Apollo 440 Szegeden

Vágólapra másolva!
Az augusztus végi Szegedi Ifjúsági Napok nemzetközi fellépőinek listája alapján erősen igyekszik a hazai fesztiválok élbolyába tornázni magát. A Freestylers, a Kosheen és a Frankie Goes to Hollywood nevével támogatott Tisza-parti fesztivál szervezői újabb neveket húztak elő a kalapból: tetszhalálból éled az alföldi melegben az Apollo 440 és jön a macedón ska-punk Superhiks.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 22-26. között megrendezésre kerülő nyárvégi fesztivál láthatóan bulira erősít. Erre utal legalábbis a most nyilvánosságra hozott két banda neve. Mint kiderült, nem más fog a Tisza-parti városban tombolni, mint a hosszú ideje hallgató Apollo 440. A csapat nem éppen a legfrissebb eresztésbe tartozik, leginkább a kilencvenes években voltak ők csúcson - 1998-ban a FIFA Világkupa záróünnepségén tartottak hatalmas szabadtéri koncertet Jean Michel Jarre-ral -, de valljuk be, még ma is jókat ugrálunk péntek esténként a Stop The Rock című bulikedvencre. Aki viszont azt hiszi, egy elképzelt űrprogramról nevezte el magát a vicces kedvű brit banda, nagyot téved. Az Apollo 440 onnan vette nevét, hogy 440 Hz-en szólal meg az "A" hang. A görög isten meg becsúszott...

A Liverpoolból induló Apollo 440 pályája készített remixeket Lenny Kravitznek és a U2-nak is, de a legtöbben a Play Stationre írt Rapid Racer és a NBA himnuszként új életre kapó Astral America miatt jegyezték meg a nevüket. Ezután jelent meg a francia filozófus, Jean Baudrillard előtt tisztelgő Millennium Fever című rockos-dance-es önálló album, majd zsinórban jöttek toplistákat döngető számaik: a már említett Stop the Rock vagy a jazzes-dobos Krupa, a reggae-s-metálos Ain't Talkin' Bout Dub, a Raw Power.

2003-ban a Dude Descending a Staircase - amely a nagy lázadó, Marcel Duchamp egy képére utal - volt az utolsó megjelent albumuk, azóta keveset hallatott magáról a zenekar. Főleg filmes projekteken dolgoztak, ezen évek termése például a Lost in Space címadó dala. Most úgy érzik, újra eljött az idő, hogy megmutassák magukat, és készülnek a nagy visszatérésre - amelyet éppen Magyarországon kezdenek.

Hallgass bele!

A makedón Superhiks neve valószínűleg nem cseng ismerősen a magyar közönség előtt, pedig e kis ország legjobb zenekaráról van szó, három évben is megkapták ezt a hízegő címet. A reggae-ből, skából, balkáni menő macskajajból összegyúrt zenéjük szintén a fesztivál bulis vonalát erősíti. A héttagú zenekar nem éppen most rázódott össze a gimis évek után, 13 éve zenélnek már együtt, de első lemezük, a Cekaj be vikam (Várj egy percet) csak 2000-ben jelent meg.

Az albumot hazai és nemzetközi figyelem övezte, a banda elismerő kritikákat kapott sajátos hangzásvilágáért és társadalomtudatos szemléletéért. Játszottak már a Manu Chao, a Fun Lovin Criminals, a Fishbone vagy a Radio Bemba, Henry Rollins, az H-Block, Rico Rodriguez előtt. Ismerjük meg szomszédainkat.