Gyantahuszártól az emlékbajuszig: ünnepi programok és minden más

Vágólapra másolva!
Műgyanta huszárok állomásoznak a fővárosban, Petőfi Sándor-emlékbajusz kerestetik, hivatalosan kinyit a West-Balkán, a Bëlga pedig lemezbemutató koncertjén egyesíti a politikai nézeteket. Kevesebbet költ az állam a március 15-i ünnepségekre, de nem baj, mert úgyis vacak idő lesz. Beveszünk egy egészet, és szétpolitizálunk.*
Vágólapra másolva!

Idén a tavalyinál 30 millió Ft-tal kevesebb összegből, vagyis összesen bruttó 185 millió Ft-ból szervezett március 15-i emlékünnepséget az állam. A Művészetek Palotájában tartott szokásos esti gálaműsor elmarad, családi és gyermekprogramokból viszont nem lesz kevesebb, mint az eddigi években. A szokásos huszárprogramok többsége viszont szabadtéri, aminek az időjárás nem kimondottan kedvez. Hétvégén állítólag kicsit kisüt a nap.

Gyerekekkel

"Közös tavaszunk" - ezt a címet kapta idén a márciusi 15-i állami rendezvénysorozat. A két fő látványosság a fővárosban szétszórt huszárcsapat és a Nemzeti Múzeumra vetített fényfestmény lesz. A huszárok műgyantából készültek, és Budapest kiemelt helyszínein álldogálva azt a 18 huszárezredet jelképezik, amely részt vett a 48-49-es szabadságharcban.

A 18 életnagyságú szobor mindegyike ezredének egyenruháját viseli, megalkotásukban a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértői voltak a szobrászművészek segítségére. A szobrok talapzatán rövid szöveg foglalja össze az adott huszárezred történetét. A köztéri kiállítás március 9-19. között látható Budapest kilenc helyszínén (Batthyány tér, Blaha Lujza tér, Deák Ferenc tér, Ferenciek tere, Lánchíd pesti hídfő, Moszkva tér, Móricz Zsigmond körtér, Múzeumkert, Nyugati tér).

Két alkalommal lesz fényfestés a Múzeum körúton: március 13-án, szombaton főpróbát tartanak, vasárnap este már élesben vetítenek animált lovas huszárokat és lobogó zászlókat a Nemzeti Múzeum homlokzatára. Nálunk még sohasem alkalmazott technológiát vetnek be a háromdimenziós hatás eléréséért. Kezdés mindkét nap sötétedéstől.

A múzeum lépcsőin zajló március 15-i színházi előadásban szerepel Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Egyházi Géza, valamint kétszáz táncos és hagyományőrző huszár, az előadást délelőtt fél tizenegykor élőben közvetíti a televízió.

CSÁKÓ

A történelmi játszóházak a március 15-i rendezvények elmaradhatatlan kellékei, idén is válogathatunk, szabad téren vagy fedett helyszínen készítsen-e a gyerek csákót. A Nemzeti Múzeum kertjében rendezett játszóház idei újdonsága a filmforgatás: a gyerekek korabeli jelmezekbe öltözve játszhatják el és örökíthetik meg filmkockákon a forradalom eseményeit (március 9. és 14. között). Március 14-én a múzeum saját foglalkozást is rendez, az 1100 Ft-ba kerül.

Forrás: MTI

A Millenárison március 13-án Szalóki Ági népdalokat és megzenésített verseket énekel Gingalló című új lemezéről, előtte a kézműves műhelyben kokárdát és zászlót készíthetnek a gyerekek (700 Ft). Az államilag szervezett gyermekprogramok március 15-én a Lánchíd környékén folytatódnak, most is felállítják a huszártábort a Roosevelt téren, a Lánchidat lezárják az autós forgalom elől, és történelmi "idegenvezetők" beszélnek Széchenyi Istvánról.


Fázósaknak

A hétvégén az országban valaha rendezett legnagyobb legókiállítás nyílik meg a Duna Plázában. Embernagyságú Star Wars-szereplőket, két és fél méteres Einstein-szobrot és a gyűjtők számára érdekes figurákat is bemutatnak. Természetesen játszani is lehet, délelőtt tíz órától hétköznap este hétig, hétvégén este hat óráig bárki bármit építhet. A kisebbeket Duplo-játszóházzal várják, a nagyobbak távirányítós autókat és játékkonzolokat is kipróbálhatnak. A Lego Fesztivál március 12-én kezdődik, és március 28-ig tart, minden program ingyenes.

A ma kulturális központként működő, gyönyörűszép fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban március 14-én, vasárnap délután gyermekprogramot szerveznek, téma a régi idők iskolája. A belépő 700 Ft, de ezért hagyományos, francia iskolai gyerekuzsonna is jár.

Forrás: Kastelyok-utazas.hu

Bár még három hetünk van a húsvétig, a Mezőgazdasági Múzeumban ezen a hétvégén nyílik a hagyományos tavaszköszöntő húsvéti kiállítás, amely a húsvéti ünnepkör hagyományát mutatja be a gyerekeknek, interaktív kiállítási eszközök segítségével.

Sál, sapka

Verőfényes tavaszi idő nem lesz, de aki már nagyon vágyik egy kis friss levegőt szívni, annak ajánljuk, kiránduljon el az Alcsúti Arborétumba vagy a veresegyházi Medveotthonba. Az arborétum a fővárostól 40 kilométerre fekszik, és híres két hektáron elterülő, egybefüggő hóvirágmezejéről, amely, ha szerencsénk van, addigra már nem a hótakarótól fog fehérleni. A medvefarmon március 14-én, vasárnap medveébresztő családi napot rendeznek.

Szeged mellett, a határtól nem messze fekszik az ásotthalmi Csodarét, tele védett növényfajokkal. 1992-ben nyilvánították országos jelentőségű természetvédelmi területté. Most nyílik ott az egyik ritka virág, az egyhajúvirág (más néven: tavaszkikerics, képünkön). A Kiskunsági Nemzeti Park március 13-án vezetéses virágtúrát indít a rétre.

Szintén szombaton indulnak a Bakonyban a tőzike nyomába a harmadszorra megrendezett tőzike- és hóvirág-látogató túrán.

Március 14-én, vasárnap pedig Aggtelekre indulhatnak a vállalkozó kedvűek, játékos családi tájékozódási túrát szerveznek az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai a Baradla-barlang környékén.

Március 15-én, hétfőn rendezik meg a hagyományos tavaszi túrát, amely a gyermekvasút állomásait érintve halad végig a budai erdőkön. Nyolc és tíz között van a rajt a Széchényi-hegyen, a teljes táv 20 kilométer, de bármikor rá lehet ülni a vasútra, és visszavonatozni a kiinduló állomásra. Ezen a napon közlekedni fog a gőzvontatású nosztalgiavonat is.

Buli, a nép nevében

A fővárosban régóta hiánycikk a közösségi felhasználású pingpongasztal, kölcsönözhető ütőkkel, labdákkal. Ezt - illetve a művészet és a sport rokonságát - ismerte fel a Boulevardésbrezsnyev Galéria, és szervezett társadalmi akciót e témában. Előzetes bejelentkezés után ([email protected]) sportcipőben lehet megjelenni a helyszínen (VI., Király u. 46.), ütő és labda rendelkezésre áll. A feladat: pingpongozni. Az akció március végéig tart, érdemes kihasználni.

Ami az ünnepi hétvége táncosabbik-vidámabbik részét illeti, el leszünk kényeztetve. Hatalmas bulik várhatók, például a Bëlga a nemzeti ünnephez igazodva, március 12-én, pénteken mutatja be a Gödör Klubban nagy várakozásokkal övezett új lemezét. Ez a tavaszra ígért négy album közül az első, amely az előző, Zigilemez című után három évvel jelenik meg, és mai politikai-közéleti közhelyeket tartalmaz megzenésített formában, töményen.

Hivatalos megnyitó-hétvégéjét tartja március 12-én és 13-án Budapest új szuperklubja, a Skála Metró belülről átalakított épületébe költöző West-Balkán. A Grand Opening elnevezésű kétestés rendezvény különlegessége, hogy teljesen ingyenes. Pénteken a Smoove & Turrel brit funk/soul duó dj-szettel lép fel a Deck Attack-bulin, szombaton hatalmas mashup-parti az osztrák dj Schmolli, valamint magyar kollégái, Simon Iddol, Izil és Superman részvételével.

Fotó: Tuba Zoltán

A Millenárison március 13-án, szombaton különböző előadóművészeti ágak látványos találkozásának lehetünk tanúi, a vj-versenyen hat vj-csapat méri össze kreativitását (többek között a legtöbb buliból ismert Kiégő Izzók is), közben a Jazzanova német nujazz-kollektíva egyik tagja (Jürgen von Knoblauch) pakolja a lemezeket, a Zoohacker néven ismert magyar lounge-remixer (The Lushlife Project) pedig új projektjét mutatja be: hangminták és élőzene keveréke Fábián Juli dzsesszénekesnővel.

Az Irie Maffia majd' három hónap szünet után lép fel március 13-án, szombaton, az A38 hajón tartják ötödik születésnapi koncertjüket. Az Irie Maffia egy 11 tagú, profi reggae bigband, amely meglepetésszerűen lett az ország kedvence pár éve, most egy francia reggae-zenekar (egyszersmind kiadó), az Irie Ites embereit hívták vendégségbe dj-zni.

Harmadik zenés fesztiválját szervezi a honi 8-bites (chiptune) szcéna március 13-án, szokott helyén Tűzraktérben. Öt országból érkeznek fellépők, mindannyian régivonalas konzolok, retro számítógépek, game boyok, egyéb kütyük segítségével barkácsolnak zenét. Egy svéd meg egy francia lesz a sztár közülük: GOTO80 és Je Deviens Dj En 3 Jours. Nintendo szimfóniák, kvarcjáték dobfutamok, fehérzaj diszkó, Budapest Micro 3.

Még mindig szombaton egy gyönyörű arcú belga énekesnő lép fel Budapesten, Stéphanie Blanchoud szomorú szerelmes dalokat ad elő gitár és szintetizátor kíséretében, "pop és akusztikus folk között", inkább azért az előbbihez közelebb. Hozzánk a frankofón rendezvénysorozat keretében érkezik, koncert a Francia Intézetben.

A Péterfy Bori & Love Band március 13-án Debrecenben, másnap pedig Budapesten, a Gödörben lép fel. Bár új lemezük jelent meg 2B (azaz: kettőbé) címmel, ezek egyelőre nem lemezbemutató koncertek, ők csak zenélnek, a megszokott vidámsággal.

Nemzeti ünnep inspirálta buli nincs sok. A belváros mini buliközpontjává fejlődő Ibolya presszóban menő dj-kollektíva vezényel forradalmat szombaton a lemezjátszók mögül a hideg, a hó és a szürkeség ellen. Matek Márk, Katka, Johnny Drama, Suhaid, valamint Trendy & Wendy, a két nagyvárosi bulidáma kokárdás bulijára lehet menni táncolni.

A Merlinben közben még mindig tart a farsang, az őrült népszerű téli retro-sorozat szombaton Samantha Fox szellemi öröksége jegyében folytatódik, megint lehet felvenni a lasztexnadrágot, itt a nyolcvanas évek.

Vasárnapra mi marad? A Tele-Szubjektív Művészeti Egyesület Petőfi Sándor emlékére hirdetett bajuszversennyel emlékszik meg nemzeti ünnepünkről, illetve emblematikus alakjáról. A bajusz lehet ragasztott, saját, díszített, kent és suvickolt, művészileg továbbgondolt vagy pőre, minden alapot nélkülöző és önironikus, a lényeg a kreativitás és a humor. A verseny csupán kis része az egész napra meghirdetett összművészeti rendezvénynek, ami a Tűzraktérben kap helyet március 14-én, vasárnap este hattól. Lesz még táncház, kézműves műhely, művészbazár, vetítés, fotókiállítás és sok-sok zene, fellép az Esclin Syndo és Palotai Zsolt is.

Hétfőn a 20 éves Republic ad jubileumi nagy koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, előtte való este az ország legnagyobb rajongótáborával büszkélkedő nép-, illetve világzenei együttese, a Ghymes lép fel ott. A felvidéki zenészek a hosszú hétvége mindhárom napján fellépnek Szerelmes szabadság című ünnepi műsorukkal, a főváros mellett Győrött és Debrecenben is.

*A líd utolsó mondatában a Bëlga nevű zenekar hét elején a neten közzétett Arany című, politikai tartalmú lemezének nyitódalából idéztünk.