS, Donald kacsa-rajzfilm, filmhíradók, ötvenes évekbeli amerikai horrorfilm kockái és különböző effektek villódznak a lepleken, a háttérben meg dj-k ügyködnek. A labirintus tízkor nyílik meg, és kettőig várja a sétálókat. Őrjöngve táncolni itt senki nem fog, a parti-faktor elhanyagolható, de chill-outra kiváló.

http://www.youtube.com/v/skFmbvCy0bM&hl=en&fs=1&


Előtte-utána megnézhetjük a Műcsarnok frissen nyíló Pillanatképek című médiaművészeti kiállítását , amely felvonultat egy csomó izgalmas kortárs művet, amelyek a látás változásaival és a világ képi természetével foglalkoznak. A kiállításhoz kapcsolódva performanszt láthatunk a Műcsarnok épülete előtt, Bölcskey Miklós egy hatalmas fekete sátrat alakít ki a résztvevők segítségével, és ide vetít mindenféle képet, amiket fényképezőgéppel meg is lehet örökíteni. Ez hattól este kilencig tart, de beljebb is találunk látványos programokat, kortárs képzőművészek viccelődnek a Pillanatképek-en látható művekkel, funkot és breakbeatet játszik Petrányi Zsolt, a zeneszobában meg experimentális zenés improvizáció zajik.

(Műcsarnok 18.00-02.00 parti-barométer: 7,5)

A harmadik születésnapját ünneplő Kortárs Építészeti Központ most a Városligetben, az Olof Palme sétány 3. szám alatt tartja programjait, amelyek megint formabontóak és fiatalosak lesznek, ráadásul éjféltől itt zenél Palotai, mi kell még. Természetesen sok városfejlesztéssel, urbanisztikával kapcsolatos program lesz, például ezen az estén rendezik meg a tizenharmadik Pecha Kucha Nightot (Locsi-fecsi est, vagyis felpörgetett előadás-sorozat: minden előadó húsz képet mutat, és mindegyikről húsz másodpercet beszél, jellemzően japánok találták ki), dokumentumfilmet vetítenek a híres londoni Uborka irodaház építéséről, és lesz kerekasztal-okoskodás.

Az este egyik érdekes attrakciója David Moises görkoris motorja, amit az arrajárók is kipróbálhatnak fél tizenegykor, ha hoznak magukkal görkorcsolyát. A fiatal osztrák művész mindenféle motoros kütyüt eszkábál össze, ez a munkája arra való, hogy megmutassa, mennyi pontosan egy lóerő. A pontosan ennyivel húzó motoros eszközt a lábunk közé vehetjük, és húzathatjuk magunkat vele.

Este hétkor vetítik Andy Warhol Empire című némafilmjét, amely eredetileg 485 percben mutatta egyetlenegy beállításból New York emblematikus épületét, az Empire State Buildinget (ma már egyórásra húzták össze a művet), és amelyet az Uramichi nevű japán zenekar és magyar kollégák experimentális zenei kíséretében láthatunk, amely során rádiós szignálokat, szintiprüntyögést és egyéb pszichedelikus hatású hangmintákat pakolnak egymásra a zenészek.

Góg Emese installációja legalább olyan érdekesen hangzik, mint a műcsarnokos Káosz Kemping, itt a kertben ruhaszárító-kötélre felaggatott fehér pólókra, törülközőkre, lepedőkre kivetített családi fényképeket láthatunk. Fellép még a Rögtönzések színháza (fél hét), és ijesztgetős-átélős performanszot mutat be a HOPPart társulat (tizenegy), miattuk is érdemes lehet errefelé járni.

(Kortárs Építészeti Központ 14.00-04.00 parti-barométer: 9,2 - Palotai miatt)

Még néhány ötlet:

- Olajlámpás bolyongás a Budavári Labirintusban

- Éjszakai fáklyás ejtőernyős bemutató a Repülőgép Emlékpark feletti légtérben

- Borséta a Pincemúzeum kanyargó folyosóin, a Várhegy gyomrában

- Gazdasági szimulációs játék a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjában, a Szabadság téren

- Éjszakai vonatozás a gyermekvasúton

-Látogatás a Sziklakórházban, ami a II. világháborúban (és kicsit utána is) titkos katonai kórház és atombunker volt, és nemrégiben megnyílt a nagyközönség előtt.

- Hogyan szerezz könyvet ingyen? Menj a Ludwig Múzeumba, ahol mindenkinek osztogatják. Az Aki kapja, marja nevű könyvajándékozási akció azoknak szól, akik a Ludwigban veszik a jegyüket. (Figyelem, Cartier-Bresson albumot is lehet szerezni.)

- Fél nyolckor és fél tízkor éjszakai vezetés indul a Várban, a Habsburg nádori kriptába

- A Király utcai templom mellett áll a Tűzraktér, ide is érdemes elnézni: délután háromtól sötétedésig camera obscura lyukkamerát készíthetünk, kilenckor pedig Szirtes András százéves kamerájával leforgatott, ódon kézikurblis vetítőgéppel mutatja be némafilmjeit, gramofonos zenei kísérettel. Utána a Fúzió rádió Klotild és Matild tánti tűsarkúja című rádióműsora ihlette est következik, dzsessz, tangó, szving, foxtrott, mambó, chachacha, slowfox, dixie és valcer hajnalig.

- Museum Mass - Múzeumok éjszakája két keréken: az Országos Széchényi Könyvtár szervezi, de mivel bringás program, több múzeumot érint, egész pontosan négy biciklibarát intézményt (OSZK, Nemzeti Galéria, Néprajzi, Mezőgazdasági), a www.criticalmass.hu oldalon megtalálod az útvonalat. A túra résztvevőit sorbanállás nélkül beengedik, külön vezetőt kapnak, a Néprajziban ajándékkal is kedveskednek nekik, az OSZK-ban pedig Roskó Gábor grafikus rajzolja őket körbe.

- Sörtúra a Szépművészetiben