Vörös szuperhős, misztikus harcos és pókhálólány az idei Képregényfesztiválon

Vágólapra másolva!
Május 22-én ismét szokásos helyszínén, a Gödör Klubban kap helyet a hazai képregényes szakma legnagyobb rendezvénye, a Képregényfesztivál. A rendezvény tavalyhoz hasonlóan csak egy napon várja az érdeklődőket, de az új megjelenések megnövekedett száma már azt jelzi, az előző évi pangás után lassan újra felpörög a hazai képregénybiznisz. Érkezik végre a Hellboy, a Stephen King-képregény, a gyönyörű Lencsilány és egy lúzer kanadai srác is. Képregényes kiállítás-sorozatot szerveztek a fesztivál mellé, és rekord számú külföldi vendéggel ismerkedhetünk meg, köztük az indiai Disneynek nevezett Prannal. Kedvezmények, dedikálások, tombola! Az év legjobb rajzolóit is megválasztják.
Vágólapra másolva!

Május 22-én, szombaton, délelőtt tíztől este hat óráig újra képregényes standok lepik el a Gödör belső terét. A hagyományosan tavasszal megrendezett Képregényfesztivál az év legfontosabb és legnagyobb képregényes eseménye. Hat évvel ezelőtt rendeztek meg először, a hazai képregény-élet újraélesztésében a kezdetektől fogva kulcsszerepet játszott. Az érdeklődés hatására 2008-ban már kétnapossá terebélyesedett a fesztivál, de aztán a válság - a képregénykiadással együtt - a rendezvényen is kurtított. Talán ez most megváltozik: fesztivál még egynapos, de a tavalyi szerényebb kínálat után most jó pár új sorozat és régen várt kötet lát világot.

Nagy szenzációnak számít például, hogy végre megjelenik magyarul a Hellboy. A náci tudományos kísérletek eredményeképpen született, de aztán pont a nácik és más rossz arcok harcoló ronda vörös szörny történeteit sokan az utóbbi évtizedek legsikerültebb klasszikus szuperhősös sorozatának tartják (1994-ben jelent meg az első rész), Guillermo del Toro rendezésében két látványos film készült belőle, amit a magyar mozik is bemutattak (a második részt 2008-ban, trailer). A krimiíró Stephen King regényei alapján készült Setét Torony-képregényfolyam (Marvel) első része is megjelenik magyarul a fesztiválra. A sorozatnak már akkor nagy rajongótábora volt, amikor még csak kéz alatt, angol nyelven lehetett megszerezni a köteteket, ezért biztosan sokaknak nagy hír a magyar kiadás.

A magyar olvasók is megismerkedhetnek a legfrissebb kultképregény hősével, az exekkel küzdő lúzer torontói basszusgitárossal, Scott Pilgrimmel, akiről sokat elmond, hogy figuráját a képregényből készült filmben Michael Cera alakítja (a film állítólag még ebben az évben az amerikai mozikba kerül, itt a trailer). A manga-formátumban megjelenő sorozat a keleti és a nyugati képregényhagyományt, a szerepjáték-univerzum és a szuperhősös világ fordulatait ötvözi sok humorral.

Még egy jó hír, hogy Asszonybeszéd címmel új kötete jelenik meg a Persepolis alkotójának, a zseniális humorú Marjene Satrapinak, amiben iráni nők pletykálnak élvezettel csajos dolgokról. Kiderül, egy fejkendős országban nem egyszerű a nők élete. Szex, szerelem, szőrtelenítés. Aztán folytatódnak olyan korábbi sorozatok, mint például Frank Miller Sin City-je, a Batman, Largo Winch vagy a Hellsing, meg még fél tucat mangaszéria (pl. a Princess Ai, a Chrno Crusade).

A magyar szerzői kiadványok közül a legfontosabb a tavaly az év (egyik) képregény-rajzolójának választott Lakatos István Lencsilány-kötete. A Tim Burton-féle gyönyörű, groteszk horrorvilágot idéző rajzok főhőse egy kislány, akivel egy álomszerű világban mindenféle dolog történik. Lakatos István figurái alapján készült egyébként az idei fesztiválszpot is (ld. lent).


Idén nemcsak új kiadványokból, de fesztiválra érkező külföldi díszvendégekből is több van. Indiából érkezik az ottani képregényes főarc, Pran, két horvát rajzoló, Darko Macan és Igor Kordey, akik amerikai szuperhősös kiadóknak rajzoltak részeket (pl. Marvel és DHC), valamint a szerb rajzoló, Aleksandar Zograf, aki már járt nálunk. Ők mindannyian beszélnek majd saját országuk képregényes kultúrájáról a fesztiválon, közülük Zografnak új kötete is megjelenik magyar nyelven Az elhasznált világ címmel. (Műveik kiállításon láthatók a fesztivál kezdetéig.)

Idei fejlesztés, hogy a fesztivál előtt Képregény- és Karika-túra néven képregényes kiállítások nyílnak hat fővárosi galériában /kocsmában. Merényi 'Grafitember' Dániel népszerű Napirajz-ait a Szimplában lehet megnézni, az Alfabéta-díj jelöltjeinek (Gróf Balázs, Marabu, Pásztor 'Tomster' Tamás) képeit a kArton Galéria állítja ki, az indiai Pran képregényei a régi Kossuth Klubban (most Bp., Jazz Club) láthatók, a többi, ex-jugoszláv rajzoló munkái pedig a Gödörben. A Pótkulcs Balázs László karikatúráit állítja ki, a Roham magazin gárdájának munkái a Roham Kávézóban

Hagyományosan a Képregényfesztiválon osztják ki a legfontosabb képregényes elismerésnek számító Alfabéta-díjakat. Több kategóriában ítélik oda (három kiemelt, hét kisebb), az idei jelöltek között szerepel Gróf Balázs, Marabu, Pásztor Tamás, Zorro de Bianco, Lakatos István, Vass Róbert (Ágoston, a nukleáris baromfi), Ács Zsolt és mások.