Az Anti Fitness Klubtól a Zanzibárig: Magyar Dal Napja

Vágólapra másolva!
Megvalósult Presser Pici álma, méghozzá grandiózus méretekben, idén már a Sziget fesztiváltól függetlenül szervezik a Magyar Dal Napját, huszonkét helyszínnel és száz produkcióval, vidéken is, Budapesten meg főleg. Majdnem mindenki fellép, aki él, mozog, gitározik vagy énekel.
Vágólapra másolva!

Szeptember 13-án másodszorra rendezik meg a Magyar Dal Napját, immár a Sziget fesztiváltól teljesen függetlenül, önálló fesztiválként. A tervek szerint ezentúl szeptember második vasárnapját minden évben a magyar dalkincsnek fogjuk szentelni, de nézzük egyelőre ezt az évet. Vasárnap tíz vidéki városban (Győr, Miskolc, Kecskemét, Várpalota, Eger, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Komárom, Tata, Dunaújváros) és Budapesten lesznek koncertek, körülbelül száz. Az akcióban résztvevő zenekarok listáját elnézve nekünk erős hiányérzetünk van, sok a mainstream, kevés a fiatalos rockandroll. Tanulság: ne ebből az egy napból próbáljunk képet alkotni hazánk könnyűzenei életéről. Kedvcsinálóul azért felsorolunk pár előadót, messze nem az összeset, tájékozódás gyanánt listánk még jól jöhet.

Alapkoncepció, hogy minden helyszínhez egy adott zenei stílust passzintottak a szervezők, illetve hogy a programok ingyenesek. Ez alól természetesen vannak kivételek. Budapesten a két fő helyszín a Gödör Klub és a Zöld Pardon, jelképes belépőt mindkét helyen kell fizetni (300 Ft).

Bízvást mondhatjuk, a legjobb program a Gödöré (mármint a a fővárosban), mi ide vennénk be magunkat. Itt körülbelül déltől zene szól, tizennégy órán át folyamatosan váltják egymást - a hely szelleméhez hűen - az alternatív előadók, a teljesség igény nélkül: a Cabaret Medrano, amit imádunk, mert vicces Cseh Tamás-os kabarézenét játszik, a Hangmás, aminek azért kell örülni, mert más jóféle hazai indie ma már nem lesz, Nemjuci, Kiss Erzsi, Rutkai Bori és Péterfy Bori, mert kellenek a jó csajok a színpadra, a Kaukázus NEM jön, helyette Bíborka lesz és Magashegyi Underground, és fellép még Másik János, Balaton, ef. Zámbó Happy Dead Band. Müller Péter ide is elhozza Joy Divison projektjét. Hiányérzet: Erik Sumo Band, Moog, Jacked, EZ Basic.

A Zöld Pardonban az Irie Maffiának, a Heaven Street Sevennek és a PUF-nak lehet örülni. Fellépnek még olyan népszerű zenekarok, mint a Zanzibár, a Belmondo és a Hooligans, meg Jamie Winchester, az Animal Cannibals és Palcsó Tamás is. Hiányérzet: ha már, akkor hol a Magna Cum Laude??? De komolyan.

Rossz hír: A Kispálért és a PASO-ért el kell utazni Komáromba, a Belgáért Miskolcra, a Quimbyért meg Dunaújvárosba. Jó hír: most negyvenen felülieknek is érdemes lehet elmenni a Zöld Pardonba, Bródy János fellép itt.

PASO | Fotó: Karip Timi

Művészetek Palotája előtt dzsessznapot tartanak, egy sereg csodaszép és csoda tehetséges énekesnő vonul fel itt is, és a hihetetlen hangú Berki Tamást is meg lehet itt hallgatni. Hiányérzet: hol van Harcsa Veronika? És a Budapest Bár?

A Vígszínházban este különböző musicalekből hallhatunk dalokat olyan karizmatikus előadóktól, mint Bródy János, Dés László, Eszenyi Enikő, Halász Judit, Geszti Péter és Kern András. Belépő van, de a Magyar Televízió közvetíti. Hiányérzet: milyen jó lenne, ha a Krétakör Tánczenekar délután fellépne a Víg lépcsőjén a Katona színészeinek dalárdájával és más színházak énekes különítményével karöltve.

Óbudán két helyszín is lesz: a Kobuci kertben blues-előadók lépnek fel (Török Ádám, Takáts Tamás), a Fő téren meg a fővárosi világzenei helyszínnek örülhetünk: Kaláka, Ferenczi György és a Rackajam, Maszkura és a Tücsökraj, Csík Zenekar, Makám. Az igazi nagy világzenei maraton azonban Kecskeméten lesz a Kerekes Banddel, Naprával, Besh o Drommal, Szalóki Ágival, kár hogy ők nem lesznek Budapesten.

Kerekes Band | Fotó: Karip Timi

A Klub rádió parkolójában meglepően jó a program, csupa csinos énekesnőt lehet itt meghallgatni, Palya Beát, Bíró Esztert, Váczi Esztert. A Feneketlen tóhoz a gyerekeket várják, Kardos-Horváth például azt ígéri, gyerekdalokat fog énekelni az Óperentzia együttessel. Egy kicsit arrébb, a Budai Parkszínpad előtt retró-maraton zajlik.

A Hungexpón megasztárosok zárják a BNV-t, no meg Király Viktor, akit mostanában többször lehet látni a televízióban, a reklámblokkban.

Vidékre is kukkantsunk be: Kecskeméten világzenei koncertek lesznek, már említettük is, irigylésre méltó kínálattal ráadásul. Győrött folkszínpadot állítanak fel, fellép a Muzsikás, Sebestyén Márta és Sebő Együttes, ezért is érdemes lehet autózni egyet. A komáromi erődben és a dunaújvárosi főtéren is lesznek programok, az előbbi helyszínen fizetni kell, de ugye itt ad koncertet a Kispál és a Borz, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, no meg Zséda is.

A részvétel a legtöbb koncerten ingyenes, a kivételeket fentebb jeleztük. Aki otthon marad, az m1-en tud belekóstolni a hangulatba, a Magyar Televízió egész napos műsorfolyammal készül az eseményre.