Wynton Marsalis először Budapesten

Vágólapra másolva!
Először és talán utoljára jár Magyarországon a trombitás Wynton Marsalis és zenekara, a nagy hírű New York-i Lincoln Center bigbandje. A szaxofonos Branford öccse július 26-án ad koncertet a Kongresszusi Központban. Játssz velünk, és nyerj rá jegyet!
Vágólapra másolva!

Wynton Marsalist szokás az egyik legfontosabb és legtechnikusabb kortárs dzsessztrombitásnak tekinteni, a nevéhez fűződő Lincoln Center Jazz Orchestra pedig fontos szerepet játszik New York dzsesszéletében. Az eredeti tervek szerint július 22-én lépett volna fel Budapesten, de közbejött egy sürgős spanyolországi lemezfelvétel, így július 26-ra módosult a dátum.

"Most vannak nálunk először, de valószínűleg nem jönnek többet" - mondja borúlátóan a koncert egyik szervezője, aki azt is elmeséli, több ilyen alkalom nem lesz, hogy a Lincoln Center művészeti központ fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából az Egyesült Államok állja a zenekar születésnapi turnéjának utazási költségeit.

Wynton Marsalis zenészként és a Lincoln Center zenei igazgatójaként is az amerikai dzsesszélet meghatározó figurája, de merev nézetei sokakban keltettek visszatetszést. Konzervativizmusa miatt Wynton Marsalist a dzsessztársadalom Ronald Reaganjének is nevezték már (nem tartja dzsessznek a fúziós vagy kísérleti dzsesszirányzatokat). Mások Miles Davis zenei örökségének hű őrzőjét tisztelik benne. "Csak annyit szeretnék elérni, hogy a muzsikámat hallgató emberek valami olyasmit érezzenek, mint én, amikor John Coltrane-t hallgatom" - nyilatkozta ő maga.

Igaz, hogy Wynton Marsalis a dzsessz hagyományosabb, inkább a komolyzenéhez közelítő felfogását képviseli, de a mostani ünnepi műsor egészen biztosan nem keményvonalas bebopból fog állni. A szervezők szerint a zenekar igazi New Orleans-i show-val készül.

A Marsalis-családban hagyomány a profizmus és a Grammy-díjak gyűjtögetése, Wyntonnak kilenc van belőle. Bátyja a szintén Grammy-díjas szaxofonos, Brandon Marsalis, öccsei közül Jason kiváló dobos, és ott a harsonás-producer Delfeayo is. Apja, a zongorista Ellis Marsalis igazgató volt a leghíresebb New Orleans-i zeneiskolában. Ezzel a családi örökséggel nem csoda, ha Wynton a híres Julliardben tanult, majd húszévesen Herbie Hancockkal játszott. 1997-ben ő lett az első dzsessz-zenész, aki a zenei Pulitzer-díjat elnyerte, Blood on the Fields című oratóriumáért. 2004-ben alakult meg a Lincoln Center zenei részlege, ennek lett vezetője Wynton Marsalis.

Wynton Marsalis & Lincoln Jazz Orchestra - 2009. július 26. 20.30., Budapesti Kongresszusi Központ (XII., Jagelló utca 1-3.) Jegyár: 8900-18900 Ft