Színészsimogató, bábdiszkó és versautomata: színházak az utcán

Vágólapra másolva!
Kirándulás ismeretlen épületekbe és alagutakba, távirányításos kishajók a Kopaszi-gáton, biciklizés a belváros közepén - ezen a hétvégén sok program közül lehet választani, de hogy még inkább zavarba hozzunk mindenkit, javaslunk még egyet. Tavaly először rendezett a Merlin Színház színházi fesztivált az autómentes nap programjaihoz kapcsolódva szeptember utolsó előtti hétvégéjére. Most újra ezt teszi, bár szerényebb körülmények között: két és fél nap helyett csak egy, a szombati áll rendelkezésünkre a színházi korzózáshoz a lezárt Andrássy úton.
Vágólapra másolva!

dén is fesztivállal nyitják meg az új évadot az Andrássy útra kitelepült színházak. Bár ezúttal két és fél nap helyett csak egy napig tart a korzó, programokból alig van kevesebb. Találkozhatunk Casanovával, látványos fizikai kísérleteket nézhetünk, simogathatjuk Carlos-t, a lámát, pingpongozhatunk Gáspár Sándorral, és nézhetünk vécékefe-bábokat. Reggel tíztől este tízig lehet lődörögni a színházi korzón. Elég csak végigsétálni, hogy megtudjuk, milyen új bemutatókkal várnak bennünket a következő évadban. A két külön színpadon a produkciókkal közelebbről megismerkedhetünk, a színházak standjainál jegyet is vásárolhatunk.

Délelőtt főleg gyerekeknek szóló produkciókkal találkozunk: az Operaház előtt álló nagyszínpadhoz érdemes már reggel tíz órakor kimenni, a Kolibri Színház Gyermekjátékok című zenés-táncos előadását láthatjuk Bozsik Yvette rendezésében. A darab id. Pieter Brueghel festménye alapján régi gyerekjátékokat elevenít fel a lovacskázástól kezdve a karikázásig. Utána átsétálhatunk a Liszt Ferenc térhez, ahol az alternatív társulatok színpada áll, itt Kamilla bohóc tanít tréfás illemtant a gyerekeknek. Fél tizenegy után tíz perccel kezdődik a Figurina Társulat előadása, amiben mindenféle háztartási tárggyal játszanak el népszerű meséket: zöldségekkel, habverővel.

Ugyanekkor a nagyszínpadon a Szezám utca bábjai munkát keresnek a lebukkant Avenue Q környékén, köztük olyan remek karakterek mint például az internetpornó-függő Kuki Mumus és a bájos napközis tanárnő, Kate. A Centrál Színház a Mi utcánk - Avenue Q című musicale a sikeres Broadway-produkció alapján született, az előző évadban mutatták be, de aki még nem látta, kukkantson bele most az Andrássy úton.

Még három előadásba lehet belenézni a nagyszínpadon, de az már este lesz, és mindkettőt felnőtteknek ajánljuk: az egyik a Bárka Színház Piaf Piaf című zenés darabja, ami Edit Piaf életét és szerelmét mutatja be (ez nyolckor kezdődik), a Vámpírok Bálja pedig Roman Polanski filmjének musical-változata (kilenckor). Fél hétkor kezdődik a Vígszínház műsora: Kútvölgyi Erzsébet, Kovács Patrícia, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara és mások A nő vágya című radikális musicalből énekelnek dalokat.

Forrás: [origo]

Az Andrássy úttól egy kőhajításnyira lévő Új Színház szokás szerint épülete előtt rendezi meg évadnyitó napját, ahol most is lesz színészsimogató, smink-készítés, és itt lehet ismerkedni a színház által örökbefogadott alpakáájával, aki Carlos névre hallgat, és olyan, mintha láma lenne, de finomabb a szőre. Lehet pingpongozni Gáspár Sándorral, fotózkodni Takács Katival, de akár örökbe is fogadhatsz színészeket. Annyi program lesz itt, hogy alig győzzük sorolni, de ami még nagyon érdekes, az az ötkor kezdődő divatbemutató, és Galkó Balázs egész nap tartó versautomatája: a színész kérésre verset mond. Két előadásba is bele lehet nézni, egy Molnár Ferenc-darabba, amit Szinetár Miklós rendez, illetve Steinbeck Édentől keletre című regényéből készült drámába, ami ugyan még csak az összeolvasásás stádiumában tart, mégis érdekes: Spiró György is eljön a próbára.

A legtöbb kőszínház koncerttel készül, mi ebből az Örkény Színház háromnegyed kettőkor kezdődő műsorát ajánljuk nagyon, a társulat izgága és örökmozgó tagja, Máthé Zsolt szervezi, ezért abból rossz nem sülhet ki, főleg ha a színház olyan sugárzó színésznő is felbukkannak, mint Hámori Gabriella vagy éppen Takács Nóra Diána. A Radnóti Színház művészei, Kováts Adél és Marjai Virág az orosz kocsmadalokat előadó Vodku zenekarral lép fel este háromnegyed kilenckor.

Mi azt tanácsoljuk, ha dél és este nyolc között mész, az alternatívok színpadánál telepedj le. Itt egymást váltják a jobbnál jobb produkciók, és most a kisebb társulatokkal is megismerkedhetsz. Ami szerintünk kihagyhatatlan, az a Szkéné Színház Rejtő Jenő-adaptációja: A tizennégy karátos autó tavaly decemberben debütált, "ál-kortárs operarészlet, melyben Vanek úr elnyeri identitástudatát egy csipetnyi török folklór kíséretében"- mutatja be a színlap.

FotA3: SzkA!rossy Zsuzsa

Négykor Ágens mutat be aktuálpolitikai minidrámát, utána kerül színpadra a méltán népszerű, fiatal improvizációs társulat, a Momentán. Ha még nem jártál Rögv-est-en, most nézd meg őket azonnal. Hat után tíz perccel a cirkusz világát abszurd színházzal ötvöző Hólyagcirkusz Társulat mutatkozik be, utánuk pedig a Debreceni Alternatív Színházi Szemle egyik díjazottja lép fel meglepetés-előadáson.

Lesz még mozgásszínház és árnyjáték, fellép Gergye Krisztián, a Nemzeti Színház fiatal koreográfusa és a Tünet Együttes, ami képes a kortárs táncot a mindennapi élethez közelíteni. Este háromnegyed kilenckor bábdiszkó zárja a fesztivált: a Hypnosis Bábszínház előadásában az újiskolás bábjáték, a giccses zenei show és szemet szúró video-vetítés találkozik.